Rusya, Ukrayna'ya 800'den fazla drone ve füzeyle saldırarak savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana gerçekleştirdiği en büyük saldırıyı yaptı. Saldırılardan biri Kiev'deki ana hükümet binasına hasar verdi.
Rusya'dan Ukrayna'ya 800'den fazla drone ve füze fırlatıldı ve saldırılardan en az biri Kiev'deki ana hükûmet binasına hasar verdi. Saldırı, savaşın başlangıcından bu yana yapılan en büyük saldırı olarak kayıtlara geçti
Ukrayna Başbakanı Yulia Svyrydenko, pazar günü Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "İlk kez bir düşman saldırısı nedeniyle hükûmet binası, çatısı ve üst katları hasar gördü" dedi.
İnternette paylaşılan görüntülerde, Svyrydenko'nun kurtarma ekipleri tarafından söndürüldüğünü söylediği üst katta yangın çıktığı görüldü. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, X'te yaptığı açıklamada, ana hükûmet binasının vurulmasının tansiyonda "ciddi bir tırmanış" olduğunu belirtti.
Ukraynalı yetkililer, Kiev, Odesa, Kremenchuk, Kryvyi Rih ve Zaporijya'daki binalara toplamda 800'den fazla drone ve 13 füze atıldığını bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, X üzerinden yaptığı açıklamada, ülke genelinde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
18 KİŞİ YARALANDI
Ukraynalı yetkililer, pazar günü yaptıkları açıklamada, saldırıda biri bebek olmak üzere üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Rusya’nın başkent Kiev’e insansız hava araçları ve füzelerle gerçekleştirdiği saldırıda 18 kişi yaralanırken, çok sayıda bina da yanmaya başladı.
RUSYA'DAN AÇIKLAMA
Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıların Ukrayna’nın askerî-sanayi kompleksi ve ulaşım altyapısıyla bağlantılı noktaları hedef aldığını açıkladı. Bakanlık, vurulan yerler arasında silah ve askerî teçhizat depoları, askerî hava üsleri ve uzun menzilli insansız hava araçlarının saklandığı ve fırlatıldığı alanların bulunduğunu bildirdi.
LİDERLERDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA
Saldırının ardından Avrupa liderlerinden Ukrayna’ya destek mesajları geldi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın insansız hava araçları ve füze saldırılarını kınayarak, “Ukrayna ve halkıyla dayanışma içindeyiz” dedi. Macron, Moskova’yı “savaşa ve terör mantığına daha da gömülmekle” suçladı.
Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics ise Rusya’nın sivillere ait altyapıları vurarak çatışmayı tırmandırdığını vurguladı. “Mesaj açık: Kremlin barış değil, savaş istiyor” diyen Rinkēvičs, yanıtın “Ukrayna’ya daha fazla silah ve Rusya’ya daha fazla baskı” olması gerektiğini ifade etti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kremlin’i “diplomasiyi alaya almakla, uluslararası hukuku çiğnemekle ve sivilleri ayrım gözetmeden öldürmekle” suçladı. Von der Leyen, “Avrupa Ukrayna’nın yanında ve yanında olmaya devam edecek” mesajını yineledi.
Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu da Rusya’nın dünyaya “yığınla yalan ve binlerce ölümcül füze” sunduğunu söyledi. Sandu, Kiev’deki saldırıları kınayarak, Moldova’nın “bu teröre karşı Ukrayna’nın yanında kararlılıkla durduğunu” belirtti.