TÜRK UZAY AJANSI…

İyi bir çalışma haftası dilerim sevgili okuyucularım. Bu yazımda size 2018 yılında kurulan TÜRK UZAY AJANSI ve onunla ilgili bugünlerde hükümet tarafından adım atılan ve kamuoyuna büyük müjdeler ile açıklanan ilk uzaya gidecek TÜRK KOZMONOTU hakkında bazı fikirlerimi ve bildiklerimi ileteceğim.

Bu konuda emek sarf etmiş bir insan olarak.

2018 12 aralık günü esir alınışımın son günü UZAY AJANSI kurucularından Ankara fen fakültesi Uzay bilimleri öğretim görevlisi KONYA ilimizde bir bilim toplantısına katıldıktan sonra Ankara’ya dönüşte hızlı trenin kaza yapması sonucu hayatını kaybetti..

Bilim insanlarımızın başına gelen bu çok düşünülecek kazalar UZAY AJANSININ kurulduğu o günlerde yine böyle şüpheli bir kaza ile gündem oldu.

Türkiye’nin bir UZAY programları ile ilgili resmi bir kuruluşa sahip olması çok önemli.

Dünya artık gelişmiş devletlerin uzay projeleri ile uzayda yapmak istedikleri çeşitli yeni bir çok araştırma, ekonomiye dönük projeler özellikle askeri savunma sistemleri ile çalışmalar ve haberleşmeden yaşamsal olarak nelere ihtiyacımız varsa onların uzaydan karşılanması için yapılan ileri düzeyde çalışmalar.

2015 yılında RUSYA FEDERASYONU ile geçirdiğimiz uçak krizi döneminin sonunda barış sağlanıp taraflar her türlü yapıcı çalışmaları RUSYA ve TÜRKİYE arasında anlaşmalar ile sağlayınca o günkü protokollere ortak bir UZAY üstü için çalışmalar yapılması konusunda mutabakata vardılar.

Bunun ilk adımını atmak yine RUS UZAY AJANSI başkanı sayın DİMİTRİ REGOZİN beyefendiden geldi.

Kendisi TÜRKİYE DEVLETİNİN seçeceği bir gurubu eğiterek içlerinden birini UZAYA yolculuk yapması için gönderebileceklerini teklif ettiler.

Daha sonra bundan bir haber çıkmadı konularda 2016 yılından bugüne UZAY çalışmaları konusunda ileri bir adım atılmayıp durağan bir şekilde kaldı.

Bugün dünyanın en ileri UZAY teknolojisine sahip RUSYA FEDERASYONU ROSCOSMOS ve diğer yan kuruluşlar ve özel sektör şirketleri AY gezegeni üstüne bir üst kurmak için çalışıyorlar.

Bu üstün en geç 2030 yılları başında bitirmeyi planlıyorlar, bu çalışmalar gerçekleşirken yakın günlerde RUSYA FEDERASYONU ÇİN HALK CUMHURİYETİ ile anlaşarak onları da bu projeye dahil ederek ortak çalışma kararı aldılar.

Çin Uzay projeleri ve çalışmaları ve yörünge dışı ROKET yollama konusunda çok başarı sağladığı gibi atmosfer dışına büyük yük kapasitesi olan ROKET sistemleri ile her konuda dünya ile irtibat sağlayan uydu sistemlerini kendileri üreterek yolluyorlar.

Türk Uzay Ajansının bu çalışmalara dahil olması daha ancak bu konuda emekleme düzeyinde olan ülkemiz için çok yararlı olacaktır.

Bu günlerde anladığım kadarı ile ABD devletinde NASA (BİRLEŞİK DEVLETLER UZAY AJANSI) yanında özel sektörde kurulan ve başarılı ön çalışmalar yapan sayın ELON MASK beyefendinin kuruluşu SPACE X ile bu çalışmaların yapılması lehinde ön çalışmalar yapan ilgili bakanlık tercihlerini sayın ELON MASK ve onun şirketi yönünde kullanmak istiyorlar.

Özellikle STARLİNG uydularını dünya yörüngesine fırlatan SPACE X şirketine karşı savunma alanlarında tehdit gören ÇİN ve RUSYA devleti bu uyduları uzayda vurabileceklerinin açıklamasını yapıyor.

Önümüzdeki dönemdeki 3.dünya harbi UZAYDA, bir kısmı büyük denizlerin altında olacak.

3. dünya harbinin Ukrayna RUSYA arasında çıkan savaş olarak kabul edersek şu anda klasik savaş muharebe alanında yapılıyor ,bu savaş tüm dünyaya yayıldığında hiç bilmediğiniz teknolojiler ortaya çıkacak bunların bir kısmı UZAY’da dünya yörüngesi dışında olacak.

Soğuk savaş döneminde Sovyetlerin yaptığı dört adet Nükleer yakıt ile çalışan uyduların hikayesini bilseniz yada SOVYET UZAY MEKİĞİ BURANIN altına dizayn edilerek yerleştirilen Nükleer balistik füzeleri görseydiniz, niye yatarken TANRIYA dua ederdik her gece daha iyi anlardınız.

Hükümetimiz ilk gidecek KOZMONOTUMUZ için tanıtım çalışması yaparak batılı devletlerin uyguladığı propaganda sistemi ile belirli bir başvuru yapılarak içinden seçilecek iki kişiden oluşacağını kamuoyuna açıkladı.

Gönül isterdi uzaya gidecek ilk astronotumuz HAVA HARP OKULU KOMUTANLIĞIMIZDA yetişmiş, TÜRK HAVA KUVVETLERİMİZİN kahraman pilotlarından seçilmiş olması TÜRK halkının gönlünde yer daha çok bulacağı bir hadise olacaktır.

TÜRK UZAY AJANSI ülkemize vatanımıza hayırlı olsun, bir konuya dikkat çekmek istiyorum 2023 te AY üstüne sert iniş yapacağız diyen yetkililer var,

bunu yapmamıza bu tarihlerde değil ileri yıllarda bile çok zor bir iş.

Hindistan devleti ciddi uzay çalışmaları yapan ülke ama ülkenin yüzde sekseni doğduğu alanda yaşayarak aynı alanda fakirlikle ölüyor.

Türk halkını ekonomik, sosyal sorunlardan arındırıp çiftçimiz, hayvancımıza, müteşebbisimize ,sanayicimize destek olup sorunlarımızı çözersek önemli değil uzun yıllar olsun AYA sert iniş yapıp aydan TİCARİ çıkarlarımızı dünya ülkeleri ile beraber alır paylaşırız.

Şunu da unutmamak gerekli UZAY konusu dünyada en barışçıl konudur dünyanın dışında bir DÜNYA UZAY İSTASYONU vardır. Bur da AMERİKALI ve RUS kozmonotlar beraber çalışır bazen başka ülke kozmonotları bu istasyona misafir olarak gelir umalım dünya barışı bu istasyonda oluşmuş BARIŞ için çalışan kozmonotların ortamı gibi olur.

Hayırlı haftalar,

SAYGILARIMLA,

ALP TUFAN.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.