Tarihi saatler... Yeni rejim resmen başlıyor

Tarihi saatler... Yeni rejim resmen başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yemin etmesiyle birlikte "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" resmen başlamış olacak.


Erdoğan yeni kabineyi yine bu gece düzenlenecek basın toplantısında açıklayacak.

24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini zaferle noktalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 16.00’da TBMM'de yemin edecek ve ardından da Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakacak. Erdoğan'ın daha sonra Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçmesiyle burada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş töreni düzenlenecek.


Top atışları ve mehterle karşılanacak

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne Süvari Birliği eşliğinde 101 pare top atışı yapılarak girecek olan Erdoğan mehter marşlarıyla karşılanacak. Bu arada top atışları sadece Külliye ile sınırlı olmayacak, hava, kara ve deniz komutanlıklarına bağlı ordu karargahlarında da 101'er pare top atışı yapılacak.

Törende Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Armoni Mızıkası, TSK Mehteran Takımı veTSK Tarihi Birlik de yöresel kıyafetleri ile hazır bulunacak.


Tarihi güne özel "1 Lira" bastırıldı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki resepsiyona katılım sağlayacak misafirlere darphane tarafından özel madeni para bastırıldı. Bastırılan 1 liralık madeni paraların arka yüzünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile birlikte resepsiyona ilişkin enstantaneler yer alıyor.

Misafirlere dağıtılacak olan özel basım paraların bir kısmı tedavüle de girecek. Bunun haricinde tören gününe özel pul da bastırılacak.


Dini cemaatlerin ruhanileri de davetli

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne davet edilen konuklar arasında dini cemaatlerin ruhani liderlerinin de bulunması dikkat çekti. Bu arada Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya'da yaşayan soydaş ve akraba toplulukların siyasi ve dini temsilcileri de aynı resepsiyonda hazır bulunacak.

Böylelikle yaklaşık 10 bin davetlinin katılması beklenen tören sadece katılımcı sayısı bakımından değil, çeşitliliğiyle de dünyadaki en önemli devlet başkanlığı törenlerinden biri olmaya aday görünüyor. Zira törene sadece üst düzey resmi konuklar değil, bunların yanı sıra öğretmenler, itfaiye erleri, muhtarlar, esnaf, maden işçileri ve hekimler gibi toplumun değişik kesimlerinden yurttaşlar da davet edildi.


Yurt dışından hangi ülkeler katılacak?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törene KKTC, Kırgızistan, Pakistan, Sudan, Gine Bissau, Zambiya, Somali, Moritanya, Ekvator Ginesi, Gabon, Çad, Cibuti, Venezuela, Makedonya, Moldova, Sırbistan ve Kosova gibi ülkelerin cumhurbaşkanlarıyla birlikte Bosna Hersek ve Katar Emirliği'nden en üst düzeyde katılım sağlanması bekleniyor.
Başkentteki resepsiyona devlet başkanları, başkan yardımcıları, parlamento başkanları ve başbakanlar da iştirak edecek. Üst düzeyde katılım sağlayacak olan ülkelerin sayısının 30'a yakın olduğu öğrenildi. Konuk devlet başkanları onuruna verilecek akşam yemeğinde, eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder ve Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi gibi Erdoğan'ın özel dostları da yer alacak.


Hangi yabancı isimler geliyor?

Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek resepsiyonda yer alması beklenen isimlerden bazıları şu şekilde açıklandı:

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Zambiya Devlet Başkanı Edgar Lungu, Somali Başbakanı Hasan Ali Kayre, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Mladen İvaniç, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Moldovo Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Filistin Başbakanı Rami Hamdallah.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler