Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

SILA NEREYE BİZ ORAYA

Anne tarafından İzmirli. Herhalde güçlü ve özgür yapısını bu kentin dokusundan almış. Hayatına bir göz attığınızda onun yaşadıkları ile belki 50 defa kendinizi balkondan atardınız. Ama o öyle değil.. Her yaşadığı olumsuz olayın üzerinden yepyeni denizlere yelken açabiliyor.
Sıla Gençoğlu 1980 Denizli Acıpayam doğumlu. Dedeleri ve babası siyaset dünyasının tanıdığı isimlerden. Dedelerinden Muzaffer Fikri Balaban Demokrat Parti İzmir milletvekiliydi. Yassıada’da yargılanıp, 2.5 yıl hapis yattı. Diğer dedesi Rıza Gençoğlu ise Adalet Partisi Denizli Milletvekili. Rahmetli babası Şükrü Gençoğlu Tansu Çiller zamanında Doğru Yol Partisi Denizli İl Başkanı’ydı. Aile sağ tandanslı, kızları Sıla ise sol..
İlkokulu ailesinin yanında Denizli'de tamamladıktan sonra kendi deyimiyle "tuhaf bir Fransızca sevdasıyla" ortaokul ve liseyi okumak için İzmir'de yaşayan anneannesi Süheyla Balaban'ın yanına yerleşti. 1990'da eğitim dili Fransızca olan Tevfik Fikret Okulları'nda eğitim gördü. Buradaki müzik öğretmeni Aziz Pelen, Sıla'nın müziğe olan ilgisini fark ederek onu okul korolarında ve solo programlarda sahneye çıkardı. Lise ikinci ve üçüncü sınıflarda özel şan derslerine başladı. İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Sabahat Tekebaş ile şan ve ses eğitimi üzerine çalıştı.1998 yılında yüksek öğrenimi için İstanbul'a geldi. Bilgi Üniversitesi’nde Caz Vokal Bölümü’nde tahsil yaptı. Nükhet Ruacan'la ses eğitimi üzerine çalıştı ve yine okul döneminde, daha sonraları albümlerinde sanatçıya önemli katkılar yapan müzisyen Efe Bahadır'la bu dönem tanıştı. Kısa bir sürenin ardından Kenan Doğulu’nun yedi sene vokalistliğini yaptı. Ayrıca Sıla'nın yaptığı besteler ve yazdığı şarkı sözleri Ferhat Göçer (Vur Kadehi Ustam), Kenan Doğulu (Boğaziçi), Emel Müftüoğlu (Ağla Ağla) gibi birçok ünlü sanatçının albümlerinde yer aldı. Geniş kitleler onun sesiyle ilk kez Sezen Aksu ile yaptıkları ve "Sıla" dizisinin şarkısı olan ortak besteleri "Sıla-Töre" sayesinde tanıştı.
2007'de kendi adını verdiği albümünde yer alan ve bir numara olan "...Dan Sonra" şarkısıyla çıkış yapan Sıla, sonrasında yayımladığı eleştirel ve ticari başarılar elde eden İmza (2009), Konuşmadığımız Şeyler Var (2010), Vaveyla (2012), Yeni Ay (2014) ,Mürekkep (2016) ve Şarkıcı (2022) albümleriyle de liste başarılarını sürdürmeye devam etti. Bu albümlerde yer alan "Sevişmeden Uyumayalım", "Acısa da Öldürmez", "Kafa", "Boş Yere", "Vaziyetler", "Yabancı" ve "Hediye" gibi şarkılar hep 1 numara oldu. Bugüne kadar dört Altın Kelebek Ödülü ve yedi Kral Tv Video Müzik Ödülü dâhil olmak üzere onlarca ödül kazandı.

Sıla’nın “Şarkıcı” albümü.15 şarkılık uzun soluklu müzikal bir serüven. Kendi tabiriyle bu çalışmasında daha doygun ve geniş nüfuzlu bir yere kırılmış direksiyon. Albümün prodüktörlüğü de ona ait. Sıla, şarkı sözlerinde duygu coğrafyasının her yerine dokunmuş. Şarkılarının sahiciliğinin sırrı da her şeyi olanca çıplaklığı ile anlatmasından geçiyor. “Kalptense kalbe gider” diyor Sıla, “Herkesin içinde küt diye soyunabilmek kolay değildir, hem soyunacaksınız hem de etinize bakmayacaklar. Çıtanın yüksekte olması iyidir.”
Melankoli, efkâr ne kadar yoğun olsa da şarkılarda tebessüm, ince bir mizah da hissediliyor.” Umudu büyütmenin bir yolu olsa gerek gülmek?”deyince “Umutsuz hayat geçmez. Ben neşeliyimdir. Muzip olanı şarkıya yüklemek de eğlenceli oluyor. Bir de sonsuza kadar kuyunun dibinde oturup, bir kalbin sırrından çağıramazsınız, fenalık gelir. Uzun süreli buhranlar benim için uygun değil. Kederde miyiz, kederdeyiz. Saat kaç oldu, çıkalım mı artık? Ölüm yok ortada, doğru mu?” şeklinde esprili bir şekilde cevap veriyor.
Muhalif ve özgür kimliği az dert açmadı başına. "Karanfil" isimli şarkısının klibi, sigarayı özendirdiği gerekçesiyle RTÜK tarafından yasaklandı. Türkiye'de meydana gelen darbe girişimi sonrasında AKP'nin çağrısı ve muhalefet partilerinin katılımıyla düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne "Kesinlikle darbe karşıtıyım ama böyle bir şovun içinde bulunmayı tercih etmiyorum." yorumunu yaparak katılmadı. Bu arada şarkıcının konserleri bazı iktidar yanlısı belediyeler tarafından iptal edildi. Kasım 2018'de, kendisine fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığı gerekçesiyle sevgilisi Ahmet Kural'dan şikâyetçi oldu. Dayak görüntüleri hala hafızalardadır. Ünlü şef Hazer Amani ile Ocak 2020'de nikah masasına oturdu ancak evlilik yine birçok dedikodu ile birlikte 11 ay sürdü. Boşandıktan kısa bir süre sonra yeni bir aşka yelken açan sanatçı, gönlünü oyuncu İlker Kaleli'ye kaptırdı ki aradığı huzuru Kaleli’de bulmuş görünüyor.
“Peki ne olacak bu memleketin hali?”
“Bu rakı masası konusu değil miydi? Vallahi tükendik bu sorudan, sorunun cevapsızlığından. Burası bize susmayı öğreten bir coğrafya. Aksi ayıp. Derdinizi anlatmazsanız, kimse sizi duymaz. Herkes birbirini susarak anlamak mecburiyetinde de değil. Burada problem, “Tamam, ben ifade edeyim de neye yaslanarak?” Bizim sırtımızı yaslayacak duvarımız, sarılacak babamız yok. Hukuki olarak düzenlenmesi gereken meselemiz çok. Ezcümle, bu zalim dünyada, kendi geleceğinizi, başkalarının hayatlarıyla çok da ayırmadan öngöremezseniz. Daha çok çocuğumuz öksüz kalır, genç fidanlarımızı da toprak alır. “

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.