Sadullah Özcan yazdı: Fırat’ın doğusu-ABD-ekonomi-seçim - ANKARA KORİDORU

Sadullah Özcan yazdı: Fırat’ın doğusu-ABD-ekonomi-seçim - ANKARA KORİDORU

Sadullah Özcan yazdı: Fırat’ın doğusu-ABD-ekonomi-seçim - ANKARA KORİDORU

Gündem yoğun. İç gündem de dış gündem de ilginç gelişmelere gebe. Bir kısmı yaşanıyor. Suriye üzerinden Ortadoğu’da sanki kartlar yeniden karılıyor. Stratejiler yeniden çizilmeye çalışılıyor. Yakın zamanda önemli ve bu sefer oyuncu ve oyun kuran aktörlerin kendi iç dengelerini de etkileyecek gelişmeler olacak. 

Türkiye 31 Mart’ta Belediye Başkanlığı seçimlerine gidiyor. Seçimler bu sefer çok ciddi dengeleri değiştirecek tetikleyici özelliğe sahip. Mevcut siyasi partilerin yöneticilerinin ve iktidar partisinin karar verici unsurlarının bunun farkında olduğu yönünden pek işaretler görünmüyor. Bütün siyasi partilerin iç bünyelerinden tabana  yansıyan ciddi bir rahatsızlık sızıyor. Öyle görülüyor ki bazı partilerde iktidar körlüğü, bazı partilerde ise muhalefet körlüğü oluşmuş. Gelişmelerin yorumlanması, okunması klasik algıyı geçmiyor. Kadroculuk hastalığı aşılamıyor. 

Türkiye’nin seçime gittiği böyle bir atmosferde çevremizde yeni gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna düzenleyeceği harekât ile birlikte ABD ciddi bir telaşa düştü. ABD’nin Suriye planları Afrin Harekâtı ile sekteye uğramış açmayı düşündüğü petrol koridoru hayalleri suya düşmek üzeredir. Fırat’ın doğusunda düzenlenecek harekât ile de ABD’nin bu planları ebediyen bitecek. Fakat Türkiye’yi Münbiç’te 10 aydır oyalayan ABD’nin Fırat’ın Doğusu’na yapılacak harekâtı engellemek için aldığı ani çekilme kararı hem bölgede hem de ABD’nin kendi içinde yankı buldu. Fakat Türkiye oyunu görüyor. 

ABD bölgede ciddi sıkışmış durumda. Bu nedenle  yapacağı hamlelerin ne manaya geldiği iyi bilinmelidir. Sahadan gelen bilgiler ABD’nin bölgeden çekilme söylemlerinin çokta itibar edilecek tarzda olmadığını gösteriyor. Peşmerge kılığına bürünen ciddi bir kesim bulunuyor. Buna karşılık ciddi bir tank savar yığınakları haberleri de  yerel kaynaklardan gelen bilgiler. ABD’nin bölgede de Türk Ordusu’nun başlatacağı harekâta karşılık belli ölçüde zayiat verilmesi için planlar yapıldığı bilgileri var. PKK-PYD unsurları ile ABD askerlerinin koordineli bir şekilde tank birliklerine yönelik hazırlık yapıldığı haberleri bulunuyor. Bu kapsamda ABD’li askerler Türk Ordusu bölgeye harekâta başladığında ellerindeki ağır silahlarla tanklara yönelik orta menzilde ciddi bir saldırıyı organize edecekler. Yerel kaynaklardan gelen bilgilere göre 45-50’yi bulan tankın imhasının hedeflendiği iddia ediliyor. Bu hedefe ulaşılmasının ardından ABD’li askerlerin bölgeyi boşaltarak çekilecekleri PYD-PKK’nın başarısı olarak motivasyonu sağlamayı amaçladıkları kaydediliyor. Türkiye tüm bu gelişmeler karşısında her türlü tedbiri almak üzere. Karşılıklı gözdağları şimdilik devreye girdi. 

Öte yandan ABD’nin Türkiye’nin Afrin harekâtı ile engellediği petrol koridoru planını gerçekleştirmek için hem rejimle anlaşma yoluna gidecekleri hem de Akdeniz’deki savaş gemileri üzerinden  İdlip’e hava harekâtı düzenleyerek Akdeniz’e bağlantı peşinde oldukları bilgisi var. Doğu Akdeniz halen adeta savaş gemilerinin istilası altında bulunuyor. ABD’nin 6. Filosu dahil bütün eller bir birine karşı tetikte tam bir barut fıçısı görünümünde.  

Köşeye sıkışmış ABD’nin Başkan üzerinden Türkiye’nin ekonomisine yönelik atılan twit önemli. ABD seçime giden Türkiye’nin ekonomi alanındaki yumuşak karnını biliyor. Bunun için en kısa zamanda yeni dönemde olumsuzlukları tetikleyebilecek konkordato konusunda çözüm bulunmalıdır. Bu konuyu istismar eden bürokrat, avukat ve hakim grubuna yönelik tedbir alınmalıdır. Ayrıca FETÖ’ye yakınlığı ile bilinen bazı iş adamlarının kapı kapı dolaşıp seçim sonrası büyük ekonomik kriz beklentisi propagandaları acilen önlenmelidir. 

Cuma’nın hayrı üzerinize olsun…

Kaynak: Fırat’ın doğusu-ABD-ekonomi-seçim - ANKARA KORİDORU - Sadullah Özcan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler