RUS HÜKÜMETİ, CASUSLUK SUÇLAMASI NEDENİ İLE APPLE ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINI TAMAMEN YASAKLAMAYA HAZIRLANIYOR

RUS HÜKÜMETİ, CASUSLUK SUÇLAMASI NEDENİ İLE APPLE ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINI TAMAMEN YASAKLAMAYA HAZIRLANIYOR

Financial Times’ın bildirdiğine göre Rus yetkililer, hükümet çalışanlarının Apple cihazlarını resmi devlet kuruluşlarında kullanımı konusunda kısıtlama getirmeye başladı.

Bu haftadan itibaren, ülkenin ticaret bakanlığı iPhone’ların tüm “iş amaçlı” kullanımını yasaklıyor. Rusya’nın telekomünikasyon ve kitlesel iletişim bakanlığı da dahil olmak üzere diğer kurumlar ya halihazırda benzer kurallara sahipler ya da yakında bunları uygulamaya başlamayı planlıyorlar. Ayrıca Times, yasağın tüm Apple ürünlerini kapsadığını bildiriyor. Ancak bazı durumlarda yetkililer, üzerlerinde iş yazışmaları açmamaları koşuluyla bu cihazları kişisel kullanım için kullanmaya devam edebilecek.

Apple henüz konu hakkında bir açıklama yapmadı. Rusya’nın geçtiğimiz Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından şirket, ülkede Apple Pay’e erişimi kesmiş ve daha sonra Rusya’daki tüm ürün satışlarını durdurmuştu. O sırada Apple, işgalden zarar gören tüm insanların yanında olduğunu belirterek, kararın işgale bir yanıt olduğunu açıkça belirtmişti.

Yasak, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Haziran başında Apple cihazlarını içeren “ABD istihbarat teşkilatları tarafından yürütülen bir casusluk operasyonunu” ortaya çıkardığını iddia etmesinin ardından geldi. FSB, ülkenin NATO ülkelerindeki diplomatik görevleri tarafından kullanılanlar da dahil olmak üzere binlerce iPhone’a izleme yazılımı “bulaştığını” söyledi. FSB, herhangi bir kanıt göstermese de, Apple’ın ajanlara çok çeşitli kontrol araçları sağlamak için ABD muhabere istihbaratıyla yakın işbirliği içinde çalıştığını iddia ederek açıklamasını sürdürdü. Teknoloji devi, “herhangi bir Apple ürününe arka kapı oluşturmak için hiçbir hükümetle çalışmadığını ve asla çalışmayacağını” belirterek bu iddiaları yalanladı.

Daha geniş anlamda bakıldığında, bu karar, Rusya hükümetinin yabancı teknolojiye olan bağımlılığını azaltma arzusunu yansıttığı söylenebilir. Times’ın da belirttiği üzere, Başkan Vladimir Putin geçtiğimiz yıl bir kararname imzalayarak kritik bilgi altyapısında yer alan kurumların 2025 yılına kadar yerel olarak geliştirilen yazılımlara geçmesini emretmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler