Finansal Teknoloji (Fintek)/1

Prof. Dr. Seyithan Deliduman

Bu yazımda sizlere finansal teknoloji şirketleri hakkında bilgi vermek istiyorum.

İngilizce’de FinTech olarak ifade edilen Finansal Teknoloji kavramı, Türkiye’de FinTek olarak anılmaya başlamıştır.

Peki Finansal Teknoloji nedir?!

Ya da neyi ifade eder?!

Finansal hizmetler sektörünü daha erişilebilir hale getiren yenilikçi iş modelleri ile teknolojiyi birleştiren şirketleri ifade etmektedir.

FinTek kavramı içinde yer alan uygulamaların ana amacı, finansal hizmetlerin daha hızlı, daha iyi ve daha düşük maliyetlerle sunan gelişmiş finans aracıdır.
Günümüzde örnekleyecek olursak, Elektronik Para ve Ödeme Sistemleri, FinTek çatısı altında hizmet veren sektörlerin başında gelir.

FinTek Çözümleri:

- Mobil ve Dijital Ödemeler,
- Bitcoin ve Kripto Para Birimleri,
- Para Piyasaları ve Yatırım,
- Bankacılık ve Kurumsal Finans,
- Finansal Platformlar,
- Kişisel Finansal Yönetim,
- Blockchain (Blokzincir) Teknolojisi.

Bu bağlamda, FinTek şirketlerinden birisi olan ve Dünya'da en çok yatırım yapılan alanlardan birisi olan Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşları'ndan da bahsetmek gerekir.

Elektronik Para ve Ödeme Sistemleri nedir?!

Ödeme Hizmetleri Kanunu’ndaki tanımına göre Elektronik Para; fon karşılığında piyasaya ihraç edilen, ödeme işlemlerini ve para transferlerini gerçekleştirmek için kullanılan, piyasaya süren dışındaki kişiler tarafından da ödeme ve para transferi aracı olarak kabul edilen parasal değeri ifade etmektedir.
Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) göre elektronik para; banka hesapları kullanmaksızın, ihraç eden kuruluş dışındaki teşebbüslere ödemelerin yaygın olarak yapılabilmesini ve parasal değerlerin elektronik olarak saklanabilmesini sağlayan ön ödemeli teknik araçlar olarak tanımlanmıştır.
Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri faaliyetleri nelerdir?!

Elektronik Para İhracı:

Elektronik parayı fon karşılığında piyasaya ihraç edilen, ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve piyasaya süren dışındaki kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen parasal değer olarak tanımlayabiliriz.
Yurtiçi ve Yurtdışı Para Transferleri:
ATM ve ödeme noktaları vasıtası ile hesaplara fiziki para girişleri yapılabilir; hesaplarınızdaki meblağları ister yurtiçi, ister yurtdışı işlemlerinde uygun fiyatlara ve hızlı bir şekilde para transferi işlemleri yapılabilir.

Örneğin; Türkiye–Almanya arasında 1.000 EURO göndermek istediğinizde, 10 EURO gibi bir hizmet bedeli ödersiniz.

Bankalar üzerinden gönderildiğinde bu rakam 30–35 EURO aralığında değişmektedir.
Fatura, vergi vb.

Ödeme Hizmetleri:
Mobil cihazlarınız vasıtası ile telefon, doğalgaz, elektrik faturaları, vergi ödemeleri, aidat ve benzeri ödemeleri yapabilir, otomatik ödeme talimatları verebilirsiniz.
Ödeme Alma Hizmetleri (Sanal Pos, Mobil Pos):
Son dönemlerde özellikle internet alışverişlerinde kullanılan sanal pos işlemlerinde oldukça büyük bir sektör oluşumu gözlenmektedir.

Gelişen teknolojiye ve Z kuşağının alışveriş mantığını değiştiren internetten alışveriş sistemi ilerleyen dönemlerde finans alanlarının sac ayaklarından birisini oluşturacaktır.
Ön Ödemeli Kartlar:
Ön ödemeli kart, kredi kartının yapabildiği birçok işlemin yapılabildiği risksiz, nakit taşıma derdini ortadan kaldıran ve herhangi bir banka hesabına ihtiyaç duymadan harcama yapılabilmesini sağlayan bir ödeme aracıdır.
Döviz Alım–Satım İşlemleri:
Teknoloji bu denli kolaylıkları ve güvenlik protokollerini önümüze koymadan evvel döviz büfeleri ve bankalar vasıtası ile döviz takası yapılabiliyordu.

Ancak günümüzde gelişen finansal teknolojiler artık tek tıkla döviz takası yapmamızı sağlayan bir sistem haline dönüştü.

Mobil veya web tabanlı hizmet veren Elektronik Para ve Ödeme kuruluşlarından döviz alım–satım işlemleri kolaylıkla yapılabilir ve istenilen hesaba havale veya eft yapılabilir.
Sadakat (Ödül) Programı:
Sadakat Programları'nın önemli bir avantajı da "en değerli" müşterilerin kolaylıkla saptanabilmesine olanak tanımasıdır.

Bu çerçevede "en değerli" müşterilere daha fazla özen gösterebilme ve onların da kendilerini "daha özel" hissetmelerini sağlamaya yönelik öneriler götürülebilmesidir.

Örnek; sisteme üye olan bir kullanıcı A marketinde alışveriş yaptığında %5 kadar tutarı iade edilir.

Bu sistem müşterilerine fırsatlar sunan ve tüketici alışkanlıklarını değiştirir.
Şans Oyunları, Oyun İçi Satım-Alımlar ve TL Yükleme İşlemleri:
Anlaşmalı olduğu Spor Toto ve Milli Piyango resmi bayileri ile oyun hesaplarına zaman sınırlaması olmaksızın bakiye yatırılabilir veya kazançlar sistem üzerinden geri çekilebilir.

Mobil oyunların içerisindeki oyun içi satın alımlarda mobil uygulamaları veya ön ödemeli kartları kullanarak satın alma işlemleri yapılabilir.

Ayrıca GSM şirketlerinden eski adı ile kontör yükleme işlemlerini kolaylıkla yapabilirler.

Prof. Dr. Seyithan Deliduman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.