Sadullah Özcan'ın yazısı: 2023 seçimlerinin Kod’ları-4

Sadullah Özcan'ın yazısı: 2023 seçimlerinin Kod’ları-4

Sadullah Özcan'ın yazısı: 2023 seçimlerinin Kod’ları-4

Bir önceki yazıyı “Seçimlerin ideal ve gerçeği üzerine bakışımızı burada noktalarken gelecek yazılarda neden siyaset ve siyasetçi ? konuları üzerinde durmaya çalışacağız.” şeklinde bitirmiştik. Devam edelim.

Neden siyaset ve siyasetçi? Bu soru toplumu yakından ilgilendirmektedir. “2023 seçimlerinin Kod’ları” üzerine kaleme aldığımız üç yazıda genel olarak seçimlerin ruhuna ilişkin çerçeve çizmeye çalıştık. Siyaset ve siyasetçi kavramları seçimlerin vazgeçilmezidir.

Siyaset kelimesini eş anlamlı olarak çoğu zaman politika olarak da kullanırız. Genel manada bu kavramlar devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayışların bütünü şeklinde tarif edilir. Yani önceki yazılarda vurguladığımız gibi toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak için izlenecek yollar bütünüdür. Toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak konusunda izlenecek yollar konusunda uğraş verenlere de bizler siyasetçi-politikacı diyoruz.

Bu nedenle siyaset-politika bir ülkenin yönetimine iktidarına talip olanların yapacakları işler, stratejiler, öncelikler olarak görünebilir. Burada ana görevi toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak olan devletin görevlerinin önceliklerinin belirlenmesi, görev alanlarının düzenlenmesi, bu alandaki stratejilerinin belirlenmesidir. Bu öncelikle güvenlik-savunma, sağlık, adalet, eğitim, sosyal ve kültürel yaşam, ekonomi-ticaret, gıda-tarım, enerji, üretim-sanayi gibi bütün alanları kapsamaktadır.

Ana görevi toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak olan devletin görevlerinin önem sırasını ve bu görevlerin getirilmesini sağlayacak stratejilerini çizmeye talip olanlara ise siyasetçi diyoruz. Siyasetçi devleti kendi anlayışı ile yönetmeye talip olan demektir.

Bu noktada siyasetçinin ana hedefi toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak olan devletin görevlerini kendi usullerine göre yapmaktır. Buradan bakıldığında da siyasetçinin bu hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik oluşturduğu organizasyona da siyasi partiler diyoruz. Siyasi partilerin kuruluşunda ortaya koydukları tüzük ve programlar iktidar olduklarında devleti nasıl yöneteceklerinin temel işaretlerini içerir.

Önceki yazılarda işaret ettiğimiz gibi seçmen hangi partiye oy vereceğinin kararlarını öncelikli olarak partinin lideri ve kadroları, ideolojisi ve lideri kadar tüzük ve programlarını da dikkate alması ondandır. Siyasetçi aynı zamanda seçmenin vitrin süsüdür. Bu vitrine bakarak kararını verir. Siyasetçinin vitrindeki duruşu albenisini kuvvetlendirir. Siyasetçinin inandırıcılığı seçmeni yönlendirir.

2023 seçimlerinin Kod’larını yazmaya devam edeceğiz…

Cumanın hayrı üzerinize olsun…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler