Muğla’da sahte sosyal medya hesapları üzerinden tehdit, şantaj ve kamuoyunu yanıltıcı paylaşımlar yaptıkları iddia edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan 8 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Evlerde yapılan aramalarda ise gizlenmiş çok sayıda telefon ve dijital materyale el konuldu.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde düzenlenen operasyonda Muğla Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 8 şüpheliler C.D, R. K.K, S.Ü.Ö, P.B, S.C.S ve S.K, H.D.ve İ.B 3 gün süren ifade işlemlerinin ardından bu sabah adliyeye sevk edildi.
Muğla Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile KOM Şube ekiplerinin koordinasyonunda Muğla, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Seydikemer’de düzenlenen operasyonda, kamuoyunu yanıltmaya yönelik içerik ürettikleri ve sahte hesaplar üzerinden hedef gösterme, itibarsızlaştırma ve tehdit amaçlı paylaşımlar yaptıkları öne sürülen şüpheliler tek tek yakalanmıştı.
SAHTE HESAPLARLA TEHDİT VE ŞANTAJ İDDİASI
Soruşturma kapsamında, şüphelilerin “SAKARALTI SAKAR ÜSTÜ” isimli sahte s osyal medya hesabı başta olmak üzere çok sayıda fake hesap üzerinden; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, MHP Muğla İl Başkanı Burak Demirel, AK Parti Muğla 25 ve 26'ıncı dönem Milletvekili Adayı ve Muğla Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Elvan Göçer, Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça AK Parti Muğla Teşkilat Başkanı Emre Güçlü, AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü Duygu Pınar Marçalı Doğru, Bazı kurum müdürleri ve AK Partili yöneticiler hakkında gerçek dışı, hakaret içerikli, tehdit ve şantaj amaçlı paylaşımlar yaptığı iddia ediliyor.
Bu kapsamda toplam 9 şüpheli gözaltına alınarak Muğla Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne götürülmüştü. Yetkililer, şüphelilerin barınma, iletişim ve gizlenme konusunda birbirlerine destek verdiklerine dair kuvvetli delillere ulaşıldığını açıklamıştı.
EVDE GİZLENMİŞ 9 TELEFON BULUNDU
Edinilen bilgilere göre şüpheliler, baskından yalnızca iki gün önce cep telefonlarını değiştirdiği bilgisi alınmıştı. Yetkililer şüphelilerden S.Ü'nün evinde gizlediği 9 adet telefona evde yapılan incelemede Muğla Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince el konulduğunu açıklamıştı.
Ekipler tarafından delil torbalarına alınan telefonlar incelemek üzere Muğla'ya getirilmişti. Telefonlardaki verilerin özel bir yöntemle kurtarılacağı öğrenildi. Şüpheliler operasyondan 2 gün önce telefonlarını değiştirmişlerdi.
Muğla Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, şüphelilerin daha önce kullandıkları telefonlara ait HTS kayıtlarını incelemeye aldı. Eski cihazlardaki dijital izlerin geri getirilmesi için teknik çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
Şüphelilerin kendi aralarındaki telefon trafiği ve mesajlaşmaları da mercek altına aldığı öğrenildi.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamada şüphelilerin;
Hakaret (TCK 125/1),Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirmek veya Yaymak (TCK 136/1)
Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Hakaret (TCK 125/1-2, 125/3-a), Özel Hayatın Gizliliğini İhlal (TCK 134/1), Halka Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma (TCK 217/A), Cumhurbaşkanına Hakaret (TCK 299/1)suçlarından gözaltına alındıkları bildirilmişti.
Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyale el konulurken, telefon ve bilgisayarların kriminal incelemeye gönderildiği öğrenildi.
15 MÜŞTEKİNİN İFADESİ ALINMIŞTI
Soruşturma kapsamında şu ana kadar 15 müştekinin ifadesine başvurulmuştu. Müştekilerin verdiği ifadeler ve sunulan dijital deliller doğrultusunda operasyonun gerçekleştirildiği, soruşturmanın gizlilik içinde sürdüğü belirtildi.
Yetkililer, soruşturmanın derinleştikçe yeni göz altıların da olabileceğine dikkat çekerek, operasyonun genişleyerek devam edeceği mesajını vermişti.