Çidem Ayözger Ergüvenç

Çidem Ayözger Ergüvenç

ÖNERİM VAR

Sayın ilgili, altmış beş yaş üstü bir birey olarak gördüğüm muameleden fazlasıyla hoşnut olmakla birlikte bazı eksiklikler gözüme çarpıyor ve haddime düşmeden tarafınızı bu konularda uyarma cüretini gösteriyorum.

Çoğunluğunda uyku problemi olan bu grubu sabah onda sokaklara döküyorsunuz ki bir gözleri açık öbürü kapalı alelacele bir çay demleyip o arada hazırlanarak ayaküstü kahvaltılarını yaparak işlerini tamamlayabilmek için kendilerini sokağa atsınlar; vakit yok o nedenle dişliklerini artık eve dönünce temizlesinler. Diken gibi battığı söylenen domates çekirdeklerine falan da katlansınlar bir zahmet. Eve dönünce diyorum ama nasıl dönecekler, toplu taşıma yasak; yürüseler mecalleri, taksiye binseler paraları yok. Ama bu kadarı bence yetersiz. Onları sabah sekizde sokağa salın ki kahvaltı falan hak getire uyurgezer olarak dolaşsınlar. Taksilere de yeni bir tarife getirin, altmış beş yaş üstüne taksimetreler bir misli fiyatla açılsın.

Seyahate ya da yazlıklarına giderken kendi arabaları ile seyahat yasak, zorunlu olarak toplu taşıma kullanacaklar; korona kapmaları büyük olasılık ama yeterli değil, topluca hastalanmaları için bu tür araçların içine zorunlu olarak üçte bir oranında korona hastasını, yüreklendirmek için ücretsiz olarak, seyahate zorlayın. İnanın çok daha kolay hastalık bulaşır.

Yazlıklarına gitmelerine büyük kısıtlamalar getirdiniz ama yetmez! Onları önce zorunlu olarak kongrelere çağırın sonra bulundukları kentlerde serbest dolaşım izni verin, nihayetinde yazlıklarına gidecek mecalleri kalırsa aile bireylerinin teker, teker gitmeleri koşulunu getirin. Bir tanesi korona kapmazsa diğeri mutlak kapacaktır.

Sayın ilgili, restoran, kafe ve kahvehaneler için de aldığınız önlemleri yetersiz buluyor ve izninizle bu konuda da önerilerimi iletmek istiyorum. Öncelikle onlara, kapanmadan önce yoğun gıda stokları yapmalarını bildirin ki yasaktan sonra hepsi ellerinde kalıp çürüsün. Paket servisi de yeterli değil, motosikletli taşıyıcıların mümkünse kaldırımlarda değilse ters yönde en az saatte yüz yirmi kilometre hızla servis yapmaları koşulunu getirin. Çabuk hareket etme yetilerini yitirmiş olan yaşlılar daha çabuk telef olurlar.

Kamu çalışanlarına bir takım avantajlar sağladınız, çalışma saatleri on altıda bitiriliyor, güzel. Büyük kentlerde oturanlar, örneğin İstanbul veya Ankara saat on dokuza kadar mümkün değil evlerine ulaşamazlar. Yerinde bir karar; böylece yasak saatinde sokakta kalanlardan alınan cezalar ekonomimize katkı sağlayacaktır. Bu arada özel sektörün bu kurallara uyması zorunlu değil, yalnızca önerilmiş, ama yetmez. Özel sektör personeline 18:50 ye kadar çalışma zorunluluğu getirilirse bence daha iyi olur.

Eğitim programını çok takdir ediyorum ama acaba internete bağlanmaları konusunda bir katkı yapıp öğrencilerin derslere ulaşmalarını daha da mı güçleştirseniz; çünkü biliyorsunuz internete bağlanma sorunu zaten yeterli olmasa da oldukça yoğun. Hiç internet almayan yerler olduğu gibi bilgisayara sahip olmayan pek çok öğrenci de var. Eğitimde eşitlik uğruna lütfen öğrencilerin internete ulaşımını tümüyle kısıtlayın.

Aşılar konusunda takdirlerimi esirgemeyeceğim. Naçizane önerim daha çok konu komşuya satın aldığımız aşıları hibe etmenizdir. Ne de olsa biz Türk’üz bize bir şey olmaz.

Değerli vaktinizi ufak tefek önerilerimle meşgul ettiğim için özür diler, taleplerimin mümkünse ivedilikle yerine getirilmesini arz ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.