TARIM BAKANLIĞI’NDA NELER OLUYOR? (3) - BAKANLIĞI YÖNETENLER VE PERSONEL POLİTİKALARI…

NURAY BAŞARAN

Aslında Tarım Bakanlığı’ndaki bu çarpık personel politikaları,  Tarım alanındaki süreçleri de  etkiliyor. Personel noktasındaki bunca skandalların yaşandığı bakanlıkta,  Tarım politikalarının düzgün gitmesini beklemek ne kadar gerçekçi olabilir ki?

Zira dünürlerle başlayan ve devamındaki atamalarda neler ve kimler yok ki?….

Yarış atı sahibi özel kalem müdürleri mi ararsınız? Yoksa kayınvalidesi üzerine aldığı yarış atlarıyla yıllarca bakanlıkta at koşturanlar mı?

O bürokratlar ki, sanki memlekette ve bakanlıkta başka kimse yokmuş gibi aynı anda iki- üç-dört  önemli görevi birden yürüttüler… 

Tarım Bakanı Mehdi Eker’in sağ kolu olarak görev yapan bu iki bürokrat, üstelik de son ana kadar Bakan Eker tarafından korunmuşlardı.

Bunlar kim mi?

Mehdi Eker’in sağ kolu olarak bilinen Erdal Celal Sumaytaoğlu ile Ömer Bülent Arslan.

Ak Parti döneminde yıldızı parlayan bürokratlardan Sumaytaoğlu ‘nun devletle kesişme noktası 2004 yılında TMSF’ye girmesiyle oldu. 

2006 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na geçen Sumaytaoğlu ardı ardına ve aynı anda bir çok görevler üstlenmeye başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, aynı bakanlığın Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür vekili, Yüksek Komiserler Kurulu Kurul Üyesi Başkan yardımcısı, yine aynı bakanlığın 1. Hukuk Müşaviri,  Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyesi, Atatürk Orman Çiftliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Müşaviri Vekiliydi artık.

Hani derler ya bir koltukta epey karpuz!

Tüm bu görevleri hakkıyla yapmak için elbette insanüstü bir yeteneğe ihtiyaç vardı. 

Nitekim Sumaytaoğlu arka arkaya soruşturmalar, skandallar, mahkeme ve yargılanmalar ile Tarım Bakanlığı’na hizmet etmek bir yana,  tüm enerjiyi bir süre sonra bu süreçlere ayırmak zorunda kaldı. Zaman zaman mahkumiyetler aldı. Sonra aldığı mahkeme kararları ile görevlerine geri dönmeyi de yapabildi.. 

Erdal Celal Sumaytaoğlu'nun, kayınvalidesi üzerinden 6 tane yarış atıyla pistlerde 3 yıl boyunca at koşturduğu da ortaya çıktı. Bakan Eker tarafından ısrarla bu görevlerde de uzun süre tutuldu.

Diğer yandan Bakanlığın bütçesinin yönetildiği ve stratejik planların yapıldığı Strateji Geliştirme Başkanlığı görevini yürüten Ömer Bülent Arslan da bir çok soruşturma geçirdi . Maaş kesme cezası bile aldı. Son olarak Temmuz 2011 ‘de ise, Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin, bazı termik santrallerin yenileme ve bakım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle, 10 ilde düzenlediği operasyonda gözaltına alınanlar arasındadır. Ve o dönemde Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürüdür.  Ömer Bülent Arslan , eski EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün'ün de aralarında bulunduğu 27 kişi ile birlikte tutuklandı. Sonra serbest bırakıldı.

Baş döndürücü değil mi? 

Tarım Bakanlığında personelin bu trafiğinde,  ‘Tarıma ne kadar zaman ayırmışlardır?’  diye sormadan edemiyor insan….

Evet şimdilerde de Turkcell tarafından atamalar yapılıyor. Hatta Bakanlık’ta görev alacaklar , Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’na ulaşırlarsa,  atamaları kesin denebilir. En azından bakanlık koridorları öyle diyor!. 

Bu durumda,  Vodafone ve Türk Telekom yöneticileri , Tarım Bakanlığındaki GSM şirketlerinin hakları konusunda rekabet kurumuna başvurmalılar.(!)

Zira yakında Tarım Bakanlığı’da , devletin tarımı ile ilgili tüm ‘data’lar bir proje çerçevesinde Turkcell’e verilecek!!! Nasıl mı? Verilebilir mi? Yarın devam edeceğim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.