Savaş bahane British petrol şahane...

Savaş bahane British petrol şahane...

İngiliz ‘Red Pepper’ dergisinin sitesinde yer alan "Filistin'de Çevresel Yıkım ve Savaş" başlıklı makale bölgede petrol ve doğal gaz rezervlerinin nasıl İsrail’in ve çokuluslu şirketlerin tekeline geçtiğini anlattı.

Savaş, her açıdan rastgele bir şekilde etkiler: Binlerce insan öldürülürken, yaşadıkları topraklar, bağımlı oldukları gıda ve su kaynakları ve soludukları hava da yok olmaktadır.

Filistinlilere karşı devam eden soykırımsal şiddet hakkında ortaya çıkan bilgilerle, soykırımla, çevresel bozulma ve savaş arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayabiliriz.

GAZZE'NİN TOKSİK BİYOSFERİ

Savaş, toksik bir biyosfer yaratır. Nisan 2009'da Arap İnsan Hakları Komisyonu ve BM Çevre Programı (UNEP) tarafından yapılan bir incelemede, Gazze'den alınan toprak örneklerinde, depleted uranium ve fosfat dahil radyoaktif ve kanserojen elementler bulundu. Gazze şeridinin bir gerçeği, yeniden inşa çabalarının bombardımanlardan gelen enkazı kullanmasıdır, bu da yeni binalara toksinleri yerleştirip gömmektir.

2013'te, İsrail güçleri tarafından saldırı altında kapatılan Al Shifa Hastanesi'nin Onkoloji Başkanı, İsrail'in 2008-2009 savaşında uranyumu kullandıktan sonra kanser oranlarının beş yıl içinde iki katına çıkmasını beklediğini söyledi. O kampanyayı bir 'çevresel felaket' olarak adlandırdı.

Euro-Med İnsan Hakları İzleme'ye göre, 2023'ün sadece iki ayında İsrail, Gazze'ye iki nükleer bombanın eşdeğeri kadar şey bıraktı. İki milyon insanın yaşadığı bu alanda sürekli bombalamanın etkisi, Gazze ve Güney Lübnan'da beyaz fosfor kullanımı dahil olmak üzere benzersiz bir büyüklükte.

Kasım ayında İsrail kabukları Güney Lübnan'da 40.000 zeytin ağacını yakarak tahrip etti. Bir önceki ayda, bombaları nedeniyle yaklaşık 3,5 milyon metrekare meşe, limon ve muz ağaçları, çayırlar ve çalılıklar yanarak kültürel, ruhsal ve tarımsal bir felaketti.

Gazze'nin su kaynakları bile İsrail hükümetinin sıkı kontrolü altında, bu durum defalarca BM ve Amnesty International gibi büyük uluslararası kuruluşlar tarafından belgelenmiş ve kınanmıştır. Mevcut saldırıdan önce, Gazze'deki içme suyunun %96'sı insan tüketimi için uygun değildi.

İsrail, ekim ayında şeride tüm tedarikleri kesince, üç deniz suyu arıtma tesisi de işlevsiz hale geldi. Güney'de, çoğunluğu kaçmaya zorlanan nüfusun tamamının yaşadığı bölgede, tüm su kuyuları ve kanalizasyon pompalama istasyonları işlevini yitirdi. Gazze halkının seçeneği, ya doğrudan askeri şiddetle ölüm, ya da susuzluktan, açlıktan ve/veya hastalıktan ölüm.

MALİ ÇIKARLAR

Mevcut bombardımanın sadece üç hafta içinde İsrail hükümeti, deniz dışı petrol ve gaz endüstrisini genişletme planlarını açıkladı. İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, "kazanan şirketlerin benzersiz yatırımlara taahhütte bulunduğunu" belirtti.

Bu, İsrail'in Gazze'yi bombalamadan önce yabancı yatırımlarla müzakerelere girdiği ilk kez değildir. 2008'de, askeri işgalinden birkaç ay önce, İsrail Gazze'nin deniz rezervlerinin egemenliğini ilan etti. Ardından, Gazze Marin adlı bir doğal gaz sahasıyla ilgili doğal gaz yatırımı konusunda British Gas ile anlaşmaya varmak için müzakerelere tekrar girmeye çalıştı, çünkü onlar "Gazze Şeridi için yeni bir savaş sonrası düzenleme" yapma planları yapıyorlardı.

Bu müzakereler, Gazze Marin'in, İsrail'in kontrolü altındaki diğer tüm deniz dışı yataklardan daha ucuza geliştirilebilmesi nedeniyle, kara üzerindeki diğer tüm deniz dışı yatak ve sahalardan daha yakın olduğunu göz önüne alır. Net değeri yaklaşık 4.592 milyar dolar olarak tahmin edilmiştir.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı, tüm Levant Havzası boyunca bulunan petrol ve doğal gaz rezervlerinin toplam değerini 524 milyar doların üzerinde tahmin etmektedir. 2022'de, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ortaya çıkan küresel enerji krizinin ardından İsrail, büyük bir doğal gaz ihracatçısı olmayı hedefleyerek AB ve Mısır ile tarihi bir anlaşma imzaladı.

Eylül 2023'te Netenyahu, BM genel merkezinde bir konuşma yaptı ve "Yeni Orta Doğu" için bir harita sundu; üzerinden Filistin silinmişti. Hayal edilen bölgeyi, Arap Yarımadası ve İsrail üzerinden uzanacak bir "vizyoner koridor" olarak tanımladı. Bu koridor, deniz kontrol noktalarını (veya boğazları) atlayacak ve 2 milyardan fazla insan için mal, iletişim ve enerji maliyetlerini dramatik bir şekilde düşürecek. Ne kadar tarihi bir değişim ülke için!

SAVAŞ TİCARETİ

Bu kaynakların sömürüsü ile ilgili başka bir faktör de Ben Gurion Kanalı'dır. Süveyş Kanalı'na alternatif olarak önerilen bu kanal, İsrail'in - ve dolayısıyla ABD'nin - sahip olacağı ve kontrol edeceği bir kanaldır. 1960'ların bir fizibilite çalışmasına dayanan bu öneri, Akabe Körfezi'ni Akdeniz'e bağlamak için nükleer patlayıcılar kullanmayı önermişti. Nükleer yöntem terk edildi, ancak geleneksel kazı yöntemleri aşırı pahalı olacaktı. Ancak maliyetler, önerilen kanal rotasının Gazze üzerinden doğru çıkması durumunda azaltılabilirdi - ki İsrail Dışişleri Bakanı, Gazze üzerinde sürekli bir varlık bulundurma planlarını zaten belirtmişti. İsrail, Gazze'yi ticaret rotası ve fosil yakıt rezervi olarak kullanma niyetinde olabilir, ancak bu niyetin önünde iki milyon Filistinli durmaktadır.

Joe Biden'ın enerji güvenliği danışmanı Amos Hochstein, geçen hafta İsrail'i ziyaret ederek Gazze'nin deniz dışı gaz rezervlerinin geliştirilmesini teşvik etti. Bu hamlenin Filistin ekonomisini "canlandıracağını" iddia etti. Ancak İsrail, hükümeti tüm nüfusu bir engel olarak gördüğü için, Filistinlilerin bu peşinde koştuğu ticaret fırsatlarından yararlanmalarına izin vermeyi düşünmüyor.

İsrail'in fosil yakıt çıkarma sürecini hızlandırma ve fosil yakıt tabanlı ekonomisini genişletme konusundaki acelesi, bu savaşın itici gücü ve uzun vadeli sonuçları hakkında daha derin bir şeyi göstermektedir. İsrail, ekosidal eylemleriyle etnik temizleme taahhüdünü teyit etmektedir.

Bir hükümetin tüm retorik "kırmızı çizgileri" gözetmeksizin nasıl hareket edebileceğinin kurulan sosyo-politik önceden kaygıyla ilgilenmeliyiz. Tüm aile ağaçlarını silmek, zeytin ağaçlarını zehirlemek, Ürdün nehrini kurutmak ve aparteid altyapısının düşmanca etkisi - hepsi Filistin'in yıkımına ve bizi sürdürülebilir bir gezegen olarak kolektif çöküşümüze katkıda bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler