İran'dan Sert Uyarı: Yaptırıma Katılan Düşman Sayılır

İran yönetiminden, ABD Başkanı Donald Trump'ın duyurduğu kapsamlı ekonomik yaptırım operasyonu ile ilgili yeni açıklama geldi.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, ülkelere ABD'nin İran'a karşı başlattığı ekonomik savaşa katılmama çağrısı yaparak, "Bize yönelik ekonomik yaptırımlara katılan her ülke düşman olarak kabul edilecektir" uyarısında bulundu.

İran yönetiminden, ABD Başkanı Donald Trump'ın duyurduğu kapsamlı ekonomik yaptırım operasyonu ile ilgili yeni açıklama geldi.

Devlet televizyonuna konuşan İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, ülkelere ABD'nin İran'a karşı başlattığı ekonomik savaşa katılmama çağrısı yaparak, "Bize yönelik ekonomik yaptırımlara katılan her ülke düşman olarak kabul edilecektir" dedi.

BÖLGE ÜLKELERİNE REST: ONLARIN ÇIKARLARUNA DERBE İNDİRCEĞİZ

İran'ın savaşı genişletmek niyetinde olmadığının altını çizen Rızai, "Ancak İran'ı çevreleyen ülkeler Amerikalılarla birlikte ekonomik savaşa katılırsa, onların çıkarlarına darbe indireceğiz" ifadelerini kullandı. Rızai, komşu ülkelerin yaptırımlar konusunda ABD ile işbirliği yapması halinde "Basra Körfezi'nden veya Hürmüz Boğazı'ndan tek bir damla petrol bile çıkmayacağı" uyarısında bulundu.

"TRUMP HAREKETE GEÇERSE DEPREM GİBİ BİR GÜÇLE KARŞILIK VERİRİZ"

İran'ın gerekli olması halinde Basra Körfezi'nden petrol ihracatı için kullanılan diğer rotaları da hedef alabileceğini belirten Rızai, "Trump harekete geçmek isterse, deprem gibi bir güçle aynı şekilde karşılık veririz" dedi. ABD'nin iddiasının aksine Hürmüz Boğazı'nın kapalı olduğunu aktaran Rızai, boğazın "Washington yönetimi davranışlarını düzeltene kadar açılmayacağını" ifade etti. İran'ın körfezdeki kıyı şeridinin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturması nedeniyle Hürmüz Boğazı'nı yönetmesi gerektiğini kaydeden Rızai, savaşın sona ermesini istediklerini ve her türlü savaş çığırtkanlığına karşı olduklarını da sözlerine ekledi.

YAPTIRIM KARARINI TRUMP DUYURMUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a karşı şimdiye kadar dünyanın gördüğü en ezici ekonomik yaptırım operasyonunu başlattıklarını duyurarak, "İran'ı tecrit etmek ve oluşturdukları tehdidi ortadan kaldırmak için tüm müttefiklerimizin ABD'nin yanında durmasına ihtiyacımız var" açıklamasında bulunmuştu. ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delen ülkelerin de bedel ödeyeceğini ifade eden Trump, "Ayrıca, finans kuruluşlarının, işletmelerinin, havalimanlarının veya devlet kurumlarının İran'a herhangi bir şekilde can simidi olmasına izin veren ülkelerin de korkunç ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını duyuruyorum" demişti.

İRAN DIŞİŞLERİ: YAPTIM HUKUKA AYKIRI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise, ABD'nin ülkesine yönelik kapsamlı ekonomik yaptırım uygulama kararının "açıkça uluslararası hukuka aykırı" olduğunu belirterek, "Bunun nihai sonucu, Birleşmiş Milletler (BM) merkezli devletler arası sistemin temel dayanağı olan egemenlik hakkının tamamen aşınması ve tam ölçekli klasik sömürgeciliğe geri dönüşe korkunç bir şekilde zemin hazırlanması olacaktır" uyarısında bulunmuştu. Trump'ın İran'a yönelik ekonomik yaptırımları delen ülkelere bedel ödetme tehdidine atıfta bulunan Bekayi, "Hiçbir devlet, bir diğer ülkenin yargı yetkisine tabi yabancı bankaları, şirketleri veya havalimanlarını, üçüncü bir devletle yürüttükleri hukuka uygun ticaretten vazgeçmeye zorlayamaz" ifadelerini kullanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri