Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

TEEEH BE! TÜRKİYE DE DEĞİL, DÜNYA!

Ekonomist Cumhurbaşkanımız, gençlere dünyâyı gezmelerini tavsiye etti.

Bizim oralarda çayıra, elekçiler gelir. Karın tokluğuna kalay yaparlar. Köy kıyısına gelince bunların çocuklarından biri heveslenmiş:

“Ana! Canım yogirt çekti.”

Anası söylenmiş:

“Teeh! Ayran da degil, yogirt!”

Teeh be! Türkiye de değil, dünyâ!

Bilmem hatırlar mısınız, bu köşede, Özbekistan tâtili tavsiyesinde bulunarak bizimle maytap geçen Yeni Şafak yazarı Serdar Tuncer’i eleştirmiştim. “Yaz için bir planınız var mı bilmiyorum ama bir teklifim var: Alın çoluk çocuğu, en az bir haftalığına Özbekistan’a gelin! Gidin değil, gelin diyorum; zîrâ bir haftadır ata yurdundayım.” diyerek bizleri çağıran Tuncer, masrafları kolayca ödeyebileceğimizi de müjdelemişti:

“Öyle zannediyorum ki bir haftalık orta hâlli deniz tâtiline ayıracağınız bütçe ile âilece rûhunuzu dinlendirebilirsiniz, bu diyarlarda. Üstelik vize derdi de yok.”

“Demek ki adam, bir haftada tecrübe etmiş ne kadara gezeceğimizi.” diyorsanız yanılıyorsunuz. Zâten zannediyor, bilmiyor. Niye bilmiyor? Cevâbı kendisi versin:

“Mymecra için hazırladığımız Sonsuzluk Kervanı isimli yeni bir programın çekimleri, adı şimdilik bende mahfuz bir televizyon kanalının iftar ve sahur programı hazırlıkları, yanısıra birkaç sürpriz program ve tabii en başta büyüklerin kabr-i şeriflerini ziyâret ve huzurlarında bulunmanın huzûrunu tatmak gâyesiyle buralardayız.” (4 Ocak 2022- Yeni Şafak)

Yazının sonunda Ramazan’da TRT’de olacağı müjdesini veren ve cebinden para çıkmadığı için orta hâlli deniz tâtili parasına gezebileceğimizi tahmin eden Serdar Bey’in hesâbı, bakalım ne kadar doğruymuş?

Türkiye gazetesi yazarı Meryem Aybike Sinan’ın yazdığına göre bir haftalık Özbekistan tâtili, kişi başı 30-40 bin liraymış. (1 Nisan 2022-Türkiye)

Alt sınırı, yâni 30 bini esas alırsak üç kişilik âile, 90 bini; dört kişilik âile, 120 bini gözden çıkarmalı. Kendimi hiç katmıyorum. Yedi kişi, 210 bin.

Yalnız hakkını yemeyeyim, Meryem Hanım, bu seyahatin pahalı olmasından şikâyetçi. Bireysel değil, toplumcu düşünüyor. “Bilet fiyatları insin, herkes gitsin” diyor. Meğerse bu paranın on bini, uçak biletiymiş. Bir an evvel tren yolu hizmete girerse ucuza gidermişiz.

Güzel tavsiye! Tren hizmete girdi, yol parası ucuzladı; hattâ bedâva oldu diyelim. Bir kişi, 20 bin; dört kişilik âile 80 bin. Ben yine açıkta kaldım. 140 bin.

Bekâra karı boşamak kolay! Cebinden ödemeyen, kolay tavsiye ediyor.

Ayıptır yâhû! Kimin parasıyla gidip geziyorsanız gezin ama tok evin aç kedileri gibi davranmayın! Gördüklerinizi yazın!

Biri, “Manda yoğurdu yiyin” der; diğeri, “Özbekistan’a gidin” der. Bir başkası lüks villası ortaya çıkınca, “Topunuz gelin!” nârâları atar.

Allah aşkına yeter! Kıvırcık, pazarda 15 lira!

Efendim, duyamadım!

Bergen filmine gidip 30 lira mı veriyoruz?

Bu kim ya?

İnanmıyorum! Tâtilini Amerika’da geçiren Cem Efendi!

Aç evin aç kedisi!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum