Dr. Onur AKBAŞ

Dr. Onur AKBAŞ

     TARİHE DAİR TARİHİ BİR RÖPORTAJ                               

                                                                                    

                                                                                                                        onurakbastde@gmail.com

      Hayattaki kimi ilkler vardır. Aslında bu bir manada yaşamınızı oluşturan deneyimler silsilesinin apriorisidir. Bu silsilenin çekirdeği yahut bu çekirdeğin genetik haritası da bu apriori üzerinden şekillenir. Bu deneyimler bağlamına göre kişisel, mesleki yahut yeri geldiğinde tarihsel birtakım özellikler kazanabilir. Gazeteciliği hep edebiyat ve onun bir türü olan anı ve o türün ilişkili olduğu tarih bilimi bir manada tarihe not düşme edimi olarak gördüm. Yazarlık benim için başlı başına kişisel düşünce ediminin adıydı.

    İlkler denildiğinde gazetecilik bağlamında benim ilkim olan iki olay vardır. Biri kayıt altına alınmışken diğeri hala şahsi kayıtlarımda bir hatıra olarak durmaktadır. Bunlardan ilki lise öğrenciliğim yıllarında bir gazetenin muhabiri olarak gittiğim bir toplantının haberi sürmanşet olurken imzam konulmamış ikincisi ise yaptığım tarihi bir röportaj kendi kararımla yayımlanmamıştır. Bunu ömrüm olur da bir hatıra kitabı yazarsam orada kullanmak isterim.

      Röportaj bağlamında bir ilkim de çiçeği burnunda üç aylık youtube kanalımız Forward TV’de görüntülü uzaktan yapılan röportajdı. Bu teknik anlamda bizim için bir ilki bünyesinde barındırıyordu. Ama işin öbür ucunda bir insan için de bir ilki bünyesinde barındıran bir husus ise yıllarını emeğini verdiği bir alanda ve konuda yaptığı çalışmaların biçimsel anıtı olan  kitabın yayımlanması üzerine yapılan bir röportajdı bu. Arka planda kendi adıma arz edeyim ciddi doğum sancıları, stresler ve teknik deneyimlerin doğurduğu durumlardan mütevellit yaşanan olumsuzluklara rağmen biz bu röportajı izleyenlere arz edebildik. Ve iki günde kanalın en çok izlenen programı oldu. Değerli hocamız Prof. Dr. Zehra ASLAN ile yayımlanan kitabı Türkiye’de Göç ve Göçmenler’den bahsediyorum.

        Zehra hocamla bu kitap üzerinden başlayan röportajımızda önceki kitap ve çalışmalarına dair ve yakın tarihimizle ilgili çok orijinal bilgileri bağlamında barındıran bir programla hem de tarihe bir tarihçi ile birlikte not düşmekten büyük keyif aldım. Tarihe, Edebiyata meraklı olanlar bu röportajı ve bu keyfi kaçırmasınlar. Bu sebeple programın linkini siz değerli okurlar için buraya bırakıyorum:

https://www.youtube.com/watch?v=BXNLBa3wsh8

İyi seyirler…

                                                                                                                                          ONUR AKBAŞ 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.