Şevket Bülent Yahnici

Şevket Bülent Yahnici

Severken Öldürme?

"Fareler ve insanlar " dünya edebiyatının en önemli, en çok okunan eserlerinden birisidir.Yazari John Steinbeck'dir.
Roman iki ana karakterin hayat hikayesi üzerine kuruludur.Bu iki karakterden birisi olan Lennie , çok iri,güçlü,kuvvetli ve fakat gücünü kontrol edemeyecek bir safliga /veya akla sahiptir.
Aklı kıt, ama iri yarı ve güçlü Lennie'nin büyük ve her yerde kendisini zora sokan bir zaafı vardır.Yumusak ve tüylü nesnelere karşı isterse canlı,cansız olsun onleyemedigi dokunma isteği birçok kareler başını belaya sokmaktadir.Huyunu ve ruhen hasta olduğunu bilmeyen insanlar tarafından çok kere yanlış anlaşılmakta başına tarifsiz belalar gelmektedir.Onunla kader birliği eden arkadaşı George her seferinde koruyup,kurtarmak zorunda kalmaktadır.
Romanın en önemli ve meşhur kısmı ise Lennie,George ve fare arasında geçen olaydır.
George birgun Lennie'yi elinde bir nesneyi okşarken bulur.Ne olduğunu öğrendiğindeki şaşkınlığı büyüktür ve dehsette bırakacak bir olaydır.Yumusak ve tüylü zaafiyeti olan Lennie eline aldığı bir fareyi sevmeye,okşamaya başlamış ve fakat gelin görün ki , okşayıp sevmeye çalıştığı fare gücünü kontrol edememesi sebebiyle sıkışıp elinde can vermiştir.
Lennie fareyi seveyim,okşayım derken öldürmüştür; Perisandir,mutsuzdur, büyük acı içindedir, ama kontrolsüz gücü ile çok sevdiği ve sevmeye çalıştığı bir yaratığın ölümüne sebep olmuştur.

Bir dünya klasiği olan Steinbeck'in Fareler ve İnsanları severken öldürmeyi anlatmaktadır.Dunyada aslında Lennie'nin dramı benzeri milyonlarca olay yaşanmıyor mu?
İnsanlar, seviyor,sevdiğini zannediyor ; sevgisini gösterme adına da bazen okşuyor filan...Ancak kontrol edilemeyen bir güç anı ve noktasında da sevdigi/sevmeye çalıştığı nesne/şey/canlı,cansız her ne ise elinde kaliveriyor...
Bunu niye yazdım ve aklıma nereden geldi?..
Severken öldürmein, sadecee insan ve hayvan hayatı ile ilgili , fiziki- maddi bir olay olduğunu düşünmüyorum.
Kultur hayatıyla ilgili,sosyal hayatla ve olaylarla ilgili olarak da severken öldürme gibi bir sebebin olabileceğini zannediyorum.Kafamda örnekler var, ancak konu dışı bırakarak başka bir öldürme olayını dile getirmek istedim.Insanlar, bilerek veya bilmeyerek ama illa ki hem de çok severken din/ideoloji gibi adeta taparak bağlı oldukları değerleri de öldürüyorlar...Ya da öldürüyorlar, demeyelim de, zarar veriyorlar.
Taliban'in, El kaidenin, ihvancinin,ayetullahligin , fettullahciligin, vahhabinin,işidin, boko haramın,deasin İslama göstermekte oldukları aşırı sevgiden rahatsız olmamak imkansız... İslam canlı varlık olsa bu sevgiden ancak rahatsız olur ve kaçıp kurtulmaya çalışırdı.Bunlarin sevgisinin Lennie'nin severken olduren yakinligindan ne farkı var? "İslam Birliği " lafını dilden düşürmeyen insanlar var.Bunlarla mi İslam Birliği kuracaksınız? Bunların işi " İslama davet" olabilir mi? Hepsi dünya insanlığını İslama karşı organize etmek; İslamdan korkutmak ve urkutmek adına kurulmuş sistemin parçaları sanki...
Lennie zavallı farenin seven ,severek öldüren katili...Bunların bu acayip ötesi, İslama uygunluğu tartışmalı İslamciliklari da İslamı öldürüyor...Bunlar İslam adına hareket ediyor göründukce insanların islamdan korkmasi/urkmesi bitmez... "Severken oldurmek" böyle birsey...

Şevket Bulend Yahnici

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.