Vatandaşın refah düzeyi düşüyor, seçmen AKP’den uzaklaşıyor

Vatandaşın refah düzeyi düşüyor, seçmen AKP’den uzaklaşıyor

Salgının etkileri her geçen gün daha derinden hissedilirken, iktidarın tabanda yaşadığı çözülme anketlere de yansıyor.

 AKP’ye oy veren seçmenlerin partiden uzaklaştığının görüldüğü Metropoll Araştırma’nın son anketine göre yurttaşların refah düzeyi de sürekli kötüye gidiyor

31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde büyük şehirlerin neredeyse tamamını muhalefete kaptıran iktidar, salgınla derinleşen krizin de etkisiyle tabandaki çözülmenin önüne geçemiyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan çareyi muhalefete yönelik baskıları artırmakta ararken, AKP kitlesinin yaşadığı kopuş, son dönem yayımlanan anketlere de yansıyor.

‘Türkiye’nin Nabzı’ anketinin sonuçlarını paylaşan Metropoll Araştırma Şirketi, geçmiş dönemlerde AKP’ye oy veren seçmenlerin partiden uzaklaştığını, ancak yeni bir parti tercihlerinin de henüz bulunmadığını belirtti.

Araştırmada kararsız, cevapsız ve sandığı protesto edeceğini belirten seçmenlerin yüzde 28,8’inin daha önce AKP’ye oy vermiş kişilerden oluştuğunu açıklayan şirketin elde ettiği sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek de ‘kritik’ seviyede.

Salgının başladığı mart ayında Erdoğan’ın güvenoyunun yüzde 55,8 olduğunu açıklayan şirketin son anketine göre bu oran yüzde 50,8’e geriledi.

Araştırmada katılımcılara ekonomi, İş Bankası hisseleri ve bazı sınav tarihlerinin öne alınmasıyla ilgili sorular da soruldu. Buna göre:

“Son bir yıl içerisinde sizin ve ailenizin geçim şartları/refah düzeyi nasıl değişti?” sorusuna toplumun yüzde 53.5’i kendisinin ve ailesinin refah düzeyinin son bir yıl içerisinde kötüleştiğini söyledi.

“Aylık bütçenizi düşündüğünüzde aşağıdaki ifadelerin hangisi durumunuzu daha doğru tarif eder?” sorusunu yanıtlayan katılımcıların yüzde 58’i giderlerinin gelirini aştığını ifade etti.

YÜZDE 20 BORÇ ÖDEYEMİYOR

Koronavirüsle beraber ekonomik koşulların daha da kötüleşmesi nedeniyle seçmenlerin yarısı en az bir tür borç ödemesinde zorluk çektiklerini belirtti. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin oranı yüzde 20,4 ve banka borcunu ödeyemeyenlerin oranı yüzde 17,2 oldu.

Koronavirüs krizi nedeniyle lise ve üniversiteye giriş sınavı tarihlerinde yapılan değişiklikler sorulduğunda ise tarihlerin değiştirilmesini ve öne çekilmesini onaylamayanların oranı yüzde 52,2 oldu.

‘İŞ BANKASI HİSSELERİ DEVREDİLMESİN’

Katılımcılara sorulan “Hükümet, Atatürk’ün vasiyeti olarak CHP’ye devredilen İş Bankası hisselerinin hazineye devredilmesini istiyor. Hükümetin bu talebini doğru buluyor musunuz?” sorusuna yüzde 42,4 “Doğru bulmuyorum” yanıtını verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler