Kaynağı açıklanamayan para sonrası Hasan İmamoğlu hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Müşteki Muzaffer Beyaz ise rüşvet çarkını tek tek anlattı.
Çıkar amaçlı İmamoğlu Suç Örgütü Soruşturması ve davası kapsamında yargılama süreci devam ederken, duruşmada ortaya çıkan çarpıcı beyanların ardından sanık Hasan İmamoğlu hakkında "suç gelirini aklama" suçundan suç duyurusunda bulunuldu. Müşteki-şüpheli iş insanı Muzaffer Beyaz'ın rüşvet ve daire devri iddialarının yanı sıra, duruşma savcısının çapraz sorgusu sırasında sanık Tuncay Yılmaz'ın "Eylem 34" kodlu Bodrum projesinde 1 milyon avroyu elden teslim ettiğini kabul etmesi duruşmaya damga vurdu.
DURUŞMA SAVCISINDAN HASAN İMAMOĞLU HAKKINDA "AKLAMA" SUÇ DUYURUSU
Yargılama aşamasında Duruşma Savcısı'nın soruları üzerine "Eylem 34" olarak dosyaya giren Bodrum'daki villa/arsa alımı için açıktan verilen 1.000.000 avroluk ödeme deşifre edildi. Çapraz sorguda sanık Tuncay Yılmaz, satıcının paranın bir kısmını açıktan istemesi nedeniyle 1 milyon avroyu elden verdiğini doğruladı. Yılmaz, günümüz karşılığı yaklaşık 53 milyon lira yapan bu parayı sanık Hasan İmamoğlu'ndan "borç olarak elden aldığını" iddia etti. Hasan İmamoğlu'nun ise elden verilen 1.000.000 avronun kaynağını açıklayamaması üzerine Duruşma Savcısı'nın talebiyle, sanık Hasan İmamoğlu yönünden "suç gelirini aklama" suçundan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
DURUŞMADAKİ SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ: "KENDİMİ NET İFADE EDEMEMİŞTİM"
Soruşturma ve dava sürecinde müşteki-şüpheli konumunda yer alan Muzaffer Beyaz, 18 Ağustos 2026 tarihli duruşmada yaşadığı tansiyon ve gerginlik nedeniyle duruşma salonunda kendisini tam olarak aktaramadığını belirtti. İfadesine "Kendimi net ifade edememiştim" diyerek açıklık getiren Beyaz; belediye kanadında yaşanan süreçleri, Bakırköy Kapasite AVM, Koşu Caddesi projesi ve Beylikdüzü gayrimenkul süreçlerindeki rüşvet taleplerini detaylarıyla anlattı.
KAPASİTE AVM İÇİN 5 MİLYON AVRO RÜŞVET İDDİASI
Ortakları arasında yer aldığı Kapasite AVM'nin kapalı otopark alanını ücretli kullanıma açmak amacıyla Bakırköy Belediyesine müracaat ettiklerini dile getirerek başlayan Beyaz, bu süreçte kendilerinden 5 milyon avro tutarında rüşvet istendiğini öne sürdü. Bu gayriresmî talebi geri çevirmelerinin ardından AVM'ye idari para cezası uygulandığını aktaran Beyaz, söz konusu cezaya karşı açılan davada beraat ettiklerini ve haksız cezanın yargı kararıyla iptal edildiğini ifade etti. Beyaz; görüşmelerin AVM avukatları Süleyman Atik ve Asım İplikçioğlu tarafından yürütüldüğünü, ayrıca Beyaz İnşaat çalışanı Serkan Süsler aracılığıyla Ekim 2024'te CİMER'e şikâyette bulunduklarını belirtti.
7 DAİRE VE 5 DÜKKÂNLIK ÖDEME: "4 DAİRE HASAN İMAMOĞLU'NA DEVREDİLDİ"
Soruşturma dosyasındaki en dikkat çekici kısımlardan biri Beylikdüzü'nde hayata geçirilen projeye ilişkin detaylar oldu. Mülkiyeti Şahinler Holding'e ait olan projeyi Beyaz Mutlu, Mestur Taş, Mest Madencilik ve Uzman İnşaat ortaklığıyla 2013 yılında kurdukları adi ortaklık üzerinden yürüttüklerini belirten Beyaz, ruhsat alma aşamasında 20 milyon TL'lik rüşvet baskısıyla karşılaştıklarını vurguladı.
Süreç dahilinde Adem Soytekin tarafından iki okul yaptırıldığını ve ödemelerin Kemal Şahin tarafından karşılandığını ifade eden Beyaz, adi ortaklık paylarına düşen 10 milyon TL'lik kısmı Adem Soytekin'e hak edişinin üzerinde 7 daire ve 5 dükkân vererek kapattıklarını söyledi. Daha sonra Murat Çalık'ın bu taşınmazlardan 4 dairenin Hasan İmamoğlu'na devredilmesini istediğini iddia eden Beyaz; bu talebin kendilerine önce Adem Soytekin, ardından Oktay Hamzoğlu kanalıyla iletildiğini ve ortakların onayıyla tapu devirlerinin tamamlandığını aktardı.
3 MİLYON DOLARLIK İSKÂN BEDELİ "HAK EDİŞ" MASKESİYLE GİZLENDİ
Aynı projenin iskân sürecinde de usulsüzlük yapıldığını öne süren Muzaffer Beyaz; İsa Yünel, Yüksel Hamzoğlu ve Oktay Hamzoğlu'nun Adem Soytekin ile Murat Çalık'la masaya oturduklarını ve iskân onayı için 3 milyon dolar istendiğini açıkladı. Ödemenin resmî kayıtlara nasıl geçirildiğini anlatan Beyaz, 3 milyon dolarlık rüşvet bedelinin çekler vasıtasıyla Adem Soytekin'in firmasına aktarıldığını ve işlem detayına "Adem'in hak edişi" süsü verildiğini ifade etti. Beyaz, çeklerin tahsil edilmesinin ardından projeye iskân verildiğini kaydetti.
"3 MİLYON DOLAR VERMEZSİNİZ YERİNİZİN ÜÇTE BİRİNİ YEŞİL ALAN YAPARIZ"
Bakırköy Koşu Caddesi'ndeki yaklaşık 7 dönümlük arsa projesine dair yaşananları da dosyaya ekleyen Beyaz, ruhsat işlemlerinin bitip dosyanın kadastroya gönderilmesinin ardından yerel seçimlerin gerçekleştiğini dile getirdi. Ali Rıza Öztürk'ün belediye başkan yardımcısı olmasıyla birlikte dosyanın kadastrodan geri çekildiğini öğrendiğini belirtip sorunu çözmek adına Ertan Yıldız'a ulaşmaya çalıştığını, sonrasında bir lise mezuniyet töreninde karşılaştığı Ekrem İmamoğlu'ndan randevu talep ettiğini söyledi.
Bir süre sonra Ertan Yıldız'ın kendisini belediyeye çağırdığını ifade eden Beyaz, görüşmede kendisine "Bu işin çözülmesi için 3 milyon dolar vermen gerekiyor" denildiğini aktardı. Bu talebi geri çevirmesi üzerine kendisine "3 milyon dolar vermezseniz yerinizin üçte birini yeşil alan yaparız, katı da altı kata düşürürüz" şeklinde gözdağı verildiğini belirten Beyaz, aynı görüşmede Kapasite AVM'nin de hedef gösterilerek "Orayı da kapatırız" tehdidinde bulunulduğunu bildirdi. Ödeme yapılmaması üzerine projenin üçte birlik alanının yeşil alana dönüştürüldüğünü ve Kapasite AVM'ye ceza kesildiğini açıkladı.
MASLAK'TAKİ İKİNCİ PAZARLIK VE ÇUHADAROĞLU PROJESİ
Süleyman Atik tarafından Eylül 2024 tarihinde Maslak 42 Rezidans'a çağrıldığını anlatan Beyaz, burada yapılan görüşmede kendisine "Büyükşehirde 1,5 milyon dolar verirseniz işinizi çözelim" teklifinde bulunulduğunu ancak bu talebi de reddettiğini belirtti. Görüşmede yetkililerin kendisine "Gidin arsa sahibinden alın, Kapasite de mühürlenecek" dediğini kaydetti.
Beylikdüzü'nde 2017 yılında geliştirmeye başladığı Çuhadaroğlu projesinde yaşananları da aktaran Beyaz, Adem Soytekin'in yanına gelerek "Burayı Ekrem Başkan istiyor. Yan tarafta Meydan Yakuplu projesi yapılacak, bu projeyle birleştirmek istiyor." dediğini ifade etti. Ruhsat engelleri nedeniyle projeden çekilmeyi kabul ettiğini söyleyen Beyaz, harcamalarına karşılık istediği iki daire talebinin Fatih Keleş tarafından teke düşürüldüğünü, projenin bitmesine rağmen bu dairenin de kendisine verilmediğini bildirerek "Projesini bitirmiş olduğum yer elimden alınmıştır" dedi.
İMAMOĞLU'NUN YÜZDE 5'LİK PAYININ BEDELİ ÖDENMEDİ
Beylikdüzü'nde satın alınan Terrace Park projesindeki taşınmaz üzerinden Ekrem İmamoğlu ile doğrudan ortaklık kurduklarını belirten Beyaz, arsanın yüzde 85'inin kendisine, yüzde 15'inin ise İmamoğlu'na ait olduğunu söyledi. Dönemin Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun projeden yüzde 5'lik ek payı maliyet fiyatına satın almak istediğini aktaran Beyaz, kat irtifakı kurulurken yüzde 5'lik hissenin devredilmesine rağmen bedelinin kendisine ödenmediğini vurgulayarak "Finansal araştırmalar yapılırsa görülecektir. Hâlâ ödenmemiştir." ifadelerini kullandı.
"HÂLÂ ALACAKLIYIM, HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"
Önceki duruşmada Ekrem İmamoğlu'na hakkını helal ettiği yönünde kamuoyunda oluşan algıya da açıklık getiren Muzaffer Beyaz, çapraz sorgu esnasında İmamoğlu'nun ailece çıkılan seyahatleri kastederek yönelttiği "Hakkını helal ediyor musun?" sorusuna insani duygularla yanıt verdiğini, bu durumun ticari alacaklarıyla ilgisi bulunmadığını belirterek, "Bu projelerde zulme ve zarara uğrayan bir kişi olarak şikâyetlerim devam etmektedir. Alacaklarım devam etmektedir. Hakkımı helal etmiyorum, şikâyetlerime de devam ediyorum." dedi.
Yargılama safahatında hem Tuncay Yılmaz'ın kabul ettiği 1 milyon avroluk elden para transferi ve Hasan İmamoğlu hakkındaki suç duyurusu hem de Muzaffer Beyaz'ın dile getirdiği rüşvet, tapu tescilleri ve çek hareketlerinin incelemesinin sürdüğü öğrenildi.