TÜİK Yılın İlk İşsizlik Verisini Açıkladı

TÜİK Yılın İlk İşsizlik Verisini Açıkladı

TÜİK Ocak 2026'ya ait istihdam verilerini açıkladı. Buna göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı aralık ayında 0,8 puan azalarak yüzde 7,7 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının son işgücü verilerini açıkladı. Aralık ayı sonuçlarına göre işsizlik oranı %7,7 seviyesine gerileyerek yılı tek haneli rakamlarla kapattı.

ARALIK 2025 İŞGÜCÜ KARNESİ

Aralık ayında temel göstergelerdeki değişimler şu şekilde gerçekleşti:

Aralık ayında temel göstergelerdeki değişimler şu şekilde gerçekleşti:

GöstergeAralık 2025 DeğeriAylık Değişim
İşsizlik Oranı%7,7-0,8 puan
İşsiz Sayısı2 Milyon 736 Bin-286 Bin Kişi
İstihdam Oranı%49,1Değişmedi
İşgücüne Katılma Oranı%53,2-0,5 puan
Genç İşsizliği (15-24 Yaş)%14,1-1,1 puan

İŞSİZLİK GERÇEKTEN DÜŞTÜ MÜ?

Verilerde dikkat çeken en önemli nokta; işsiz sayısının 286 bin kişi azalmasına rağmen, istihdam edilenlerin sayısının da 42 bin kişi azalmış olması. Bu durum, işsizliğin "herkes iş bulduğu için" değil, toplamda 328 bin kişinin işgücü piyasasından (çeşitli sebeplerle iş aramayı bırakarak) çekilmesiyle düştüğünü gösteriyor.

İşgücüne katılma oranındaki 0,5 puanlık düşüş, işsizlik oranındaki o meşhur 0,8 puanlık gerilemenin ana motoru olmuş durumda.

KADIN VE ERKEK ARASINDAKİ UÇURUM SÜRÜYOR

İşgücü piyasasındaki cinsiyet temelli ayrışma, Aralık ayında da belirginliğini korudu:

İşsizlik: Erkeklerde %6,3 iken kadınlarda %10,5 seviyesinde.

İstihdam: Erkeklerin %66,8'i çalışma hayatındayken, kadınlarda bu oran %31,7'de kalıyor.

İşgücüne Katılım: Kadınların sadece %35,5'i işgücü ekosisteminin içinde yer alıyor.

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK %28,6

Manşet işsizlik oranı %7,7 olsa da; zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı %28,6 olarak ölçüldü. Bu rakam, piyasada çalışmak isteyen ancak umudunu yitirdiği için aktif iş aramayan veya eksik çalışan milyonların hala ciddi bir sorun olduğunu kanıtlıyor.

İşbaşında olanların ortalama fiili çalışma süresi 0,8 saat artarak 43,1 saat oldu. Yani çalışanlar, geçen aya göre biraz daha fazla mesai yaptı.

TÜİK, 2025 yılı Kasım ayında işsizliğin yüzde 0,1 puanlık artışla yüzde 8,6 seviyesine çıktığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler