Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ Yazdı ; KADINLAR..BİZİM KADINLARIMIZ..

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ Yazdı ; KADINLAR..BİZİM KADINLARIMIZ..

KADINLAR..BİZİM KADINLARIMIZ..

“Ve kadınlar bizim kadınlarımız
korkunç ve mübarek elleri
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yarimiz
kağnıların ve hartuçların peşinde
harman yerine kehriban başlı sap çeker gibi
aynı yürek ferahlığı,
aynı yorgun alışkanlık içindeydiler.
Ve ayın altında kağnılar
yürüyordu Akşehir üzerinden Afyon`a doğru”

Nazım Hikmet’ten bu dizeler. Kadınlar son yerel seçimde çok sayıda kentin belediye başkanlığını kazandılar.Türkiye genelinde 922 ilçenin 61'inde kadın belediye başkanları seçildi. CHP 32 isimle en fazla kadın belediye başkanı çıkarırken, DEM Parti'den 31 belediye başkanı var. Ak Parti ise 8 kadın belediye başkanı çıkardı.

İlçe belediye başkanı deyip geçmeyelim. Bugünün ilçe belediye başkanları yarının büyükşehir ve şehirlerin “şehremini”leri..3 büyük şehrimizi yönetenler de ilçe belediye başkanlığından geldiler. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü, Ankara’da Mansur Yavaş Beypazarı, Cemil Tugay Karşıyaka Belediye Başkanlığı’ndaki hizmetleri sonrası büyükşehir sorumluluğunu aldılar.

Çok sayıda kadın ilçe belediye başkanı var dedik.İlkaklımıza gelenlerin başında İzmir’in Karabağlar ilçesi başkanı Helil Kınay geliyor. Seçim öncesi kazanmasını isteyen de çoktu, karşısında güçlü bir aday olduğu için kazanacağına ihtimal vermeyen de. 1977 Uşak’doğumlu. İsmi İspanyol isimleri gibi upuzun. Emine Helil İnayKınay. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. 23 yıl boyunca kamuda, kamu ve çevre yönetimi politikaları, mevzuatı, bürokrasisi, kurumsal iletişimi ve organizasyonları ile proje çalışmalarında görev aldı. Aktif siyasete CHP'de başlayan Helil Kınay Çevre Mühendisleri Odası’nın İzmir Şube Başkanlığını yürüttü, çevre mücadelesinde önemli görevler üstlendi, Sao Paolo gemisinin denizlerimizi kirletmesine izin vermeyenlerin başında geldi. Kınay “Kendi mahallesinde, kendi çevresi ile hak ettiği yaşama kavuşan, plan sorunu, imar sorunu, tapu sorunu çözülmüş ve yorgun yapıların yenilendiği bir Karabağlar için harekete geçiyoruz. Ortak akılla kurulmuş komisyonlarımızla birlikte omuz omuza, şeffaflık ilkesi ile Karabağlar’ı zirveye taşıyacağız” diyor. Kınay Avrupa Belediye Başkanları Sürdürülebilir Enerji ve İklim Planı Sözleşmesi’ne üye olunarak, etkin acil durum eylem planına sahip bir şehir planlaması yapılacağını de ifade ediyor.

Lal Denizli..Kim bilirdi ki unutulmaz teknik direktör Mustafa Denizli’nin kızının Çeşme’nin ilk kadın belediye başkanı olacağını? Herkesi ters köşe yaptı ve mazbatasını aldıktan sonra hızlı bir girişle kollarını sıvadı. Alaçatı Ot Festivali’ne kadın elinin nasıl değdiğini gösterecek bu hafta sonu bizlere. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca dillerini ana dili gibi bilen Denizli’nin yaşam öyküsü 1992 yılında İstanbul’da doğması ve İzmir Çeşme kökenli olmasıyla başlıyor. Eğitim hayatına uluslararası alanda tanınan okullarda adım atan Denizli, Lycee Français Pierre Loti d’İstanbul ve LYCÉE L’Ermitage / Paris gibi prestijli okullardan mezun oldu, bu süreçte kültürel ve entelektüel birikimini sağlam bir zemin üzerinde güçlendirdi. Bilgi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi lisansı sonrası Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans yaparak akademik alandaki bilgisini derinleştirdi. Denizli’nin siyasi kariyeri ise göz ardı edilemez bir yere sahip. 2010 – 2012 yılları arasında CHP Beşiktaş Gençlik Kolları’nda Etkinlik ve Faaliyetlerden Sorumlu olarak başladığı görevine, 2012 – 2015 yılları arasında Beşiktaş İlçe Başkan Yardımcılığı ve Eğitim Sekreterliği gibi kritik pozisyonlarda devam etti. Cumhurbaşkanlığı Seçim Kampanyalarında Saha Koordinatörüydü. Denizli “18 yaşında kapısından girdiğim ve 14 senedir gururla mücadele ettiğim yüzyıllık köklü partimden yeni bir yola adım atıyorum.
Baba ocağım, bütün çocukluğum, gençliğim, ailem, biricik memleketim Çeşmeli genç bir kadın arkadaşınız, İzmirli bir hemşehriniz, emektar bir yol arkadaşınız olarak katılımcı bir anlayışla yöneteceğimiz Çeşme’de yapacak çok ve büyük işlerimiz olacak.”diyor.

Sinem Dedetaş.. Erdoğan’ın İstanbul’da evinin olduğu Üsküdar’ın belediye başkanı. İktidar “Atı alan Üsküdarıgeçti” derdi her seçim sonrası. Bu kez Üsküdar Üsküdarolalı böyle bir zafer görmedi. Dedetaş seçilmeden önceİstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirak Şirketi olan İstanbul Şehir Hatları A.Ş’de Genel Müdür olarak görev yapıyordu. Dedetaş, 1981 Eskişehir doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden, gemi inşa yüksek mühendisi ünvanı ile mezun oldu. 10 yıl ulusal ve uluslararası firmalarda görev aldı .Daha sonra eşi ile kendi şirketlerini kurdu. 2014 – 2016 yılları arasında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttü. Dedetaş Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Su Yolu Komitesi başkanı. Cam tavanları, şeffaf duvarları iyi bildiğini söyleyen Dedetaş “Bunların üstünden atlamayı öğrendim” diyor

İlkay Akça..Antalya’nın Akseki ilçesinin ilk kadın başkanı..Rakibini 18 oyla geride bırakarak başkan oldu.Akça ilk, orta ve lise eğitimini Antalya'da tamamladı. Sahibi olduğu reklam ajansında 21 yıl grafiker olarak görev yaptı. Akça, aktif siyasete 2004 yerel seçiminde CHP de saha çalışmalarıyla başladı. 2008-2010 yıllarında CHP Kadın Kolları İl Sekreterliği yapan İlkay Akça, 2011'de Kepez İlçe Seçim Komitesi, 2012-2016 yıllarında CHP Kadın Kolları Merkez Yürütme Kurulunda Akdeniz Bölgesi Sorumlusu olarak görev yaptı. 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçim Komitesi, 2015 Genel Seçim Komitesi ve 2018-2020 yıllarında Antalya İl Sekreterliği görevlerinde bulunan Akça, “Akseki’yi çöpe teslim ettiler. Belediyeyi borç batağı ile devrettiler. Ama hepsinin üstesinden geleceğiz”diyor.

Nazım’ın şiiri Afyon ile bitiyor. Biz de öyle yapalım ve Burcu Köksal’la noktalayalım. Afyon’u 74 yıl sonra CHP’ye kazandıran başkan.1980 Afyonkarahisar doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezuniyeti sonrası uzun yıllar Afyon Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık yaptı. Köksal CHP Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanlığı’nın ardından 25,26 ve 27.dönem CHP Afyonkarahisar milletvekili seçildi. TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi, TBMM CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi,Milli Eğitim Kültür,Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi olarak görev yapan Burcu Köksal Afyon’un ilk kadın başkanı olmadan önce 28.Dönem CHP Grup Başkanvekilliğini yürütüyordu. Köksal’ın DEM ve HÜDAPAR ile ilgili açıklamaları ne kadar dobra olduğunun göstergesi. Köksal “Belediyenin kapısı etnik kökeni, mezhepi ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı, bu ülkeyi seven ,bu ülkenin birlik ve bütünlüğünü savunan herkese ardına kadar açık olacaktır”diyor.

Onca kadın arasında birkaçından söz edebildik. Ve bu ilçe belediye başkanlarının 5 yıl sonra büyükşehir ve şehirlerin başkanı olma ihtimali o kadar çok ki..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler