Rus uzman: Rusya, Suriye ile Türkiye arasında çatışma çıkmasına izin vermez

Sputnik'e konuşan Ortadoğu uzmanı Vladimir Fitin, ABD askerlerinin ne ölçüde geri çekildiğine dair bilgi eksikliğinin, Suriye birliklerinin Kürt topraklarına doğru ilerleyişine engel teşkil ettiğini belirtti.

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Ortadoğu Merkezi Başkanı Vladimir Fitin, Rus basınına yaptığı açıklamada, Rusya'nın Menbiç bölgesi ve Fırat'ın doğusunda Türkiye ve Suriye arasında askeri bir çatışmanın çıkmaması için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Fitin, Suriye birliklerinin Menbiç'e girişinin bir çatışmaya yol açıp açmayacağı sorusunu şöyle yanıtladı:

"Eğer her iki tarafla da yoğun etkileşim içinde olan Rusya olmasaydı, Suriye ve Türkiye arasında bir çatışma çıkma ihtimali mümkündü. Zaten bunun olmaması için Türkiye Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı ve istihbarat şefi yarın Rusya'ya geliyor. Bizim yetkililerimiz, Suriye hükümet güçleri ve Türk askerleri arasında bir çatışma çıkmamasını sağlamak için her şeyi yapacak".

ABD askerlerinin ne ölçüde geri çekildiğine dair bilgi eksikliğinin, Suriye birliklerinin ülkenin kuzeydoğusundaki Kürt topraklarına doğru ilerleyişine engel teşkil ettiğini belirten uzman, "Orada ne kadar Amerikan askeri kaldığını bilmiyoruz, tamamı henüz geri çekilmedi. Amerikalıların söylediğine göre geri çekilmeyi 100 güne kadar tamamlayacaklar. Hiçbir Suriye askeri birliği, özellikle de bizim olası gizli onayımız olmadan, Amerikalılarla çatışmaya girmez" ifadelerine yer verdi.

Suriye birliklerinin Menbiç'e girişinin, Türk güçleri oraya girmeden, Kürt topraklarına büyük çaplı ilerleyişinin başlangıcı olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Rus uzman, "Suriye birliklerinin Menbiç'in bitişiğindeki bir alana girişi, henüz kuzeydoğuyu ele geçirmek için büyük çaplı bir girişimin başladığı anlamına gelmiyor" dedi.

Kaynak Sputnik

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dış Politika Haberleri