Menajer Ayşe Barım hakkında ağırlaştırılmış müebbet talep edildi.
Gezi Parkı'nın planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme" suçlamasıyla yargılanan menajer Ayşe Barım hakkında savcılık ağırlaştırılmış müebbet istedi.
DAVA YARIN GÖRÜLECEK
Savcılık, esas hakkındaki mütalaasını İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. Davanın karar duruşması yarın görülecek.
İddianamede Barım hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçlamasıyla 22 ila 30 yıl hapis cezası talep edilirken, duruşma savcısı suç vasfını değiştirerek “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi.
YARDIM YERİNE 'DOĞRUDAN İŞTİRAK'
Ayşe Barım, dizi-film sektöründe tekelleşme iddiaları ile gözaltına alınmış ancak daha sonra Gezi Parkı eylemlerinin “planlayıcılarından” olduğu iddiasıyla 28 Ocak’ta tutuklanmıştı.
Barım, ajansına bağlı sanatçıları eylemlere yönlendirmekle suçlanıyordu.
Savcılık, 16 Ocak’ta mahkemeye sunduğu mütalaada, iddianamedeki “yardım” suçlaması yerine Barım’ın doğrudan iştirak kapsamında cezalandırılması gerektiğini savundu.
Savcılığın mütalaasında; Gezi Parkı eylemlerinin planlı bir organizasyon şeklinde yürütüldüğü ve Barım'ın da toplumda yüksek görünürlüğe ve etki gücüne sahip sanatçı-oyuncular üzerinden planlama, organizasyon ve yönlendirme faaliyetlerinde bulunduğu ve süreci yönettiği iddia edildi.
"HÜKÜMETİ ORTADAN KALDIRMAYA TEŞEBBÜS SUÇUNA İŞTİRAK"
Savcılığın iddiasına göre, eylemler sırasında oluşan karmaşa ortamı; PKK/KCK, DHKP-C, TKP/ML-TİKKO ve MLKP örgütlerinin faaliyetlerini yürütmesi için ortam yarattı. Barım'ın bu süreçte hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçuna iştirak ettiği iddia edildi.
YARGITAY KARARINA ATIF
Savcılığın mütalaasında; Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 2023/12611 Esas, 2023/6359 Karar sayılı ilamına atıf yapıldı. Gezi Parkı eylemlerinin “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs” suçunu oluşturduğu iddia edildi.
Yarın görülecek karar duruşmasında, Ayşe Barım hakkında verilecek kararın açıklanması bekleniyor.