Bakan Murat Kurum Açıkladı: "Ev Sahibi Türkiye"de İlk Teslimler Ne Zaman Nereye Yapılacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ'nin "Ev Sahibi Türkiye" kampanyasında İstanbul'daki kura çekimi öncesi ilk teslimlerin ne zaman ve nerede yapılacağını açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ'nin "Ev Sahibi Türkiye" kampanyasında İstanbul'daki kura çekimi öncesi ilk teslimlerin ne zaman ve nerede yapılacağını açıkladı. Bakan Kurum, 2027 Mart ayında teslimlerin deprem bölgesinden başlayarak yapılacağını açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ'nin "Ev Sahibi Türkiye" 500 bin sosyal konut kampanyası kapsamında ilk teslimlerin ne zaman ve nerede yapılacağını açıkladı.

TGRT Haber'de Gazeteci Gürkan Hacır ile TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik'in sorularını cevaplayan Bakan Kurum, kampanya kapsamında ilk teslimlerin 2027 Mart ayında deprem bölgesinden başlayacaklarını açıkladı. Kurum deprem bölgesindeki hassasiyetlerinin devam ettiğini belirterek, "İlk konutlarımızı 2027 yılının mart ayında teslim edeceğiz. Teslimlere deprem bölgesinden başlayacağız. Oradaki hassasiyetimiz devam ediyor. Yani hak sahibi vatandaşlarımızın konutlarını teslim ettik ama bir taraftan da orada evi olmayan, gerçekten bugün zor şartlarda yaşayan vatandaşımızı önceliklendirdik. Ve deprem bölgesinden başlayacağız. Ardından da diğer illerde devam edeceğiz" dedi.

"ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİMİZİN TAMAMI HAK SAHİBİ OLDU"

Bakan Kurum, şehit ve gazi ailelerinin ev sahibi olmasına ilişkin de önemli bilgiler paylaştı. Şehit-gazi ailelerinin kontenjana takılmadan hak sahibi olduğunu belirten Kurum, "Buradan bir müjde verelim; Şehit-gazi ailelerimiz hemen hemen her ilde onlara ayırdığımız kontenjanlar vardı ve birçok şehit-gazi ailemiz, başvuran şehit-gazi ailemiz kontenjana takılmadan hak sahibi oldular. Onlar sadece konut (kaçıncı kat, hangi daire) kurası çekecekler. İstanbul'da da buradan müjdeyi verelim; şehit ve gazi ailelerimizin başvuran ailelerimizin tamamı hak sahibi oldu" dedi.

"AĞUSTOS'TA 2 BİN KİRALIK KONUT TESLİM EDECEĞİZ"

Bakan Murat Kurum, İstanbul'daki kira fiyatlarının yüksekliğini düşürmek doğrultusunda hazırlanan 15 bin kiralık konut projesiyle ilgili de önemli detaylar aktardı. Kurum, "İstanbul'da vatandaşımızın kira fiyatlarıyla ilgili bir sorunu var. Biz de ilk defa Anadolu ve Avrupa Yakası'nda 15 bin kiralık sosyal konut yapıyoruz. Ağustos ayında 2 bin konutu vatandaşlara kiralık konutu teslim edeceğiz. Kiralık konutlar dağda bayırda olmayacak, şehir merkezlerinde olacak. Hak sahibi vatandaş 3 yıl orada oturabilecek. 15 bin konut 3 yıl içinde tamamlanacak. Burada ihtiyaç sahibi ailelerimiz başvuru yapacaklar. Kentsel dönüşüme girmiş, onlara da kontenjan ayıracağız. Evini dönüştürmek istiyor ama ya o kira destekleriyle uygun bir ev bulamadığı için dönüşüme de giremiyor. O vatandaşlarımızı kurayla belirleyeceğiz ve bu vatandaşımız, yani örneğin oradaki kira bedeli 30 bin lira diyelim. Bunun yarısı bedelle belki yarısının da altında hesaplayacağız biz onları, öyle bir kira bedeliyle çok uygun şartlarda o eve 3 yıllık oturacak" şeklinde konuştu.

"ENKAZ ALTINDA KALIRLAR DEDİLER"

Murat Kurum, muhalefetin kampanyalara ve projelerine yönelik de kısa bir eleştiride bulunarak "Muhalefet depremin ardından konutlarla ilgili 'Enkaz altında kalırlar, bitiremezler' dedi. 2 yılda oradaki kardeşlerimizle ele ele verdik. Muhataplarımız bize 'Nasıl yaptınız?' diye sordu. Saatte 23 konut inşa ettik" açıklamasında bulundu.

"MEYDANDA SÖZ VERMEKLE OLMUYOR, İŞİ YAPACAKSINIZ"

Kurum, kentsel dönüşümle ilgili de önemli mesajlar verdi. AK Parti iktidarının 20 yılda 2,5 milyon kentsel dönüşüm yaptıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"İktidarımızda 2.5 milyon kentsel dönüşüm projesi yaptık. Bunun 1 milyon 250 bini İstanbul'da. Öyle meydanda konuşmakla, söz vermekle olmuyor. İşi yapacaksınız. Millet sizden bunu bekliyor. Yani o yüzden biz depremi milletin bir beka meselesi olarak görüyoruz. 11 ili ayağa kaldırdık. İstanbul ayaktaydı, Ankara ayaktaydı, İzmir ayaktaydı. Ama Allah göstermesin İstanbul'da bir şey olduğu zaman öyle kolay olmaz o iş. O yüzden bizi, birbirimizi düşünüyorsak eğer dört elle bu işe sarılmak zorundayız. Ay yıldızlı bayrağın altında, huzur içerisinde bu 780 bin kilometrekare vatan toprağı için ecdadımız nice şehitler vermiş. O yüzden biz bu topraklara sahip çıkacaksak, buranın bekçiliğini yapacaksak, çocuklarımıza da güzel bir gelecek sunacaksak eğer bunu yapmak mecburiyetindeyiz."

"İMARI RANT OLARAK GÖREMEZSİNİZ"

Bakan Kurum, yerel yönetimler için bir yasanın şart olduğunu belirtti. Süreçlerin daha hızlı ilerlediği vatandaşlar ve şehirlerin lehine bir düzenleme yapmak istediklerini belirten Kurum, "İmarı rant kapısı olarak göremezsiniz. Belediyeyse yapacaksın. Belediye vatandaşımıza eziyet ediyorsa hakkı karşılığında başka beklentilere giriyorsa biz gelir müdahale ederiz. Parsel bazlı uygulamaları kaldırdık ama imara uygunsuz yapı yapanlar ya da yasaların ardından dolananlar var. Vatandaşımıza açık çağrı yapıyoruz: Belediyeye müracaat ettiğinizde belediye süreci uzatıyorsa gelin bize, biz kanuna ve yönetmeliğe uygun işinizi yaparız. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirler birebir ilgi gerektiriyor. Başka işlerle uğraşırsanız burada şehriniz ve şehrinizdeki insanlar üzülür. Bunu 81 il için söylüyorum. Şehre olan ilgisizlik İstanbul'u her geçen gün üzüyor" değerlendirmesinde bulundu.

"MUHALİF BAŞKANLAR ÖZGÜR ÖZEL İSTEMESE DE GELİYORLAR"

Kurum muhalefet partisine mensup belediye başkanlarının ziyaretlerine ilişkin de konuştu. Özgür Özel istememesine rağmen geldiklerini belirten Bakan Kurum, "Her ne kadar Özgür Özel istemese de küfür de etse geliyorlar. Gelen her belediye başkanı bizim mesai arkadaşımızdır. Kimse bakanlıktan randevu isteyip de alamadığını söyleyemez. Gelip görüşür, makul talepler varsa bize de görev düşerse yapmak zorundayız. Bize geleni eleştiren bir Genel Başkan'la karşı karşıyayız" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri