Su istemeyen bitkiler: Susuzluğa dayanaklı 17 çiçek

Su istemeyen bitkiler: Susuzluğa dayanaklı 17 çiçek

Yaz aylarının gelmesiyle birçok kişi tatil planları yapıyor ve evlerinden uzak kalıyor. Bu durumda evde bakılan bitkilerin susuz kalıp solmalarına sebep oluyor. Evinizin bahçesinde, balkonunda veya saksıda bakabileceğiniz az su isteyen 17 bitki...

1- FETUSCA (FETUSKA)

Fetuska son senelerde bahçelerimizde çok rağbet gören bir bitkidir. Boyu 50 cm’yi geçmez. Sivri, ince ve sert gri-yeşil yaprakları sonbaharda sarıya döner ve dökülmez. Kayalık bahçesinde ve bordürlerde güzel durur. Çiçekli mevsim bitkileriyle komşuluk yapabilir.

2- GAURA LINDHEIMERI (GAURA)

2- GAURA LINDHEIMERI (GAURA)

Su istemeyen dış mekan bitkileri arasındaki gaura son senelerin vazgeçilmez bitkilerinden biridir. Çiçekleri açık pembeden koyu kırmızıya değişir. Kışın yapraklarını döker, kuru bir çalı görünümüne döner. Bu kuru dalları şubat sonu dipten kesilmelidir. Kesim sırasında yeniden yeşeren yapraklar belirmeye başlar. Kökleri ayırarak çoğaltabilirsiniz. Sıcağa dayanıklı olmakla birlikte ara ara sulanmak isteyebilir. Bulunduğu bölgeye göre çiçekleri solunca kuvvetli bir budamayla bir ay sonra yeniden çiçeklenir.

3- GAZANYA

3- GAZANYA

Gazania hybrida: (Koyu yeşil yapraklı gazanya),

Gazania rigens: (grimsi yapraklı ve sarı küçük çiçekli gazanya)

Her iki gazanya aynı özellikleri gösterse de gri yapraklı olanları sıcak ve susuzluğa daha dayanıklıdır. Bu bitki iyi bir yer örtücü olduğu gibi taş aralarına ve bordürlere dikilir. Sonbahara kadar çiçek açar. Kireçli toprağı kaldırır. Solan çiçeklerin düzenli kesilmesi çiçeklenmenin sürmesini sağlar.

4- HELIANTHEMUM APANNINUM (Helianthemum, gün gülü)

4- HELIANTHEMUM APANNINUM (Helianthemum, gün gülü)

Temmuz-eylül arası çiçeklenir. Kuraklığa çok dayanıklıdır, taşlı ve kireçli toprakları sever doğada da bulunur.

5- HELICHRYSUM (ALTIN ÇİÇEĞİ, SOLMAZ ÇİÇEK, ÖLÜMSÜZ ÇİÇEK)

5- HELICHRYSUM (ALTIN ÇİÇEĞİ, SOLMAZ ÇİÇEK, ÖLÜMSÜZ ÇİÇEK)

Krizantemi andıran çiçekleri kurutmaya çok elverişlidir. Deniz kenarında kıraç topraklarda yetişir. Tohumlarının paketlenmiş olarak satışı vardır.

6- HYPERICUM (SARI KANTARON)

6- HYPERICUM (SARI KANTARON)

Ülkemizde çeşitli türleri vardır. Süs bahçelerinden yaban doğaya değin yayılmıştır. Binbir delik otu da denir. Yabani olarak yetişenlerinin kansere iyi geldiği düşünüldüğünden kanser otu da denir. Kurutulmuş çiçeklerinden yapılan çayın mide ağrılarına iyi geldiği bilinir. Bu konuda yine de bir uzmana danışmakta fayda var.

7- LAVANTA VE KARABAŞOTU

7- LAVANTA VE KARABAŞOTU

Hepimiz çiçeğinin kokusuna bayılırız kuşkusuz. Bu güzel ve bahçelerin vazgeçilmez bitkisinin en büyük düşmanı bol sulamadır. Lavanta fidelerini kumlu geçirgen ve de kireçli topraklara derine dikmek gerekir. Çevresine açılacak derin havuza ilk sene haftada bir su vermek yeterlidir.

Bu şekilde kökleri derine gidecek ve kendi su ihtiyacını karşılayacaktır.

Damlama yöntemi tavsiye edilmez. Yuvarlak formunu koruması için çiçeklenme sonrası ve mart başı yeşil dallarından budanmalıdır.

Hiç budanmayan lavanta çalılarının dalları zamanla odunlaşır ve bu bölgede yapılan budama yarar sağlamaz.

Karabaşotunun ise yaprakları kokar, buna karşın çiçekleri kokusuzdur.

Kurutulmuş çiçekleri demlenip çay olarak içilir. Karaciğer dostu ve damar açıcı olduğu söylenir.

8- ZAKKUM (NERIUM OLEANDER)

8- ZAKKUM (NERIUM OLEANDER)

Nedense bahçelerden dışlanan bu güzel bitki, sıcaklığa ve kuraklığa aldırmadan hiç durmaksızın çiçek verir. Zakkum, yazın kuruyan bir dere yatağı bitkisidir adeta. Kış aylarında yağmurla suya doyar ve yaz boyunca dayanır. Bahçelerde çit görevi görür. Büyük saksılara da çok yakışır.

9- KEKİK VE MERCANKÖŞK

9- KEKİK VE MERCANKÖŞK

Su istemeyen dış mekan bitkileri kekik ve mercanköşk… 30 doğal türü olan kekikler hem görsel hem de şifa niyetine bahçeye dikilmeli.

10- STEP LAVANTASI (PEROVSKIA)

10- STEP LAVANTASI (PEROVSKIA)

Lavantayı andıran gri yaprakları ve mavi kokulu çiçekleriyle bu çok yıllık güzel bitki ülkemiz seralarında da boy gösteriyor. Hiç sakınmadan bahçenize dikmenizi öneririm.

11- ALEV ÇALISI (PHOTINIA)

11- ALEV ÇALISI (PHOTINIA)

Sonbahar ve ilkbahardaki sürgünleri kızaran bir çalıdır. Çit bitkisi olarak tavsiye edilir.

12- MİSKET GÜLÜ, SAKIZ GÜLÜ (ROSA BANKSIAE)

12- MİSKET GÜLÜ, SAKIZ GÜLÜ (ROSA BANKSIAE)

Misket gülü tırmanıcı bir bitkidir. Sıcak ve kurak iklime dayanıklıdır. Mayıs ayında 4 hafta süren kokulu bir çiçeklenme verir. Çiçeklenme ertesi bitki büyümeye ve bulunduğu alanı kaplamaya başlar.

13- KUŞBURNU, YABAN GÜLÜ (ROSA CANINA)

13- KUŞBURNU, YABAN GÜLÜ (ROSA CANINA)

Kokulu ve çalı görünümlü dayanıklı bir gül cinsidir. Kurutulmuş çiçeklerinden ve tomurcuklarından yapılan çayı C vitamini deposudur.

14- BİBERİYE (ROSMARINUS OFFICINALIS)

14- BİBERİYE (ROSMARINUS OFFICINALIS)

Denizden gelen çiğ anlamını taşır. Güzel mavi çiçekleri ve kokulu minik çamı andıran yapraklarıyla bahçelerimizde küçük çit görevi görür. Yaprakları et yemeklerine lezzet, mavi çiçekleri de demleme çay olarak şifa verir.

Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen çalı tipi bir ottur. 50-100 santimetre boylanma yapar. Kışın yapraklarını dökmez. Budamaya elverişlidir. Yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelerde rahatlıkla yetişir.

Mor tonlarında çiçekler açar. İnce, sivri ve kokulu yaprakları vardır. Saksıya yakışır. Balkonunuzda ya da camınızın önünde yetiştirebilirsiniz.

Doğal olarak çoğalan bir bitkidir. Bir biberiye fidesini bahçenize dikerseniz, kısa zamanda tohumlarını çevreye yayarak çoğalır. Çelik alarak da üretim yapabilirsiniz. Bütün yıl çiçek açan dalları toplanır, demet yapılarak kurutulur.

Kurutulmuş yapraklarını et yemeklerinde, deniz ürünlerinin yanında, sebze çorbalarında ve çeşitli soslarda kullanabilirsiniz.

15- ADAÇAYI (SALVIA)

15- ADAÇAYI (SALVIA)

Griye çalan tüyümsü yaprakları ve kokulu pembe çiçekleri vardır. Bahçede hiç bakım istemeden kendi başının çaresine bakar. Kurutulmuş yaprakları kışın demleme çay yapılarak soğuk algınlığına ve de gargara olarak boğaz yangılarına iyi gelir.

16- SANTOLİN: (LAVANTIN SANTOLINA)

16- SANTOLİN: (LAVANTIN SANTOLINA)

Bodur, kıvırcık gri yapraklı, mayıs ayında sarı çiçek veren hoş kokulu bir bahçe bitkisidir. Lavanta gibi senede iki kez budanırsa gelişigüzel büyümez ve yuvarlak çalı formunu korur. Çiçekleri solunca makaslanması önerilir.

17- KATIRTIRNAĞI (SPARTIUM JUNCEUM)

17- KATIRTIRNAĞI (SPARTIUM JUNCEUM)

Sarı güzel kokulu çiçekleriyle hepimizin çok sevdiği bu çalı artık bahçelerin de yıldızı olma yolunda. Kimi büyük üretim merkezleri de yetiştiriyor. Bahçe çiti olarak ve tek başına dikilmesi önerilen, bakım derdi olmadan bize göz ziyafeti sunan bitkilerden biridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler