Ünlü ekonomist uyardı: Türkiye'nin 'ruble' atağı yatırımcıyı vuracak!

Ünlü ekonomist uyardı: Türkiye'nin 'ruble' atağı yatırımcıyı vuracak!

Türkiye'de Rus gazı alışverişi için rublenin kullanılmasına ilişkin Ekonomist Uğur Gürses, "TL’nin değerine olumlu etki etmeyecek" ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen günlerde Soçi'de Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını cevaplandırmıştı.

Birçok konuda açıklama yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Putin ile Doğalgaz alım satımında ruble üzerinden ödeme yapmakta mutabık kaldıklarını söyledi ve "Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye inşallah kazandıracak" ifadelerini kullandı. Ayrıca AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya'nın Mir kartı var. Şu anda bizim 5 bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var" açıklamalarında bulunmuştu.

"RUS RULETİ"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrası Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir yola girilirken, T24'de yer alan 'Rus ruleti' başlıklı yazısında konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Ekonomist Uğur Gürses, "Rusların, kendi yurttaşlarının dolar ya da Euro'ya ihtiyaç duymadan ruble harcayarak Türkiye’de tatil yapmasını, uluslararası yaptırım ya da kısıtlamalara takılmadan bu kanalda ödemelerin yapılmasını sağlamak istemeleri gayet normal. Potansiyel tablo için tahminim şöyle: Rusların turizm için kredi kartlarıyla yapacakları harcamalar ruble cinsinden Türkiye’nin kredi kartları merkezinde alacak hanesine yazılır, Türkiye de bu alacağın tamamıyla gaz ödemelerinin sadece çok cüzi bir kısmını öder. Bunun tüm sezonda 500-700 milyon doları geçeceğini sanmam" şeklinde konuştu.

"5 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE EDİLECEK"

T24'de yer alan 'Rus ruleti' başlıklı yazısında açıklamalarına, "Türkiye’nin gaz ödemelerinin bir kısmını ruble ile yapacağı, MİR’in de masaya tekrar yatırıldığı anlaşılıyor" ifadeleri ile devam eden Ekonomist Uğur Gürses, "Türkiye haziran ayı itibariyle son 12 aylık toplamda Rusya’ya 6 milyar dolarlık ihracat yaparken, aynı dönemde tam 44 milyar dolarlık ithalat yaptı. 38 milyar dolarlık dış ticaret açığı, gaz fiyatları yükselmeden önce geçen yıl 16 milyar dolardı. Pandemi öncesi dönemde 2019’da 7 milyon Rus turist geldiği biliniyor. Buradan da kabaca 5 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğimiz varsayılabilir. Bunun da önemli kısmının Türkiye’de kartla değil, önceden otel ve uçuş bedeli olarak Rusya’da acentalara ödendiği dikkate alınmalı" şeklinde konuştu.

"RUBLE İLE TİCARET, TL'NİN DEĞERİNE OLUMLU ETKİ EDER Mİ?"

Bugünkü köşesinde sorduğu "Peki bu sağlansaydı da içeride TL’nin değerine olumlu etki eder miydi?" şeklindeki sorusuna da yanıt veren Ekonomist Uğur Gürses, "Benim yanıtım hayır. Ruslar TL ödemeyi kabul ediyor olsaydı Türkiye açısından önemli bir dönüm olurdu. Bunun olması için de enflasyonun düşük, paranızın istikrarlı olması gerekir" şeklinde cevapladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler