Rusya, ABD bonolarını satıyor

Rusya, ABD bonolarını satıyor

Rusya'nın geçen hafta içinde 47 milyar dolarlık ABD hazine bonosunu elden çıkarmasının nedenleri mercek altına alınıyor.


Moskova'nın şu an itibarı ile sahip olduğu ABD bonolarının miktarı 48,7 milyar dolarla "10 yılın en düşük seviyesine" geriledi. 

Böylece Rusya, en fazla ABD hazine bonosu bulunduran ülkeler listesinde altı basamak birden gerileyerek 22'inci sıraya düştü.

Kremlin'e bağlı Kamu Yönetimi ve Ulusal Ekonomi Akademisi öğretim görevlisi Sergey Hestanov, Business FM'e yaptığı değerlendirmede, "Rusya düzenli olarak ABD bonolarını alıp satıyor. Ancak bu sefer çok ciddi miktarda ve tek seferde satış yapıldı. Bunun gerekçesi ile ilgili akla gelen en makul neden, yaptırımların daha da sertleşeceği yönündeki beklenti. Ruble kuru ve enflasyona bu kararın bir etkisi olmaz. Ancak yaptırımların ağırlaştırılması döviz kurlarını etkiler" dedi.

Rusya'nın, ABD bonolarının satışından elde ettiği kaynakları nerelere aktaracağı da merak konusu oldu. ABD bonoları kadar kârlı bir yatırım aracı bulunmadığını savunan Uluslararası Özel Yatırım Fonu yöneticisi Aleksnadr Duşkin, "En büyük devlet tahvil pazarı ABD'de. Avrupa tahvil pazarlarına 50 milyar dolar yatırmak zor. Çin'e geçilirse, orada Çin para birimi var. Japonya'da durum daha da kötü olur, çünkü Japonlar yen'in değerini düşürmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bugün en fazla AB bonosuna sahip olan ülkelerin başında Çin ve Japonya geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler