TÜSİAD Başkanı Kaslowski'nin ekonomi değerlendirmesi

TÜSİAD Başkanı Kaslowski'nin ekonomi değerlendirmesi

Geçtiğimiz hafta seçilen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, serbest piyasa ilkelerinden taviz verilmemeli çağrısında bulundu.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, teşviklerin istihdam üzerinde genel olarak olumlu etki yaptığını belirterek, "Son yıllarda istihdam teşviklerinde, çok önemli ilerlemeler kaydedildi. Bazı yeni teşvikler de gündemde." dedi.

"İşgücü Piyasası Dinamikleri ve İşsizlik Sorunu" konulu toplantının açılışında konuşan Kaslowski, iş gücü piyasasının nasıl daha etkin ve verimli hale getirilebileceği ile birlikte işsizlik oranının kalıcı olarak düşürülmesi konularını ele aldı.

"KURALSIZ ÇALIŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

Kaslowski, işsizlik oranlarının, bazı tedbirler alınması gerektiğine işaret ettiğini aktararak, "İş gücü piyasamız kayıtlı ve kayıt dışı olmak üzere ikiye bölünmüş durumda. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele etkili şekilde sürmeli, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın önüne geçilmeli. Bunun yanında, kurallı çalışan kayıtlı kesimde işgücü üzerindeki ücret dışı yükler uluslararası ortalamaların hala üzerinde. Bu yüklerin azaltılması kayıtlı ekonomiye geçişi de hızlandıracak." diye konuştu.

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ SADELEŞTİRİLMELİ

Ülkede kadın istihdamının artırılması ve hem kadınların hem gençlerin dinamik iş gücü piyasasında ihtiyaç duydukları yetkinliklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Kaslowski, kadın işsizlik oranlarının erkek işsizlik oranlarının çok üzerinde, genç işsizliğinin ise hepsinden yüksek olduğunu söyledi.

Kaslowski, son yıllarda istihdam teşviklerinde çok önemli ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizerek, "Bazı yeni teşvikler de gündemde. Teşvikler istihdam üzerinde genel olarak olumlu etki yapıyor. Ancak çeşitli istihdam teşviklerinin bir düzenleme altında birleştirilerek uygulamanın sadeleştirilmesinin kullanım etkinliğini geliştirmek açısından faydalı olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

KÜRESEL EKONOMİDEKİ DURUM HALA KIRILGAN

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaslowski, ekonomide biriken risklerin azaltılması, özellikle bazı sektörlerde yüksek artış gösteren kaldıraç oranlarının makul düzeylere inmesi gerektiğini belirterek, "Dış borcumuzun büyük kısmı özel sektörün üzerinde. Kamu-Özel İş birliği projeleri için sağlanan finansman da dahil yaklaşık 306 milyar dolar. 2018 yılı başından itibaren bu borç azalmaya başladı. Ağustos ayında yaşadığımız şoktan sonra, hem kur hem de faizlerde görülen artış ile süreç hızlandı. Banka kredilerinde gördüğümüz yavaşlama da bunun bir sonucu. Bu durum kullanılan kapasitede gerilemeye, yeni yatırımların ertelenmesine ve üretimde düşüşe neden oluyor. Dolayısıyla ekonomimiz küçülüyor." şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler