Tarihte Aya (Aziz) Nikola kimdir?

Tarihte Aya (Aziz) Nikola kimdir?

Kuruluş Osman dizisine tarihi Aya Nikola karakterinin dahil olmasıyla izleyiciler Hristiyan azizi Aya Nikola'nın gerçekliğini araştırmaya başladı. Peki Myralı Nikola kimdir?

Bizans'ın deneyimli kumandanlarından biri olarak Kuruluş Osman dizisi karakterleri arasına giren Aya Nikola, Osman Bey'e karşı harekete geçen Bizans İmparatoru tarafından Bizans hakimiyetini yeniden sağlamak ve Türk Bey'ini etkisiz hale getirmek için bölgeye gönderiliyor.

AYA (AZİZ) NİKOLA KİMDİR?

Likya'nın Myra yöresinde (Demre) yaşamış olan Aya Nikola, 4. yüzyıl Hristiyan azizi olarak biliniyor. Aya Nikola, Barili Nikola ya da Myralı Nikola olarak da biliniyor. Yunanistan'ın, Rusya'nın, çocukların ve denizcilerin azizi olarak kabul edilen Aya Nikola'nın ismine kurulu şehir ve kiliseler bulunuyor.

AYA NİKOLA KİLİSELERİ

  • Karaköy Aya Nikola Kilisesi- (İstanbul, Beyoğlu)

 

  • Bodrum Aya Nikola Kilisesi- (Muğla'da yer alan ve 1969 yılında kısmen yıktırılan kalıntı kilise)

 

  • Aya Nikola Kilisesi- (Ünye'de bulunan kilise kalıntısı)

AYA NİKOLA MANASTIRI

Türkiye'nin Kırklareli ili Kıyıköy, Vize kasabasında bulunan dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biri olan Aya Nikola Manastırı'nda kayalara oyularak meydana getirilmiş kademe halinde hücreler bulunuyor. 

6. yüzyıldaki I. Justinianus dönemine (M.S 527-565) ait olup, kaya manastırlarının en iyi örneklerinden biri olarak biliniyor. 19. yüzyılda önüne ahşap bir mekân ilave edilmiş olduğu bilinse de günümüzde bu bölümden herhangi bir kalıntı bulunmuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler