Türk Ocakları'ndan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'a "Türk Dünyasına Hizmet Armağanı" ödülü verildi

Türk Ocakları'ndan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'a "Türk Dünyasına Hizmet Armağanı" ödülü verildi

Prof. Dr. Seyit Aydın, Türk Ocaklarının 107. Yıldönümü “Türk'ün Sönmeyen Ocağı: Dünü, Bugünü, Yarını" panelinde “Nevzat Kösoğlu Türk Dünyasına Hizmet Armağanı"na layık görüldü.

Türk Ocaklarının 107'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla "Türk'ün Sönmeyen Ocağı: Dünü, Bugünü, Yarını" paneli düzenlendi.

Türk Tarih Kurumunda düzenlenen panelde, Türk Ocaklarının tarihi ve önemi ele alındı.

Türk Ocakları Genel Başkanı Mehmet Öz, açılışta yaptığı konuşmada, toplantının Türkiye'nin ve dünyanın kritik süreçten geçtiği bir dönemde yapıldığını, Türk Ocaklarının da yine öyle bir dönemde kurulduğunu söyledi.
Öz, Türk Ocaklarının, Türk milletinin tarihte kurduğu en önemli devletlerden biri olan Osmanlı Devleti'nin çöküş dönemine kurulduğunu belirterek, "Türk milletine yeniden hayat hamlesi kazandırmak için kurulmuş kutlu bir ocaktır. O dönemde olduğu gibi Cumhuriyet'in kuruluşunda ve günümüzde de tek amacı vardır; Türk milletine hizmet ve Türk milletini yükseltmek. Davamız budur." diye konuştu.

Türk Tarih Kurumunun da Türk Ocakları bünyesinde bir heyet olarak kurulduğunu, Türk Ocaklarının 1931'de feshedilmesinden sonra "Türk Tarih Kurumu" olarak yoluna devam ettiğini belirten Mehmet Öz, "Bu ocağa hizmet etmiş herkesi ve ahirete intikal eden büyüklerimi rahmetle anıyorum." dedi.

Programda, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfınca verilen "Nevzat Kösoğlu Türk Dünyasına Hizmet Armağanı"na ise Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın layık görüldü.

Ödülü Aydın'a, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Kavuncu ve Türk Ocakları Şeref Genel Başkanı Nuri Gürgür takdim etti.

whatsapp-image-2019-03-23-at-17.24.06.jpeg

“Kastamonu Üniversitesi’nin ismini ‘Türkistan Üniversite’si yapacak”

Prof. Dr. Seyit Aydın teşekkür konuşmasının başında, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’na teşekkürlerini ileterek Türk Birliğinin önemi üzerinde durdu. 

Türk birliği için çalışırken “ibadet aşkı”yla çalışılması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Bugüne kadar yüzümüzü batıya değil doğuya, doğudaki Türk dünyasındaki kardeşlerimize dönük oldu gelecekte de inşallah öyle olacaktır.” dedi.
 

“Birleşmiş Milletler'de 32 Türk Devletiyle temsil edilmeyi ümit ediyoruz.”

Prof. Dr. Seyit Aydın dünyanın çeşitli yerlerinde bağımsızlığını kazanmış Türk devletleri için çalıştıklarını belirtip “Yakın bir gelecekte Birleşmiş Milletler'de 32 Türk Devletiyle temsil edilmeyi ümit ediyoruz” dedi.

“Geçmişte Türk Dünyasına Yardım Ederken Hatalar Yaptık”

27 sene önce bağımsızlığını ilan eden Türk devletleriyle olan ilişkilerde Türkiye’nin hazırlıksız yakalandığını belirten Aydın, yapılan maddi yardımlarda paraların liyakatli kişilere emanet edilmediğini ve çok hatalı biçimde bölgedeki birçok şeyin FETÖ’ye emanet edildiğini söyledi. FETÖ’nün zaman içinde bu ülkelerde çok güçlendiğini ve bizim FETÖ’yle mücadele edin dediğimiz ülkelerin, bu mücadeleden çekindiğini belirtti. 

“Güney Kore ve Çin Orta Asya’da Türklük Karşıtı Propaganda yapıyor” 

Bizim Kırgızistan’a gidip Köktürk kalıntıları aramamız bölge insanını kötü etkiliyor. Orada insanlar kendilerinin Türk olup olmadığını sorgulayama başlıyorlar. 
Güney Kore ve Çin’in bölgedeki insanlara Türkler sizi asimile etti, siz bizim ırkımızdansınız propagandası işlediğini belirten Prof. Dr. Seyit Aydın, buna dikkat etmemiz gerektiğini vurguladı. 

“Bölgede Ticari ve Sanayi olarak aktif olamadık”

Prof. Dr. Seyit Aydın, bölgeye giden Türklerin sadece inşaat ve lokantacılık işiyle sınırlı kaldığını belirtirken bölgenin doğal kaynaklarını işleme Kanada, Amerika, Çin gibi ülkelerin üstlendiğine dikkat çekti. 

“Eğitimde dil, tarih ve edebiyat müfredatlarımızın güncellenmesi gerekiyor”

Aydın Türk Dünyasının ortak dil, tarih ve edebiyat müfredatlarına sahip olması gerektiğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Dilimiz bir diyoruz ama Türkiye’nin ve diğer Türk cumhuriyetlerinin dil, tarih ve edebiyat müfredatları coğrafyalarıyla sınırlı kalmasının birliğin oluşmasının önüne engel oluşturuyor. Okullarımızda ortak bir müfredat hazırlanması elzemdir ve çalışmalarının bir an önce başlaması gerekiyor.”

“Bürokrasi’nin yavaş işlemesi projeleri de yavaşlatıyor”

“Kazakistan, Azerbaycan, Endonezya, Malezya, Fas, Filipinlerdeki Müslümanlar, Kırgızistan ve Özbekistan’la olan projelerimiz devam ediyor. Ancak, prosedürler yüzünden projeler yavaş ilerliyor. Örneğin; Singapur gibi bir ülke Özbekistan’la ne alakası var? Ama Singapurlular gelmiş birinci üniversitesini kurmuş, devam ediyor ve ikinci üniversitesini de şu anda kuruyor. Biz geç kalıyoruz. Oradaki insanlarımıza yazık oluyor. Bu bölgelerdeki gelişmelerden biz mesulüz. Türk milleti olarak gelişmelere tepki verebilmemiz gerekiyor.”

“Türk - İslam Dünyasının tabii lideri Türkiye’dir”

“Türkiye, İslam aleminin zaten tabii lideridir. İsteseniz de öyle istemeseniz de öyle. Örneğin; Tacikistan Çin’den borç para almış ve borcunu ödeyememiş ve Çin Hong Kong mahkemesi diye bir mahkeme kurup Tacikistan’dan toprak almış. Bundan haberimiz var mı? Haberimiz olduysa da alaka gösteremedik lazım.  Aynı şey şu an Kırgızistan’da işliyor. Pakistan da aynı yolla bütün limanlarını 120 yıllığına Çin’e kaybetti. Bunlar bizi alakadar eden ülkeler. Pakistan da alakadar eder Hindistan’daki müslümanlar da eder. Bunlarla ilgilenmemiz lazım. Mesela Pakistan’a gidiyorsunuz, Afganistan’a gidiyoruz, “bizi ancak siz kurtarırsınız” diyorlar. Bunların mesuliyetini almamız lazım.”


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler