ABD Senatosundan Trump'a Savaş Yetkisi... Dakika Dakika Gelişmeler...

Türkiye'ye füze atmadık'

ABD-İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a başlattığı savaşın 6. gününde karşılıklı saldırılar sürüyor. İran Devrim Muhafızları, Hadid-110 İHA ile İsrail'de stratejik hedefleri vururken Kürt grupları için uyarı yayınlandı. ABD ise Trump'a savaş için tam yetki verdi. İran, Türkiye'ye füze atmadığını açıkladı.

Orta Doğu'da tansiyon altıncı gününe girerken, İran ve ABD-İsrail ekseni arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Tahran'da hava savunma sistemlerinin faaliyete geçtiği ve patlama seslerinin duyulduğu bildirildi. İran Devrim Muhafızları, ilk kez Hadid-110 insansız hava aracını kullanarak İsrail'deki stratejik hedefleri vurduğunu açıkladı. Öte yandan ABD senatosu savaş için Trump'a tam yetki verdi.

İşte dakika dakika yaşananlar...

21.34 - İran, Umman Denizi’nde ülkenin deniz sınırlarına yaklaşan ABD’ye ait USS Abraham Lincoln uçak gemisinin Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri’ne ait insansız hava araçlarıyla hedef alındığını ve geminin bölgeden uzaklaştığını açıkladı.

21.01 - İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ABD basınına yaptığı açıklamada, İran'ın ateşkes istemediğini belirterek, "Müzakere etmek için herhangi bir neden görmüyoruz" dedi.

20.35 - İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD Başkanı Donald Trump'ı hedef alarak, "A planınız olan temiz ve hızlı bir askeri zafer başarısız oldu. B planınız ise daha da büyük bir başarısızlık olacak" dedi.

20.17 Bahreyn’deki Bahreyn Petrol Şirketi’ne ait tesise füze saldırısı düzenlendi.

ABD, İsrail ve İran arasındaki çatışmalar sürerken, İran saldırılara karşı misillemelere devam ediyor. Bahreyn’deki Bahreyn Petrol Şirketi’ne ait tesise füze saldırısı düzenlendi. Bahreyn İçişleri Bakanlığı, "Ma'ameer bölgesindeki tesislerden biri hedef alındı ve ilgili yetkililer şu anda olaya müdahale ediyor" dedi.

19.13 - İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, "Bazı ABD’li yetkililer birkaç bin askerle İran’a kara harekatı düzenlemeyi planladıklarını söylüyor. İran toprakları cehennemliklerin dans edeceği bir yer değildir" dedi.

18.18 - İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail Donanması’nın Lübnan’ın Trablusşam kentine yönelik hava saldırısında üst düzey Hamas yetkilisi Wasim Attallah Ali’nin öldürüldüğünü iddia etti.

17.07 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, liderler Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne yönelik saldırıyı ele aldı.

17.06 - Dışişleri Bakanlığı: "Azerbaycan’da gerçekleştirilen İHA saldırılarını şiddetle kınıyoruz"

17.04 - Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, yetkililerden Lübnan'da askeri faaliyetlerde bulunan İran Devrim Muhafızları mensuplarını tutuklayıp sınır dışı etmelerini istedi.

16.19 - İran, Azerbaycan saldırısından İsrail'i sorumlu tuttu.

16.08 - Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani, askerî çatışmanın bir parçası olmayacaklarını söyledi. Öte yandan ABD basını, Trump'ın KYB lideri Bafel Talabani'ye “Kürtlerin bu savaşta bir taraf seçmesi gerektiğini" söyledi. The Washington Post'un haberine göre Trump, ayrıca "kapsamlı" hava savunması teklif etti.

15.46 - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran'a yönelik saldırılara katılmadıklarını kaydetti.

15.29 - İran'ın yarı resmi Fars haber ajansının bildirdiğine göre, ABD ve İsrail tarafından ateşlenen füzeler, Tahran'ın güneybatısındaki Parand kasabasında iki okulu vurdu. Olayda ölü ve yaralı olmadığı bildirildi.

14.39 - Katar, İran'dan Türk hava sahasına yönelik balistik füze fırlatılması girişimi ile Azerbaycan'a insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi.

13.45 İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'e İran'ın füzeli misillemelerine karşı sağladıkları "güçlü hava savunma yardımları" için teşekkür etti.

13.43 Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, ülkesinin ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına katılmayacağını ve ülkede rejim değişikliğini amaçlayan somut eylemleri desteklemeyeceğini bildirdi.

13.42 Fransa Genelkurmay Başkanlığının, ABD-İsrail’in İran’a saldırdığı ve İran’ın misilleme yaptığı Orta Doğu’da ABD’ye Fransız üslerini “geçici olarak” kullanma izni verdiği bildirildi.

13.34 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyor Saidov, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne İran'dan insansız hava araçlarıyla (İHA) yapılan saldırıları görüştü.

13.09 Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki sivil altyapılara düzenlenen saldırılardaki İHA'ların teknik parametreleri ile ayrıntılarının araştırıldığını bildirdi.

Açıklamada, "Azerbaycan Savunma Bakanlığı, İran Silahlı Kuvvetleri tarafından ülkemizin topraklarında sivil altyapıya karşı gerçekleştirilen saldırıları kesin dille kınıyor. Meydana gelen olayda sorumluluk tamamen İran'ın üzerine düşmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlığın, ülkenin toprak bütünlüğü ile egemenliğinin korunması ve sivillerle sivil altyapının güvenliğinin sağlanması için gerekli karşılık tedbirlerini hazırladığı kaydedilen açıklamada, "Saldırılar cevapsız kalmayacaktır" ifadesine yer verildi.

11.38 Azerbaycan'a bağlı özerk cumhuriyet Nahçıvan'da, İran'a ait insansız hava aracı (İHA) düşürüldü. Azerbaycan medyası Caliber'de yer alan haberde, İran'a ait bir İHA'nın Nahçıvan'da vurularak düşürüldüğü ve resmi mercilerden kısa süre içinde bir açıklama beklendiği yer aldı.

10.50 ABD'de aralarında Başkan Donald Trump'ın da bulunduğu birkaç siyasetçiye yönelik suikast planlamakla suçlanan Pakistanlı sanık Asif Merchant, planın İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı kişilerce hazırlandığını ileri sürdü.

09.59 İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesine ait Dena Fırkateyni'ni "uluslararası sularda ve uyarı yapılmadan vuran ABD'nin denizde bir vahşet gerçekleştirdiğini" belirtti.

09.55 Katar Emiri Hava Kuvvetleri'nin İran'dan gelen iki SU-24 tipi savaş uçağını Katar'da bulunan El-Udeid Hava Üssü'nü vurmasına "iki dakika" kala düşürdüğü iddia edildi.

08.57 İran-İsrail-ABD savaşı sürerken Milli Savunma Bakanlığı, İran'dan ateşlenip Türk hava sahasına yöneldiği tespit edilen bir balistik füzenin NATO unsurları tarafından etkisiz hale getirildiğini bildirmişti. İran'dan konuyla ilgili beklenen açıklama geldi.

İran Genelkurmay Başkanlığı bu sabah konuya ilişkin açıklamada, "Türk topraklarına herhangi bir füze ateşlediğimizi reddediyoruz ve dost komşumuz Türkiye'nin egemenliğine saygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

08.00 ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD ve İsrail'in İran'ın Hürmüzgan eyaletindeki bir ilkokula düzenlediği saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığını söyledi.

07.43 Bahreyn, İran'dan gönderilen 74 füze ve 95 İHA'ya müdahale ettiklerini açıkladı

07.30 İran basını, başkent Tahran’da hava savunma sistemlerinin faaliyete geçtiğini, patlama sesleri duyulduğunu bildirdi

06.06 Suudi Arabistan, ülkenin güneydoğusunda 3 seyir füzesi ve 3 insansız hava aracına (İHA) müdahale edildiğini duyurdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri