Dolar/TL yeniden 6,60'a yükselerek geçen haftaki kayıplarını sildi

Fed’in sınırsız varlık alımı kararı ile geçen hafta dolar gerilerken gelişen ülke paraları da yükseliş yaşadı, ancak bu hafta Fed fiyatlaması yerini yeniden koronavirüse bıraktı.

Çin’in ardından İtalya başta olmak üzere Avrupa’da etkili olan koronavirüs, artık tüm dünyada etkili ve ABD ise vaka sayısının en çok görüldüğü ülke oldu. ABD hükümetinin ekonomik paket yanında sosyal önlemler de almasına karşın salgının Haziran ayına kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Piyasalar, salgının dünya ekonomisine vereceği zarar ve ekonomik daralmaya odaklanmışken bugün Çin’den gelen PMI veri piyasaları olumlu anlamda şaşırttı. Şubat ayında 50,0 seviyesinden 35,7’ye sert düşüş yaşayan imalat PMI, Mart’ta ise 52’ye yükselerek son ayların zirvesine çıktı. PMI verilerinde baz etkisi etkili olsa da yine de beklentilerin üzerindeki artık oldukça iyi bir gelişme.

Haftaya koronavirüs gündemiyle başlayan piyasalar dün dolar pozitif fiyatlandı ve gelişen ülke paralarının da tamamı dolar karşısında düşüş yaşadı. Bugün ise ruble ve ringit dışında gelişen ülke paraları dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Geçen hafta 6,38’e gerileyen ancak haftayı 6,45 seviyesinde tamamlayan USD/TRY kuru dün %2 yükseliş yaşadı. Kurdaki yükselişte G. Afrika randının kredi notunun düşürülmesinin ardından sert düşüş yaşaması da etkili oldu. Tüm gelişen ülke paraları randdaki kayıptan etkilendi. Dün 6,45 seviyesinden 6,59’a çıkan kur, bugün de 6,60 üzerine atak gösterdikten sonra son saatte 6,57’den işlem görüyor.  Kurda 6,66 en yakın direnç olarak izleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri