RUS BİLİM İNSANLARI, HAVA YERİNE ZENGİN OKSİJEN İÇERİKLİ BİR SIVI İLE SOLUNUM YAPILABİLECEK BİR TEKNOLOJİ GELİŞTİRİYOR

RUS BİLİM İNSANLARI, HAVA YERİNE ZENGİN OKSİJEN İÇERİKLİ BİR SIVI İLE SOLUNUM YAPILABİLECEK BİR TEKNOLOJİ GELİŞTİRİYOR

Geleceğe Yönelik Araştırma Projeleri Vakfı, Rus pilot ve kozmonotların yüksek g-kuvvetine daha iyi dayanabilmeleri için hava yerine zengin oksijen içerikli bir sıvı ile solunum yapabileceği bir teknoloji geliştiriyor.

Geleceğe Yönelik Araştırma Projeleri Vakfı'nın basın servisinden yapılan açıklamada "Vakıf, 2016'da, sıvı soluma teknolojisini geliştirilmesinin hedeflendiği bir proje üzerine çalışılan bir laboratuvar açtı. Bu teknoloji, yüksek derinliklerde görev yapan denizaltı personelini kurtarmaya yönelik. Sıvı soluma, denizaltılardan başka, yüksek ve düşük basınç alanlarında çalışan pilotlar ve koznomotlar tarafından da kullanılabilir" ifadeleri kullanıldı.

Vakfın Başkan Yardımcısı Vitaliy Davidov da sıvı soluma tekniklerinin insanlarda kullanımına yönelik denemelerinin öngörülebilir bir gelecekte başlayabileceğini bildirmişti.

Davidov, teknolojinin hayvanlarda denenmekte olduğunu da belirtmişti.

Teknolojinin esas amacı, insanların derin sulardan kurtarılmasını sağlamak ve hızlandırmak. Günümüzde bir insanın birkaç yüz metre (300 metrenin üzerinde) derinden sağlıklı bir şekilde çıkarılması için en azından birkaç gün geçmesi gerekiyor, çünkü yüzeye çok hızlı çıkartmak vurgunla sonuçlanabiliyor. Zira insanlar çevre basıncının arttığını hissettiklerinde, bu durum atmosferdeki baskın gaz olan nitrojenin kana karışmasına yol açıyor. Eğer bir kimse yüzeye hızla çıkartılırsa çevre basıncı çevre basıncı çok şiddetli düşüyor, nitrojen kabarcıklanıyor, bu da ölümcül olabilecek vurgunlara neden oluyor. Sıvı solunum teknolojisi ise vurgun riskini ortadan kaldırıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler