Şara, İran'ın nükleer silah geliştirme çabalarına ve bölge ülkeleri üzerinde kurmak istediği etkiye dikkat çekerek, Suriye'nin doğrudan hedef alınmadıkça hiçbir savaşın parçası olmayacağını net bir dille ilan etti.
Bölgesel dengelerin altüst olduğu bir dönemde, Suriye’nin yeni lideri Ahmed Şara’dan Tahran-Şam hattında ipleri gerecek açıklamalar geldi.
Yıllardır İran ile stratejik ortaklık yürüten Suriye’nin, bu kez "ulusal çıkarlarını" ön plana alan bir tutum sergilemesi dikkat çekti.
"İRAN BÖLGEDE ETKİ KURMAK İSTİYOR"
Cumhurbaşkanı Şara, İran’ın askeri programına dair endişelerini açıkça dile getirdi:
Nükleer ve Balistik Silah Vurgusu: "İran, balistik füze ve nükleer silah geliştirmeye çalışıyor. Bu durum bölgedeki dengeleri zorluyor."
"MÜZAKERE ŞART, RİSK BÜYÜK"
Askeri yöntemlerin çözüm olmadığını savunan Şara, "Askeri yöntemler yerine müzakere tercih edilmeli. Aksi durumda telafisi mümkün olmayan, çok daha büyük küresel riskler ortaya çıkar" uyarısında bulundu.
"YENİ BİR SAVAŞA HAZIR DEĞİLİZ"
Suriye'nin yıllardır süren iç savaş nedeniyle bitkin düştüğünü hatırlatan Ahmed Şara, ülkesinin kırmızı çizgisini çizdi:
"Suriye, doğrudan hedef alınmadıkça hiçbir savaşa girmeyecek. Biz savaşın bedelini çok ağır ödedik. Halkımız yorgun, ekonomimiz hassas. Suriye yeni bir savaşa hazır değil ve bu ateşin içine çekilmek istemiyoruz."
ŞAM'DA EKSEN Mİ KAYIYOR?
Diplomatik kaynaklar, Şara’nın bu çıkışını, Suriye’nin İran etkisinden sıyrılıp Arap dünyası ve uluslararası toplumla yeniden entegre olma çabası olarak değerlendiriyor. "Doğrudan hedef alınmadıkça savaş yok" mesajı, İsrail-İran çatışmasında Şam’ın tarafsız kalacağının en güçlü sinyali olarak görüldü.