Sincan-Uygur'da Esir Kaldılar

Sincan-Uygur'da Esir Kaldılar

Çin vatandaşı Mailikemu Maimati (33) ve dört yaşındaki oğlu, Sincan bölgesinde hukuksuz bir şekilde tutulduğu belirtildi. Olaydan saatler sonra Çin, Sincan yaptırımlarını yumuşatacağına dair verdiği sözü yalanladı.

Çin vatandaşı Mailikemu Maimati (33) ve dört yaşındaki oğlunun, Sincan bölgesinde hukuksuz bir şekilde tutulduğu belirtildi. Maimati, bölgeye girişte bir sorun çıkmadığını ancak Çin yetkililerinden pasaportlarını geri alamadıklarını bildirdi.

BM İnsan Hakları uzmanları,aktivistler ve bazı hükümetler, 'Müslüman Uygur azınlığı ve diğer Müslüman topluluklara uygulanan toplu gözaltı ve sıkı gözetim konularında' büyük bir tepki gösterdiler.

Pakistan vatandaşı işadamı eş ve baba Mirza Imran Baig ise Reuters haber ajansı aracılığıyla Pakistan'a çağrıda bulundu. 'Pakistan'ın Sincan Müslümanlarına yapılan bu zulme karşı durmasını ve Çin hükümeti ile bu konuyu görüşmesini istiyorum.' demecini veren Baig, İslam refah devletini geri getirmek için seçilen Imran Khan'ı göreve davet etti.

Pakistan'dan Umut Yok

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan ise konuyla ilgili hiçbir açıklama gelmedi. Hiçbir eylemde bulunulmadı.

Çin, olaydan saatler sonra ise Pakistan basınında yer bulan Pakistan Diyanet İşleri ve Dinlerarası Diyalog Bakanı ve Çin Pakistan Büyükelçisi arasında düzenlenen toplantıdan, 'Çin, Pakistan'a Sincan Müslümanlarına uyguladığı kısıtlamaları yumuşatacağı sözünü verdi.' açıklamasını yalanladı.

Çin Büyükelçisi, 'Biz sadece terör ve azınlık hakları konusunda böyle bir cümle sarf ettik, geri kalanı basının uydurmasıdır.' açıklamasında bulundu.

Pakistan hükümetinden, şaibeli toplantı sonrası gelen açıklama ise 'Çin, Pakistan delegeleri ile birlikte Sincan Bölgesini ziyaret edecek. Sincan Müslümanlarına uygulanan kısıtlamaları yumuşatma sözü verdi.' şeklindeydi.

Çin'in yapılmış bir görüşmeyi yalanlaması ve Pakistan hükümetinin Sincan'da yaşanan olaya sessiz kalması, analistlerce 'danışıklı dövüş' olarak yorumlandı. Başbakan Imran Khan'ın 'İslam'ın yeni kahramanı' olacağı söylenmişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler