Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ Yazdı: YOL VERDİ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ Yazdı: YOL VERDİ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ'in yeni yazısı sizlerle...

Keyifli bir Kuşadası akşamı. Kısmet Otel’de bir masada buluşanlar dönemin belediye başkanı Engin Berberoğlu, sanatçılar Erol Evgin, Timur Selçuk, gazeteci organizatör Ali Rıza Türker ve sunucu Halit Kıvanç. Berberoğlu Kuşadası’yla özdeşleşen bir etkinlik yapma planlarında. Konuyu ortaya atıyor..Herkes tam destek veriyor. Türker “Bir beste yarışması yapalım.Türkiye’de bir ilke imza atalım”önerisi getiriyor ve Kıvanç ta isim babalığını yapıyor:Altın Güvercin.

Bu yıl 25.si yapılan yarışmanın ilki 1986 da gerçekleştirildi. O günden bugüne hep takip ettiğim, çok kaliteli bestelerin yarıştığı Altın Güvercin’in ilkini adım gibi iyi hatırlıyorum. Jüri başkanı Timur Selçuk’tu. Yarışmaya dönemin ünlü sanatçıları da katılmışlardı. Çünkü o yıllarda pop müzik arabeskin altında eziliyordu. Yarışmacılar arasında daha önce İstanbul Gelişim’den tanıdığım Fatih Erkoç da vardı. Erkoç Türkiye’de mutlu olamamış yurt dışına çıkmıştı.

Norveçte 11 sene yaşadı.Sonra askerlik için yurda döndü.İki yıl askerlik sonrası Altın Güvercin’e katıldı, finale kaldı. Çoğu kişi onu tanımadığı için şans vermezken o ”Yol verin a dostlar” şarkısı ile ipi göğüsledi. Bilmeden bu güzel yarışmaya yol vermiş te oldu.

Erkoç’un müziğe ilgisi, babasının ud sanatçısı olmasından dolayı, üç yaşında kendisine hediye ettiği bir kemanla başlamış. Sanatçı ilköğrenimini bitirdikten sonra 1965 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı'na girer. Burada 7 yıl boyunca trombon, piyano ve kontrbas eğitimi alır fakat mezun olmadan o dönemin en gözde orkestralarından İstanbul Gelişim Orkestrası ile çalışmaya başlar. 1971'de birlikte "Nihayet" adlı bir albüm çıkarırlar. Kısa bir dönem trombon sanatçısı olarak İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nda da görev alır.

Kuşadası Altın Güvercin Şarkı Yarışması’nda sadece 'Yol Verin A Dostlar' ile değil 1989 da da 'Sen ve Ben' adlı şarkısıyla birincilik kazandı.İlk albümü 1987 yılında "Yol Verin A Dostlar" dır. “Yol Verin A Dostlar” çeşitli nedenlerle hiç satmadı. Erkoç bir udi olarak Türk musikisi plağı yapmak istedi ancak Raks'ın patronu "Boş ver, sana pop albümü yapalım" deyince 'Ellerim Bomboş' çıktı ve bir anda hit oldu.

Birçok kez Eurovision yarışması elemelerine de katıldı Fatih Erkoç. TRT'de "Yankılar" adlı müzik programını yaparken yarım bıraktığı konservatuvar eğitimini de tamamladı.

2007'nin Nisan'ında "Kör Randevu" adlı albümüyle sevilen şarkılarının bir kısmının yeni düzenlemeleriyle karşımıza çıktı.Bu albümde babası Hasan Erkoç'a ait 'Elveda Ey Gençlik' şarkısı da var.

Bir çok ödülüne en son “25.Altın Güvercin Beste Yarışması Onur Ödülü”nün de eklendiğini hatırlatalım.

Erkoç kışın Bursa'da, yazın Bodrum'da yaşıyor.” 'Oynatmaya Az Kaldı' şarkımı da trafik için yazmıştım. Boğaz'ı seyretmek büyük keyifti, ama gidene kadar ölüm tehlikesi atlatıyordum. Evden çıkmamaya başlayınca taşınmaya karar verdim. Bodrum'da 14m'lik bir yelkenli teknem var. Hastayken bir keresinde yelkenliyle bir koya gitmeye karar verdim. Birden kendimi çok halsiz hissettim. Koya girince temiz hava iyi geldi. Yelken, kendimi kötü hissederken bile bir anda iyi hissetmemi sağlayabilen bir şey.”diyor Erkoç.Sanatçının 30 yıldır süren mutlu bir evliliği var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler