Tarihi Gün... PKK Silah Bırakıyor: Gözler Süleymaniye'de

Tarihi Gün... PKK Silah Bırakıyor: Gözler Süleymaniye'de

"Terörsüz Türkiye" sürecinin en ktritik aşamasına saatler kaldı. Gözler terör örgütü PKK'nın silahlarını teslim edileceği Süleymaniye'de.

"Terörsüz Türkiye" sürecinin en ktritik aşamasına saatler kaldı. Gözler terör örgütü PKK'nın silahlarını teslim edileceği Süleymaniye'de.

"Terörsüz Türkiye" sürecinin en somut adımı bugün Süleymaniye'de atılıyor. Bir grup terör örgütü PKK üyesinin silah bırakmasına ilişkin ilk törene saatler kaldı. DEM Partililer ve gazetecilerin içinde olduğu konvoy, Süleymaniye bölgesine giriş yaptı. 150 kişilik kafilede DEM Parti üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer alıyor.

KONVOY GÖRÜNTÜLENDİ

Erbil'den hareket eden büyük bir konvoy Süleymaniye yolunda görüntülendi.

Silah bırakma töreninin tam olarak nerede yapılacağının sır gibi saklanırken, törenin saat 10.00'da yapılması bekleniyor.

GAZETECİLERE UYARI

NTV'den Osman Terkan, "Basın mensupları sabahın erken saatlerinde Dukan bölgesine çağırıldı. Dukan Kandil'in eteklerinde yer alan bir yerleşim yeri. Ama güvenlik gerekçesiyle tüm gazeteciler bölgeye alınmayacak. Ayrıca gazetecilere canlı yayın yapmamaları konusunda bir uyarı yapıldı." bilgisini paylaştı.

Ayrıca törene katılacak gazetecilerin yanlarına cep telefonlarını almalarına da izin verilmedi.

DOĞRULAMA MEKANİZMASI OLUŞTURULDU: SÜREÇ 3-4 AYDA TAMAMLANACAK

PKK'nın bu törenin ardından yine aşama aşama silah bırakmaya devam edeceği bildirildi. MİT ve TSK’nın takibinde yürütülecek sürecin 3-4 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Bu 3-4 aylık süreçte başka bir etkinlik yapılmayacak. Örgüt üyeleri gruplar hâlinde ya da bireysel olarak belirlenen merkezlere silahlarını teslim edip, kayıt yaptıracak. MİT ve TSK silah bırakmanın ‘göstermelik’ olup olmadığını takip etmek için özel bir doğrulama mekanizması kurdu. Bu mekanizma aracılığı ile bütün silah bırakma süreci takip edilecek. Belirlenen merkezlerde toplanan silahlar özel metotlarla imha edilecek. Üçüncü bir ülkeye gönderilmesine izin verilmeyecek.

ÖCALAN'IN AÇIKLAMASI

Tören öncesi Abdullah Öcalan'ın mesajı 9 Temmuz'da kamuoyuna açıklandı. Öcalan, "PKK'nın ulus devletçi amacından vazgeçtiğini, barış ve demokratik toplum hedefine ulaşılmasının 'pozitif entegrasyonalist bir perspektif' ile mümkün olduğunu" söyledi.

YER GİZLİ TUTULDU

Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye şehrinin kırsalında silah bırakma için yapılacak etkinlik, Ankara, Bağdat ve Erbil’in koordinasyonunda hazırlandı. PKK'nın ilk silah bırakma törenine ilişkin görüntülerin televizyonlardan canlı yayımlanması bekleniyordu. Bu nedenle DEM Parti, bazı yazar ve gazetecileri törene davet etti.

Ancak "güvenlik" gerekçesiyle, canlı yayın kararından vazgeçildiği duyuruldu. DEM Parti kaynaklarının verdiği bilgiye göre silah bırakma töreni farklı bir alanda yapılacak, alana kamera veya fotoğraf makinesi alınmayacak. Fakat görüntüler hızla bölgeye giden gazetecilere ulaştırılacak ve görüntülerin kamuoyuyla paylaşıacak.

AYŞEGÜL DOĞAN: ORADA OLACAĞIZ

Parti kaynakları bunun gerekçesini, "güvenlik, olası provokasyonların önüne geçmek" olarak açıkladı. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 9 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Bu somut adımı izlemek için eş genel başkanlarımız, milletvekili arkadaşlarımız, DEM Parti heyeti olarak PKK'nın silah bırakma törenine tanıklık etmek için orada olacağız" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler