Trump, "burada Erdoğan hariç kimse işini düzgün yapmıyor"

Trump, "burada Erdoğan hariç kimse işini düzgün yapmıyor"

Trump NATO Zirvesi'nde Erdoğan’ı örnek gösterip yumruk tokuşturdu

 

Brüksel’de geçen hafta düzenlenen iki günlük NATO Zirvesi’nde üye ülke liderlerinden savunmaya daha fazla kaynak akarılmasını talep eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tek doğru örnek olarak gösterdiği ortaya çıktı.

Euronews'ten Burak Ortahamamcilar'ın haberine göre zirvede yaşananları ABD merkezli Eurasia Group (Avrasya Grubu) danışmanlık kuruluşunun kurucu başkanı ve gazeteci Ian Bremmer bir televizyon kanalında anlattı.


‘Tamam, sizinle işimiz bitti’

Toplantının, Trump'ın NATO üyesi ülkelerin gayri safi yurt içi hasılalarının (GSYİH) yüzde 2'sini savunmaya ayrılması hedefini daha önce belirlenen 2024 yılı yerine hemen gerçekleştirmesini talep etmesi üzerine acil olarak düzenlendiğini hatırlatan Bremmer, ABD Başkanı’nın Gürcistan ve Ukrayna liderlerinden konuşmalarının ortasında toplantıdan çıkmasını istediğini ifade etti.

Bremmer Trump’ın iki lidere ‘Tamam, sizinle işimiz bitti’ dediğini aktardı.


Bir tek o işleri doğru yapıyor

Donald Trump, bütçe payında artışa gitmek için parlamento süreçlerinden geçmelerinin gerektiğini belirten ve bunun da belli bir zaman alacağını ifade eden liderlerden istediği taahütleri alamayınca sinirlendi. Bremmer, Trump’ın bu noktada Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönerek “ Burada Erdoğan hariç kimse işini düzgün yapmıyor. Bir tek o işleri doğru yapıyor.” dediğini aktardı ve ardından Erdoğan’la yumruk tokuşturduğunu söyledi.

Bremmer, Trump'ın Erdoğan'ı örnek göstermesinin Avrupalı liderleri kızdırdığını belirtti ve "Türkiye için bu noktada liberal bir demokrasi demek zor" yorumunda bulundu.

Trump NATO'da savunma harcamaları için çıtayı yükseltiyor

NATO liderleri daha önceki zirvede, 2024’e kadar gayri safi milli hasılalarının her yıl yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma konusunda taahhütte bulunmuştu.

Zirve sonrası Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev Trump'ın GSYİH 'larının yüzde 2’sinin savunma harcamalarına ayırılmasıyla ilgili hedefin dışında bunun yüzde 4’e çıkartılmasını önerdiğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler