Onlar Yanlış Biliyor

Bugün sermayedar ve işadamı olan birçok kişinin hala inşaatçılık peşinde koşması ülkenin bugünkü şartlarında stratejik hatadır. Hala daha fazla inşaat yaparak iyi bir getiri elde etme hesabında olan varsa, bu yanlışlıktan dönmeleri gerekir. Son konut verileri de gösteriyor ki, inşaat sektöründe kayda değer bir talep daralması var.

ŞANTİYECİLİKTEN SANAYİCİLİĞE GEÇİŞ ŞART!

Temel ekonomik veriler ışığında enflasyonun düşüş trendine girmesinin altında talep daralmasının da olduğunu görmek lazım. İthalat daraldığı için cari açık neredeyse sıfıra yakın duruma geldi. Piyasaların kötü senaryo olarak fiyatladığı S-400 konusunda endişe edilen düzeyde bir gerginlik hali oluşmadı. FED’in faiz düşürme işaretleri ile birlikte döviz daha durağan bir seyir izliyor.

Öte taraftan yapısal sorunlar olduğu gibi duruyor. İşsizlik hala yüksek, otomotiv ve konut gibi ana sektörler küçülme yaşıyorlar. Kamu bütçesindeki yükler, azalan vergi gelirleri ve yükselen faiz maliyetleri nedeniyle büyüyor.

Türkiye şu anda ihracatta çok daha büyük atılımlar yapması gerekirken, büyük işadamlarının hala inşaat projeleri konusunda çalışması ülke için kayıptır.

Daha fazla nasıl mal/hizmet ve bilişim ihracatı yapabilirim diye kafa yorulması ve bu alanda yatırımlar yapılması hem işsizliğe çare olacak, hem daha sürdürülebilir bir cari dengeye kavuşturacak hem de faiz satarak değil mal ve hizmet satarak dışardan para getirilmesini sağlayacaktır.

Artan ihracat beraberinde paramızı da istikrarlı bir değere ulaştırır ve yüksek faize olan ihtiyacı azaltır.

İnşaat yaparak para kazanacağını düşünenlere seslenmek lazım. Sahil kesiminde yılın 2-3 ayı kullanılacak konutlar için astronomik bütçeli projeleri bırakınız. İnsan gördükçe üzülüyor. Doğanın insafsızca katledilmesine mi, güzelim koylara dikilmiş betondan kalelere mi yoksa bunca sermaye ve kaynağın bunlara harcanmasına mı üzülelim bilemiyorum. En son Bodrum Gündoğan’daki Küçükbük’ün açığına yapılan bir beton yığıntısını görünce benim için sözün bittiği yer oldu.

Yeter, tek bildiğiniz inşaat yapmak ise, sizin için haberler kötü beyler. İnsanlar artık eskisi gibi konut talep etmiyor. Rekabetçi küresel piyasada ihracat yapmayı artık öğrenmeniz lazım. Çünkü artık her yaptığınız yeni inşaat, ana sermayenizden kemirmeye başlayacak. Para da kaybedeceksiniz yani, bari ülkenin doğasına ihanet etmeyin.

Etrafımdaki birçok bilinçli insan, bu tür projelerden ev alanları veya otellerinde konaklayanları açıkça kınıyor. Ranta ve doğa katliamına kendi parasıyla iştirak etmekle suçluyor. Selamını ve dostluğunu da kesiyor. Çok net bir bilinçlenme de var, üst segmentteki talep tarafını bir de böyle okumaları lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.