Rusya'nın seferberlik ilanı sonrası ABD'li komutandan flaş nükleer çıkışı

Rusya'nın seferberlik ilanı sonrası ABD'li komutandan flaş nükleer çıkışı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün tüm dünyayı diken üstüne getiren bir açıklama yaptı. Kısmi seferberlik ilan edildiğini duyuran Putin, Batı'ya gözdağı verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Batı ülkemizi yok etmek istiyor." diyerek kısmi askeri seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Batı'ya nükleer silah imasında da bulunan Putin, "Toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız. Bu bir blöf değil." diyerek ciddiyetini ortaya koydu.

Putin'in açıklamalarına tepki gösteren ABD Başkanı Joe Biden, "Kimse Rusya'yı tehdit etmiyor. Savaşın bitmesini istiyoruz." dedi. NATO'dan yapılan açıklamada ise;Putin, nükleer bir savaşı kazanamaz. Stratejik bir hata yapıyor." denildi.

Bu gelişmelerin yankıları sürerken ABD'li eski ordu komutanı Ben Hodges'dan 'misilleme' uyarısı geldi.

Emekli Korgeneral Ben Hodges, Putin'in nükleer silah kullanması halinde ABD'nin Rusya'ya 'yıkıcı bir saldırı' ile misilleme yapacağını dile getirdi.

ABD'nin nükleer silah kullanımından kaçınacağını iddia eden Hodges, Putin Ukrayna'da nükleer silahlar kullanırsa ABD'nin 'Karadeniz Filosunu yok etmeye veya Kırım'daki Rus üslerini yok etmeye' çalışabileceğini söyledi.

HERHANGİ BİR KİTLE İMHA SİLAHI KULLANILIRSA...

Hodges, Putin'in Ukrayna'ya nükleer bir saldırı emri vermesi ihtimalinin 'pek olası olmadığını' ifade ederken herhangi bir stratejik kitle imha silahının kullanılmasının ABd tarafından tepkiyle karşılanacağını belirtti.

"Putin, Rusya'nın nükleer silah kullanması durumunda ABD'nin yanıt vereceğini biliyor." diyen Hodges, "ABD'nin tepkisi nükleer olmayabilir ama örneğin Karadeniz Filosunu yok edebilecek veya Kırım'daki Rus üslerini yok edebilecek yıkıcı bir saldırı söz konusu olabilir. Başkan Putin ve çevresindekilerin ABD'yi doğrudan çatışmaya çekmek konusunda isteksiz olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

OLASI SALDIRI ALANLARI

Eğer Putin nükleer bir saldırı başlatırsa ABD'nin potansiyel saldırı alanları, Kırım'ın batı kıyısında bulunan ve yarımadanın 2014'te ilhak edilmesinden bu yana Kremlin güçleri tarafından işgal edilen Sivastopol deniz limanını da kapsayabileceğini söyledi.

İngiliz istihbaratına göre Moskova, Kilo-sınıfı saldırı denizaltılarının bir kısmını Kırım yarımadasından Rusya'nın güneyine taşıdı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'na hitap etti. Putin'in seferberlik ilanına ve nükler silah kullabileceğini açıklamasına yanıt veren Biden, Putin sorumsuzca davrandığını dile getirdi.

"RUSYA BM SÖZLEŞMESİNİ İHLAL ETTİ"

Biden, büyüyen gıda güvenliği sorununa Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının neden olduğunu ifade ederek, "Dünyamız büyük bir kargaşa, büyüyen bir gıda güvensizliği, rekor düzeyde sıcaklık, sel, kuraklık, Covid-19 pandemisi ve acımasız bir savaş yaşıyor. Rusya, komşularının topraklarını zorla almaya çalışarak Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni ihlal etti. Şimdi ordusuna asker katmak için çağrıda bulunuyor. Kremlin, Ukrayna'nın bazı bölgelerini ilhak etmeye çalışarak BM Sözleşmesi'ni son derece ihlal eden sahte bir referandum düzenliyor" dedi.

"HİÇ KİMSE RUSYA'YI TEHDİT ETMEDİ"

Biden, "Bu nedenle Genel Kurul, Ukrayna'ya muazzam düzeyde güvenlik yardımı ve doğrudan ekonomik destek sağlamak üzere bir araya geldi. ABD ayrıca, NATO topraklarına yönelik saldırıları caydırmak, Rusya'yı vahşet ve daha fazla suçtan sorumlu tutmak için Rusya'ya maliyet yüklemek için müttefikler ve ortaklarıyla yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Rusya'nın çatışma yolunu kendisinin seçtiğini belirten Biden, "Hiç kimse Rusya'yı tehdit etmedi. Çatışmayı isteyen sadece ve sadece Rusya oldu" dedi.

"PUTİN YİNE SORUMSUZCA AÇIKLAMALAR YAPIYOR"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ilan ettiği kısmi seferberliğe değinen Biden, "Putin yine sorumsuzca açıklamalar yapıyor" ifadelerini kullandı. ABD'nin savaşın adil bir şekilde sona ermesini istediğini belirten Biden, "Başka bir ülkenin topraklarını güç kullanarak ele geçiremezsiniz. Bunun önüne geçen tek ülke Rusya'dır. Ukrayna, her egemen ulusla aynı haklara sahiptir. Rusya'nın saldırganlık teorisine karşı Ukrayna ile dayanışma içindeyiz. ABD her zaman demokrasiyi güçlendirmek ve korumak için çalışmaktadır" dedi.

"RUSYA, KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ SORUNUNDAN SORUMLUDUR"

Gıda güvenliği sorununu Rusya'nın oluşturduğunu ifade eden Biden, "Rusya'nın savaşı aslında bu gıda güvenliğini sorununu oluşturuyor ve bunu onlar sonlandırabilir" ifadelerini kullandı. Rusya'nın gıda krizi suçunu Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı karşısında Rusya'ya uygulanan yaptırımlara bağlamaya çalıştığını belirten Biden, Rusya'nın küresel gıda krizi konusunda yalanlar yaydığını belirterek, "Yaptırımlarımız Rusya'nın gıda ihracatına yönelik değildir. Tahıl koridorundaki liman sayısını artırmamız gerekiyor" dedi.

"KARADENİZ'DE TAHIL İHRACATI MEKANİZMASINI KURAN BM'DEKİ ÇALIŞMALAR İÇİN MİNNETTARIM"

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM tarafından sağlanan tahıl sevkiyatı anlaşmasının gıda krizi sorununu çözmedeki başarısına değinen Biden, "Karadeniz'de tahıl ihracatı mekanizmasını kuran BM'deki çalışmalar için minnettarım" dedi. Biden ayrıca, büyüyen küresel gıda güvenliği sorunu için ABD'nin 2.9 milyar dolarlık Küresel Gıda Güvenliği Destek Paketi'ni açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler