Trenlerdeki Engelli Kontenjanı Meclis Gündeminde

Trenlerdeki Engelli Kontenjanı Meclis Gündeminde

CHP'li Utku Çakırözer, trenlerdeki engelli kontenjanlarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Yüksek Hızlı Tren ve diğer şehirlerarası tren seferlerinde engellilerin ücretsiz ulaşımına kota getirildiğini açıklayarak, “Kota uygulamasına göre 400 kişilik trenlerde sadece 8 engelliye, 600 kişilik trenlerde ise sadece 10 engelliye ücretsiz seyahat hakkı tanındı” dedi. Çakırözer, konuyla ilgili Meclis’e de soru önergesi vererek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun ve Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan açıklama istedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in açıklamasına göre Yüksek Hızlı Tren ve diğer şehirlerarası tren seferlerinde engellilerin ücretsiz ulaşımına kota getirildi. TCDD’nin kamuoyuna açıklamadan hayata geçirdiği kota uygulamasına göre 400 kişilik trenlerde sadece 8 engelliye, 600 kişilik trenlerde ise sadece 10 engelliye ücretsiz seyahat hakkı tanındı. Çakırözer, getirilen kotada koronavirüs salgının bahane edildiğini belirterek, “8 kişilik kota adı altında aslında yine bu hakkı engelli yurttaşlarımızın elinden alıyorlar. Kanuna aykırı bu kota uygulaması kabul edilemez. TCDD engellilerin ücretsiz seyahat hakkını derhal iade etsin” dedi.

Çakırözer, Meclis’e verdiği soru önergesiyle de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun ve Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı  Zehra Zümrüt Selçuk’tan izahat istedi. Çakırözer, “Hızlı Tren Seferleri ve diğer şehirlerarası yolcu tren seferlerinde ücretsiz seyahat hakkı sahibi engelli yurttaşlarımıza kota kısıtlaması getirilmesin uygulamasından haberdar mısınız? TCDD Genel Müdürlüğü’nün kanuna aykırı bu uygulamayı ‘engelliler yüzünden yeterince para kazanamıyoruz, hatta zarara doğru gidiyoruz’ bahanesiyle başlattığı iddiaları doğru mudur?” sorularına yanıt istedi.

Engelli dernekleri ise konuyla ilgili TCDD Genel Müdürlüğü yetkilerinden bilgi aldı. 226 engelli hakları derneğinden oluşan Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu kamuoyuna duyurduğu olayla ilgili TCDD önce “Kota yok” dedi, kanıtlar gösterilince “Yüzde 14 kota koyduk” diye kendini savundu. Platformun belirlemesine gere her trende en fazla 10 engelli yolcu alınıyor.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Güncel