Prof. Dr. Seyithan Deliduman

Prof. Dr. Seyithan Deliduman

Tasarruf Finansman Şirketleri/2

Türkiye’de kurulacak bir tasarruf finansman şirketinin kurulma şartları şunlar:
Tasarruf finansman şirketinin her şeyden önce anonim şirket şeklinde kurulması gerekir.
O halde, örneğin limited şirket şeklinde finansman şirketi kurulamaz.
Şirketin ticaret unvanında, "Tasarruf Finansman Şirketi" ibaresinin bulunması gereken finansman şirketlerin pay senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması ve tamamının nama yazılı olması gerekir.
Şirket yönetim kurulu üyelerinin, gerekli nitelikleri ve planlanan faaliyetleri gerçekleştirebilecek mesleki tecrübeyi haiz olması gerekir.
Tasarruf finansman şirketinin nakden ödenmiş sermayesinin en az yüz milyon Türk lirası olması ve bu sermayenin her türlü muvazaadan ari olması gerekir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısına sahip olması da, finansman şirketleri bakımından aranan bir diğer şart'tır.
Şirketin, öngörülen faaliyet konularına ait iş planlarını, kuruluşun mali yapısı ile ilgili projeksiyonlarını, ilk üç yıl için bütçe planını ve yapısal örgütlenmesini gösteren bir faaliyet programını ibraz etmesi, şart'tır.
Kurucularda aranan şartlar ise şunlardır:
Tasarruf finansman şirketinin kurucu ortaklarının;
- Müflis olmaması,
- Konkordato ilan etmiş olmaması,
- Uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırma başvurusunun tasdik edilmiş olmaması ya da hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olmaması (belirtelim ki iflas erteleme kurumu artık hukukumuzda mevcut değildir),
Finansman şirketi kurucularının; taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar bile;
- Ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis, Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca üç yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olması,
- Basit veya nitelikli zimmet, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlâk kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçlarından, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından veya Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlardan, Devletin güvenliğine karşı suçlardan, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine ve milli savunmaya karşı suçlardan, Devlet sırlarını açığa vurma suçu ile Devlet sırlarına karşı suçlardan ve casusluktan, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlardan, Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlardan, vergi kaçakçılığı suçlarından veya bu suçlara iştirakten hükümlü bulunmaması gerekir.
Tasarruf finansman şirketi kurucularından aranan önemli bir özellik de kurucuların taahhüt ettikleri sermaye miktarını karşılayabilir düzeyde mali güç ve itibara sahip bulunması'dır.
Tasarruf finansman şirketinin kurucu ortakları arasında tüzel kişi olması hâlinde ise ilgili tüzel kişinin ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması gerekir.
Son olarak da şunu belirtelim ki, finansman şirketi kurucularında bulunması gereken bir diğer şart da, kurucunun, işin gerektirdiği dürüstlük ve yeterliliğe sahip olması'dır.
(Yarın: Faaliyet izni) 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.