ABD ile İran arasındaki gerilim yeni bir boyuta taşındı. ABD, bu akşam saat 17.00 itibarıyla İran limanlarına abluka uygulayacağını resmen duyurdu. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ise bu karara çok sert bir yanıt verdi.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ablukanın küresel benzin fiyatlarını daha da yükselteceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Şu an pompaya yansıyan benzin fiyatlarının tadını çıkarın. Sözde ‘abluka’ ile birlikte, yakında 4-5 dolarlık benzini özleyeceksiniz.”
Galibaf, paylaşımında "Beyaz Saray'a yakın bir benzin istasyonu" aramasının ekran görüntüsünü de ekleyerek, Amerikan halkının da bu durumdan olumsuz etkileneceğini ima etti.
GÖZLER SAAT 17:00'DE
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Başkan Donald Trump'ın talimatıyla İran limanlarına giriş ve çıkışları kapsayan deniz trafiğine abluka uygulanacağını açıkladı. Ablukanın 13 Nisan 2026 Türkiye saati ile 17.00'de başlayacağı belirtildi.
CENTCOM'un açıklamasında, "Abluka, Basra Körfezi ve Umman Körfezi'ndekiler dahil tüm İran limanlarına ve kıyı bölgelerine giren veya buralardan ayrılan tüm ulusların gemilerine karşı ayrım gözetmeksizin uygulanacaktır" denildi.
Ancak Hürmüz Boğazı üzerinden İran dışındaki limanlara giden gemilerin seyrüsefer özgürlüğünün engellenmeyeceği vurgulandı.
Abluka başlamadan önce ticari gemilere gerekli bilgilendirmenin yapılacağı ve bölgeden geçecek tüm gemilerin ABD Deniz Kuvvetleri ile iletişim kurması tavsiye edildi.