Saflar netleşiyor: Kim kimi destekliyor

Saflar netleşiyor: Kim kimi destekliyor

CHP'de saflar netleşiyor: İşte örgütlerin son durumu


24 Haziran seçimlerinin ardından CHP'de başlayan liderlik tartışmalarına teşkilatlar ve eski milletvekilleri de katıldı.

Cumhuriyet gazetesinin derlediği habere göre, kulislerde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun baskılara dayanamayıp, partiyi kurultaya götüreceği yorumları yapılıyor. Öte yandan Muharrem İnce de ‘teşekkür ziyareti’ adı altında başlattığı 81 ili kapsayan ‘destek turu’na devam ederken, il, ilçe ve teşkilatlarda zemin yokluyor.


İNCE:30 İL TEŞKİLATI BENİ DESTEKLİYOR

Bu arada CHP dün olağanüstü kurultay gündemiyle MYK’yi bir kez daha topladı. MYK’nin ardından açıklama yapan Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Gündemimizde kurultay yok, yerel seçimler var” dedi. Tezcan, MYK’nin Kılıçdaroğlu’nun arkasında olduğunu vurgulayarak, “Genel Başkanımız, Muharrem İnce’yi göstererek yanlış bir cumhurbaşkanı adayı mı seçmiştir? Buraya iç iktidar kavgalarıyla gelmedik” ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce’den Bülent Tezcan’a cevap olarak, “Şu ana kadar 30 ilden bana destek açıklaması geldi, seyrediyorum. İmza topluyorlar. Partinin genel başkan yardımcısına basın yoluyla cevap vermem, kendisini ararım” dedi.


KURULTAY ÇAĞRISI YAPAN TEŞKİLATLAR

Kayseri, Diyarbakır ve Tokat’taki CHP kurultay delegeleri, seçimli olağanüstü kurultay çağrısı yaptı.

Kayseri’de 10 kurultay delegesinin çağrısını, son kurultayda Muharrem İnce’nin anahtar listesinde yer alan ve kadın kotası nedeniyle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu listesini delen Gonca Yelda Orhan yaptı.

Kurultay çağrısı yapan 10 delegede ismi okunan avukat İbrahim Kaan, bu yöndeki bir çağrıya imza atmadığını belirterek, “Basın açıklamasına dahilliğim yoktur” açıklaması yaptı.

Diyarbakır delegeleri de parti yönetimine olağanüstü kurultay çağrısında bulundu. Kurultay Delegesi ve İl Yöneticisi Veli Şimşek, CHP’yi mevcut kadronun 9 seçimdir başarıya ulaştıramadığını belirterek, değişime ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Tokat’ta yapılan ortak yazılı açıklamada ise, “Önümüzde bulunan yerel seçimlerde partimizin yenilenmiş ve daha güçlü kadrolarla girmesi daha doğru olacaktır” denildi. 


YALOVA DA PAYINI ALDI
İnce’nin memleketi de parti içi karmaşadan payını aldı. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Başkan Yardımcısı Halit Güleç ve Yalova Belediyesi Meclis Üyesi Adil Ürekli, Belediye Meclisi grup toplantılarına katılmadıkları gerekçesiyle CHP İl Yönetim Kurulu tarafından ihraç istemiyle İl Disiplin Kurulu’na sevk edildi.


İSTANBUL ÖRGÜTÜNDEN YÖNETİME DESTEK

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, seçim sonuçları üzerinde ortak bir değerlendirme yapmak üzere, danışma kurulları ve örgütün parti içi toplantıları devam ederken, olağanüstü kurultay için çağrı yapılmasının gerçekçi bir çözüm olmayacağını ve yapılması gerekenlerin önünde bir engel olacağını kaydetti.


KOCAOĞLU DA 'DEĞİŞİM' DEDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP’de yükselen kurultay tartışmalarına katıldı. Kocaoğlu “24 Haziran seçimleri, CHP 'de acil bir değişimi zorunlu hale getirmiştir. Kamuoyu ve parti tabanının talebi de bu doğrultudadır. Bu değişimin Sayın Genel Başkanımızın öncülüğünde gerçekleşmesi, partimize büyük güç katacaktır ” dedi.


İZMİR İL TEŞKİLATI: KURULTAY TALEBİ YOK

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel kurultay " CHP olarak mücadelemiz kaldığı yerden devam ediyor. Yerel seçim gündemi var. Kurultay gibi bir gündemimiz yok. İlçe başkanlarıyla da fikir alışverişinde bulunduk. Böyle bir talep yok onlardan da" dedi.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel kurultay için İzmir'de delegelerin imza topladığı yönündeki iddiaya ilişkin, " CHP olarak ülkemize karşı sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk bize fevri hareket etme lüksümüz olmadığını söylüyor. Seçimlerin üzerinden bu kadar kısa süre geçmesine rağmen bu imza çalışmasının yapılması doğru değil. İzmir'de bu konuda bir çalışma yapıldığına dair bana gelen bir bilgi yok." dedi.


51 ESKİ VEKİLDEN KURULTAY ÇAĞRISI

TBMM'nin 22. ve 23. döneminde CHP 'den milletvekili olan ve aralarında Ejder Malik Özdemir, Onur Öymen ile Fatih Atay'ın da bulunduğu 51 milletvekili, 24 Haziran seçiminin ardından CHP 'de yaşanan kurultay tartışmalarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, seçim sonuçlarına değinilerek, öncelikle mevcut parti yönetiminin ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 'nun seçim sonrası ürettiği komik ve CHP geleneklerine uymayan gerekçelerine artık kanmayacakları belirtildi.


KRİTİK SAYI 634

CHP'nin bu yıl şubat ayında gerçekleştirilen 36. Olağan Kurultayı'na göre partinin bin 266 delegesi bulunuyor.
Bu rakam baz alındığında CHP 'de olağanüstü kurultay toplanabilmesi için kritik sayı, toplam delegenin salt çoğunluğu olan 634.

Seçimli bir olağanüstü kurultay toplanabilmesi için CHP tüzüğüne göre, 634 delegenin noter kanalıyla imza vermesi gerekiyor.

Mükerrer imza tartışmasının da yaşandığı son kurultayda, bin 266 delegenin bin 253'ü oy kullanmıştı. Genel Başkanlığa aday olan Muharrem İnce , geçerli bin 237 oyun 447'sini alırken, Kemal Kılıçdaroğlu ise 790 oy alarak yeniden genel başkan seçilmişti.


'DEĞİŞİM' DİYEN DELEGELER

Diyarbakır'da, Sakarya, Kayseri, Kilis, Batman, Afyonkarahisar gibi illerden 50 civarında kurultay delegesi "değişim" çağrısı yaparken, hem genel merkezin hem de Muharrem İnce kanadının delegeleri sıkı markaja aldığı belirtiliyor.
Her iki kanadın da umutlu olduğu kulislere yansırken yaklaşan yerel seçimlerin ise kurultay delegelerinin imza tercihinde etkili olacağı belirtiliyor. Parti kulislerinde, yerel seçimlerde tekrar aday gösterilmeyecek belediye başkanlarının olağanüstü kurultay için çalışacağı, adaylık bekleyenlerin ise genel merkez lehinde tutum takınacağı konuşuluyor.

Yerel seçimlere kadar bir olağanüstü kurultay toplanamaması durumunda ise burada alınacak sonuçların daha sonrası için "kesin belirleyici" olacağı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler