Şevket Bülent Yahnici yazdı: 22 NİSAN TELGRAFI

Şevket Bülent Yahnici yazdı: 22 NİSAN TELGRAFI

Şevket Bülent Yahnici yazdı: 22 NİSAN TELGRAFI

"Yüzüncü yillar" diyoruz ya...
102 yıl önce 22 Nisan 1920 de çekilen bir telgrafın da yildonumu...Bandırma Vapurunun hareketiyle Anadolu'ya taşınan KURTULUŞ VE KURULUŞ IRADESI ,başlatıp yürütmekte olduğu mukaddes vatan mudafasi davasını IRADE-I MILLIYE'nin/ MILLET EGEMENLIGI'nin adresine tevdi etmek kararliligindaydi. Tarihin getirdiği sartlarin icabı olarak ve bahis konusu telgrafın ortaya koyduğu amaca ve tarife uygun şekilde "TANRININ LUTFUYLA NISAN'IN 23'UNCU CUMA GUNU BUYUK MILLET MECLISI ACILARAK CALISMAYA BASLAYACAK" ve o tarih itibarıyla da artık "BUTUN MILLETIN TEK MERCII" olacaktı.
Mudafa-i Hukuk ve kuvva iradesi artık "EGEMENLIK MILLETINDIR" demekteydi. TBMM o iradenin ortaya koyduğu kutlu ve Gazi Meclistir.
Temeli ,KURTULUS VE KURULUŞ IRADESI olan, millet egemenliğinin temsil yeridir.
Mustafa Kemal ve kuvvacilar, yüz yıllar evveli o Meclis'ten aldıkları güçle ve millet irade ve egemenliğine dayandirdiklari mukaddes yolculukla 1922'de Sakarya'da zafere ulaştılar; 1923'de de kutsal vatan savunmasına karargahlik yapan Ankara'mizi Baskent yaptılar.1923'un 29 Ekim'inde ise 23 Nisan 1920'de millet egemenliğini tevdi ettikleri KURTULUŞ VE KURULUŞ IRADESI Cumhuriyetle taclanacakti.
PARLAMENTO VE CUMHURIYET bu mukaddes mücadelenin millete mirasıdır.Bu mirasa sahip çıkmak, KURTULUŞ VE KURULUŞ IRADESI yönünde yürümek; MECLIS VE CUMHURIYET fikrine sahip çıkarak o gün bugündür yıkmaya çalışan fesat iradesine karşı durmak da bugünün mudafa-i hukuk davasıdır.
Dunun Durrizadelerinin,Molla Sabrilerinin torunları boş durmuyor. O günlerde İngiliz,Yunan uçaklarıyla kuvvayi din dışı ilan eden fetvayı attiran/ dagittiranlarin torunları 22 Nisan telgrafiyla kuruluşu bildirilen Yüce Meclisi bombalayan hainlerdir.O günün modası da "din elden gidiyor"idi.
Ama,neticede dini de,imanı da,vatanı da,namusu da koruyanlar , 23 Nisan Cuma'sinda el açıp dualarla Meclis 'i "küşat " eden kahramanlar oldu.
İşte,bugun 22 Nisan 2023 , o telgrafın çekildiği günün yildonumudur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler