Taipei Yönetimi’nin Amerikan Silahları Rüyası

Taipei Yönetimi’nin Amerikan Silahları Rüyası

11 Eylül’de Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yayımlanan bir makale, “‘A. B. D.’nin, Çin tehdidine karşı’ Taipei yönetimi (Tayvan) ile işbirliği yapmasını" önerdi.

11 Eylül’de Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yayımlanan bir makale, “‘A. B. D.’nin, Çin tehdidine karşı’ Taipei yönetimi (Tayvan) ile işbirliği yapması’nı önerdi. "Tayvan’a Yardım  Konusunda Başarısızlığımız" adlı fikir yazısında ‘A. B. D.,Tayvan ile ilişkilerini derinleştirmek için daha çok şey yapmalı.’denildi.

‘A. B. D.’den Daha Çok Silah İstiyoruz.’

Taipei yönetimi, bu makale üzerine ‘A.B.D.’nin kendilerine daha çok silah satmasını istediklerini’ belirtti. 2018 Ağustos’unda El Salvador diplomatik ilişkilerini kesmiş, Dominik Cumhuriyeti ve Panama da geçtiğimiz aylarda diplomatik ilişkilerini Taipei’den Beijing’e aktarmıştı. Bu sıralarda yazılan makale, Taipei yönetiminin A. B. D. umutlarını canlandırdı.

Yazıda ‘A.B.D.,büyüyen düşman Çin tehdidi ile karşı karşıya iken Tayvan’a daha çok yardım etmeli, dendi.Makalede, önemli bir silah anlaşmasının şu anda gözden geçirilmediği belirtildi.

Kabine Seviyesinde Görüşmeler Bekleniyor

Yazıda A. B.D. hükümetinin Haziran 2018'deki AIT açılış törenine kabine seviyesinde bir görevli göndermemesini eleştirdi. Dört Cumhuriyetçi Parti üyesi de Trump’a bu konu hakkında bir mektup yazmıştı. Tayvan'ın önemi, A.B.D.'nin Çin ile diplomatik ilişkilerini Tayvan'ın başkenti Taipei'ye taşıyabilme ihtimalinden geliyor.

Taipei’nin Bölgede Dostu Yok

Washington’s Center For Strategic and International Studies adlı kurumdan bir güvenlik uzmanı Bonnie Glaser ‘Tayvan, A. B. D.’ye yakın durduğu sürece bölgedeki hiçbir güçten destek alamayacak.’ dedi.

Hindistan basınında ise Taipei’nin Çin askeri sırlarını Hindistan ile paylaşma ve denizaltı programlarına Japon uzmanları katma çabalarının ardından ‘bölgesel destek bulamayıp küresel desteklerle yöneldiği’ belirtildi.

ABD, En Büyük Silah Satıcısı

ABD ise, ‘Tek Çin’ politikasını izlemesine karşın, Tayvan’ın en büyük silah sağlayıcısı ve en büyük uluslararası destekçisi olarak biliniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika