Sigaraya askerdeyken başlayan 75 yaşındaki Osman Gülay, yıllar içinde bağımlılığın yol açtığı ağır sağlık sorunlarıyla mücadele etti. Damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle sağ ayağındaki 3 parmağını kaybeden, kalbinde ciddi hasar oluşmasının ardından ameliyat edilen Gülay, 16 yıl önce sigarayı tamamen bırakarak dumansız bir yaşam sürmeye başladı.
Anadolu Ajansı'nın "Bir Nefes Bin Zehir" başlıklı dosyası kapsamında, 7 çocuk ve 14 torun sahibi Gülay'ın sigara bağımlılığı nedeniyle yaşadığı sağlık sorunları ve bırakma süreci ele alındı.
1971-1973 yıllarında askerlik yapan Gülay, terhisine kısa süre kala sigara kullanmaya başladı. Yıllar içinde sigaraya bağlı sağlık sorunları yaşayan Gülay'ın damarlarında oluşan tıkanıklık nedeniyle vücudunun çeşitli bölgelerine pıhtı attı. Sağ ayağındaki 3 parmağı, 1988'de İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen operasyonla kesildi.
Sigara kullanımını bu süreçte üç kez bırakıp yeniden başlayan Gülay'ın kalbinde de ciddi sorunlar ortaya çıktı. Aort kapağının delinmesi ve 4 damarının tıkanması üzerine 2010'da ameliyat edilen Gülay'ın aort kapağı değiştirildi, tıkalı damarlardan biri açıldı, diğer 3 damar için ise sol bacağından alınan damarlarla baypas yapıldı.
Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Gülay, yaşadığı sağlık sorunlarının ardından sigarayı kendi iradesiyle tamamen bıraktı.
"ŞİMDİ HUZURLUYUM"
Sigara kullanmaya gençlik yıllarında çobanlık yaparken özendiğini ancak askere gidene kadar başlamadığını anlatan Gülay, bağımlılığın zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.
Damarlarının tıkanması nedeniyle ayağına pıhtı attığını belirten Gülay, "Parmağım çürümeye başladı. Sonra kalbime sıçradı. Kalp ameliyatı geçirdim. Sigarayı 3 kez bırakıp tekrar başladım. Kalbim tıkanınca içemez oldum." dedi.
Yaşadığı sağlık sorunlarının ardından sigarayı bırakmaya kesin olarak karar verdiğini aktaran Gülay, doktorunun kendisini yeniden ameliyat olması halinde uzun süre yatmak zorunda kalacağı konusunda uyardığını söyledi.
Gülay, 7 çocuğu olduğunu ve ailesine bakması gerektiğini düşünerek sigarayı bırakmaya karar verdiğini belirterek, "Allah'a çok şükür ben bırakabildim. Şimdi huzurluyum, rahatım." ifadelerini kullandı.
"SAKIN, KESİNLİKLE BAŞLAMAYIN"
Gençlere sigaradan uzak durmaları çağrısında bulunan Gülay, yaşadığı sağlık sorunlarının sigaranın zararlarını açıkça gösterdiğini söyledi:
"Sigara damarlarımı kuruttu. Gençlere ‘Sakın, kesinlikle başlamayın.’ diyorum. Başka bir şeyle eğlensinler, çerez alıp yesinler. Sigarayla eğlence, gösteriş, kibarlık, kabadayılık olmaz."
Sigaranın kendisine büyük bedeller ödettiğini dile getiren Gülay, gençlerin sağlıklarının kıymetini bilmeleri gerektiğini belirterek, “Sigaradan ne arkadaş ne de başka bir şey olur. En son dert bırakır, süründürür.” dedi.