TRUMP, MEKSİKA DUVARI İÇİN ACİL DURUM İLAN EDEBİLİR

TRUMP, MEKSİKA DUVARI İÇİN ACİL DURUM İLAN EDEBİLİR

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın hükümetin, Meksika sınırına inşa etmek istediği duvara gerekli bütçeyi sağlayabilmek için "ulusal çapta acil durum" ilan edebileceğini açıkladı.

Demokratların duvar için gerekli finansmana onay vermemesinin ardından ABD'de bütçe onaylanamamış ve federal hizmetler geçen Aralık ayından itibaren kısmen durmuştu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın hükümetin kapalı kalmasını engellemek için Cumhuriyetçiler ile Demokratların üzerinde anlaşmaya vardığı "sınır güvenliği yasasını" imzalayacağı, aynı zamanda ABD-Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için ulusal çapta acil durum ilan edeceği belirtildi.

Trump'ın bu adımı, duvar için gerekli olan finansmanı askeri ödenekten karşılamak için atacağı bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, "Başkan duvar inşa etme, sınırı koruma ve ülkemizin güvenliğini sağlama sözünü tutuyor. Sınırda insani krizi önlemek ve güvenliği sağlamak için Başkan idari eyleme geçecek - buna ulusal acil durum da dahil" dedi.

Cumhuriyetçi Parti Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da Başkan'ın hükümetin açılabilmesi için 1,3 milyar dolarlık anlaşmayı onaylayacağını, ancak 5,7 milyar dolara mal olması beklenen duvarın inşası için acil durum ilan edebileceğini söyledi.

Demokratlardan tepki

Trump'ın bu adımına Demokratlardan ise tepki geldi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, bu adımın 'kanunsuz' olacağını ve başkanlık güçlerinin suistimal edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Anlaşma Kongre'de onaylandı

ABD Kongresi, hükümetin yeniden kapanmasını önleyecek bütçe anlaşmasına yapılan oylamada onay verdi.

Anlaşma, ABD-Meksika sınırında bariyer inşası ve diğer bazı güvenlik tedbirleri için ödenek ayrılmasını öngörüyor.

Bütçenin onaylanamaması nedeniyle yaşanan krizi çözmek ve hükümetin yeniden açılmasını sağlamak üzere Cumhuriyetçi Parti ve Demokratlardan oluşan bir komisyon kurulmuş ve Kongre üyeleri dün gece geç saatlere kadar, komisyondan çıkan sınır güvenliği düzenlemesine son halini vermeye çalışmıştı.

Düzenlemede sınırın 90 kilometrelik kısmına bariyer inşası için 1,37 milyar dolar ayrıldı.

Hükümetin tekrar kapanmaması için Kongre'nin tasarıyı Cuma geceyarısına kadar geçirmesi gerekiyordu.

Şimdi anlaşmayı Trump'ın imzalaması gerekiyor.

Trump'ın başkanlık seçim kampanyasında en büyük seçim vaadi olan duvarın inşası için gerekli olan finansmanı acil durum ilan edip Kongre'yi baypas ederek, askeri bütçeden karşılaması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler