Türkiye ve Rusya’dan ABD’ye:

Türkiye ve Rusya’dan ABD’ye:

"İşbirliğimiz Devam Edecek"

Rusya’nın Soçi kentinde bugün Türkiye - Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun sekizinci toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Ankara ile Moskova’nın ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında hayata geçirdiği yaptırım kararlarına karşı ortak tavır aldığı ve almaya devam edeceği yönündeki ifadeler ön plana çıktı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Rus yapımı S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulamasını eleştirerek, “hukuksuz yaptırımlara karşın Ankara ile askeri-teknik işbirliğini sürdüreceklerini” ifade etti.

Lavrov, Rus Sputnik haber ajansında yeralan habere göre, “Rusya ile Türkiye’nin ilişkileri kendi başına değerli ve kendi kendine yeterli ilişkilerdir. İlişkilerimiz birilerinin agresif ve düşmanca eylemlerine ya da kaprislerine bağlı değildir. İlişkilerimiz, ülkelerimizin ulusal çıkarlarına, uzlaşıyla karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği içerisinde olma kararlılığına dayanmaktadır. Türkiye ile ilişkilerimiz, Batı’nın tehditler savurması ve tek taraflı yasadışı yaptırımlarını devreye sokmasından çok daha önce stratejik önem kazanmıştı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “ABD'nin CAATSA yaptırım kararı hem hukuken hem siyasi olarak yanlış bir karardır. Bu bizim savunma sanayimizi ve ülkemizi çok etkiledi ya da etkilemedi diye bir yorum yapmak istemiyorum çünkü kararın kendisi yanlış. Az ya da çok, güçlü ya da zayıf olması önemli değil bu yaptırım bizim egemenlik haklarımıza bir saldırıdır. Yaptırımlarla geri adım atmayacağımızı da herkes iyi bilir” diye konuştu.

Geçmişte Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarına da karşı çıktıklarını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’dan 400 hava savunma sistemi satın alma anlaşmasını CAATSA yasasından çok önce imzalandığını belirterek, “S-400 dahil tüm sorunları diyalogla çözmeyi tercih ettik. ABD, yaptırım kararından sonra diyalogla işbirliği içinde olmak istediğini söyledi. Biz hiçbir zaman karşı değiliz” dedi.

Lavrov: “İdlib’te çözümün daha hızlı olmasını dilerdik”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un, Suriye’deki gelişmeler bakımından İdlib bölgesindeki durumdan memnuniyetsizliğini ifade etmesi ise dikkat çekti. Lavrov, “Sorunların çözümlenme süreci devam ediyor, bunun daha hızlı olmasını dilerdik” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 12 gözlem noktalarından bazılarını boşalttığı ve geri çekildiği yönünde uluslararası kamuoyuna yansıyan haberler sonrasında M-4 Karayolu’nun dikkate alınarak TSK’nın yeniden mevzilendiğini kaydetmişti. Akar’ın, İdlib konusunda “Mutabakat kapsamında ateşkes ihlalleri ufak tefek olmakla birlikte ateşkes devam ediyor… Rejim hattındaki gözlem noktalarını objektif bir kararla M-4 otobanına, temas hattına çekiyoruz” açıklaması kamuoyuna yansımıştı.

Lavrov, Libya konusunda ise, kapsayıcı bir diyalog süreci yürütülmesi konusunda Türkiye’yle anlaşma halinde olduklarını yineledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika