Stratfor 'Kürtler Esad'a dönüyor' 

Stratfor 'Kürtler Esad'a dönüyor' 

Gölge CIA olarak bilinen kurum tarafından hazırlanan analize göre: Kürt halkının tercihi ne ayrılık ne otonomi


Analizde, Suriye'nin tıpkı geçmişteki gibi bölünmeyi reddeceği vurgulandı. Strafor'un Kürtlerin büyük şehirlerde yaşadığı ve bölünme modellerini istemediği itirafı dikkat çekti.

Suriye Hükümeti ve PYD arasında geçen hafta yapılan toplantı ABD'li kurumlar tarafından tartışılıyor. ABD komuoyunda istihbarat örgütleriyle bağlantısından dolayı 'Gölge CIA' olarak adlandırılan Stratfor, Şam yönetiminin özerkliği kabul etmeyeceğini duyurdu. 'Suriyeli Kürtler Esad'a dönüyor' isimli son analizin çevirisi Aydınlıkta yayımlandı. Analiz'de şunlar kaydediliyor:

“ Suriyeliler merkezi olmayan modeli geçmişte reddetti. Fransa, 1920 ve 1946 arasında ülkeyi işgal ettiği zaman 4 küçük devlet dayattı. Bunlar kuzeybatıda Alevi, güneyde Dürzi, Halep ve Şam'da iki ayrı devletti. Esad,'ın başarısız Fransız modelini taklit etmesi güç. Nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Kürtler küçük bir devlet talep etmek için güçsüz pozisyondalar. Kürtler şimdi kuzeydoğuda kontrol ettikleri büyük tarım ve çöl bölgesi olan Jazira'ya dağılmış durumda. Bunlar; Ayn el Arap'tan (Kobani) Halep'in kuzeydoğusuna kadar 120 kasaba, Kürt Dağı ve geçtiğimiz yıl ABD ile Rusya'nın Türkiye'nin ele geçrimesine izin verdiği Afrin. Birçok Kürt ise asimile olmuş, ne otonomi ne de özgürlük talep eder şekilde Şam ve Halep'te yaşıyor.”


'ABD ÇOK AZ ŞEY YAPABİLİR'

ABD merkezli Stratfor'un cuma günü yayımlanan analizinde bölgedeki yeniden birleşme çabalarını anımsatarak “Kürtlerin kontrolündeki en büyük bölgenin yeniden Suriye'ye katılma süreci yolda ve ABD bunu durdurmak için çok az şey yapabilir” ifadesini kullanması dikkat çekti.

PYD'ye bağlı TEVDEM Eşbakanı Ilham Ahmed, Suriye'nin başkenti Şam'da yaptığı görüşmelerin ardından “Demokratik ve merkezi olmayan' bir yol haritası üzerinde uzlaşı sağlandığını iddia etmişti. Aydınlık'a konuşan kaynaklar ise; Suriye'nin her türden otonomi ve federalizm önerisini reddettiğini ve PYD'nin silahlı kolu SDG'nin kendini dağıtması gerektiğini aktarmıştı. Kaynaklar; Suriye anayasasındaki yerel yönetime ait maddeler üzerinde durulduğunu doğrulamıştı.


RUSYA'DAN ABD'YE: SURİYE'Yİ BİRLİKTE İNŞA EDELİM

Rusya'nın Suriye'nin yeniden yapılandırılması için ABD'ye teklif sunduğu öne sürüldü. Reuters'ın haberine göre Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov tarafından ABD'li mevkidaşı Joseph Danforth'a gönderilen mektupta Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelere yatırım önerildi. Reuters haberinde ABD'nin Suriye'nin yeniden yapılandırılması için siyasi geçiş ve Birleşmiş Milletler gözetiminde seçim şartı istediğini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler