Tartışma yaratan Marx kapağı...

Tartışma yaratan Marx kapağı...

Almanya'nın sol görüşlü dergisi için, kapitalizm eleştirisi artık nüfusun marjinal bir kesimiyle sınırlı değil...

“Birden fazla kriz ve iklim değişikliği bağlamında, komünizmin babasının yazılarına ilgi yeniden canlanıyor” diyor Der Spiegel, Karl Marx’ı kastederek.

Almanya'nın sol görüşlü dergisi için, kapitalizm eleştirisi artık nüfusun marjinal bir kesimiyle sınırlı değil.
Fakat "Marx haklı mıydı?" başlığını kullanan Alman dergi, 2023 yılını kapağında komünizmin babasının ekolojik ve dövmeli bir versiyonunu sergileyerek açıyor.

“Artık yeterince insana fayda sağlamayan” bir sistem olan kapitalizmin işlev bozukluklarını incelemeyi öneren dergi, kapağında kullandığı Marx görseliyle tepkilerin hedefinde. Çünkü kapak görselinde Marx'ın ömrü boyunca savunduğu işçi sınıfı, proleterya devrimine ve komünizme dair bir simge yok.

Derginin belirlediği konuların odağında ise şu ifadelere yer veriliyor:

“Sola yönelen haftalık, pek çok şeyin artık işe yaramadığını garanti ediyor. Küreselleşme, Alman ekonomik modelini de beraberinde getirerek paramparça olacak. Uluslararası toplum kendisini rakip bloklara kilitliyor, enflasyon zengin ve fakir arasındaki eşitsizliği daha da derinleştiriyor ve iklim hedeflerimizin neredeyse tamamını kaçırdık.”

Dergiye göre, İngiliz tarihçi Adam Tooze'nin zamanımızın büyük sorunları arasındaki etkileşim mekanizmaları için kullandığı tabirle "polikrizler" çağında, “piyasanın görünmez eli” artık mucizevi bir çözüm olarak görünmüyor.

Der Spiegel’e göre büyük bankalarda veya danışmanlık firmalarında bile kapitalizm eleştirisi duyulur hale geldi.

Spiegel, bu ayki sayısında, servetini alternatif fonlar alanında kazanan ve şimdi gezegendeki servet eşitsizliklerine işaret eden Amerikalı milyarder Ray Dalio'dan alıntı yapıyor:

"Çoğu insan için kapitalizm artık çalışmıyor."

İşte o kapak:
tartisma-yaratan-marx-kapagi-1.webp

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler